De Ataköy Arena in Istanbul kleurt oranje

Geplaatst op Maandag, 6 maart 2023
De Ataköy Arena in Istanbul kleurt oranje
© European Athletics

Zondag 5 maart ging het dak eraf van de Ataköy Arena tijdens de EK indoor atletiek in Istanbul! TeamNL wist maar liefst vijf medailles op de slotdag te veroveren. Met zeven medailles in totaal klimt Nederland naar de tweede positie in het medailleklassement.

Een overzicht van de medaillewinnaars

 • Goud hoogspringen Douwe Amels
  Evenaring Nederlands indoorrecord 2,31 meter
 • Goud 4x400m vrouwen (3:25.66)
  Lieke Klaver, Eveline Saalberg, Cathelijn Peeters, Femke Bol
 • Goud 400 meter Femke Bol (49.85 sec)
 • Zilver 400 meter Lieke Klaver (50.57)
 • Zilver hoogspringen Britt Weerman (1.96 meter)
 • Zilver 60m horden Nadine Visser (7.84)
 • Brons 4x400m mannen (3:06.59)
  Isayah Boers, Isaya Klein Ikkink, Ramsey Angela, Liemarvin Bonevacia

Hoogspringers stunten

Douwe Amels heeft historie geschreven door als eerste Nederlander ooit het goud te veroveren op een EK indoor bij het hoogspringen. Met een hoogte van 2,31 meter verbeterde hij zijn persoonlijk record en evenaarde hij het Nederlands record van Wilbert Pennings. Eerder op de dag was het Britt Weerman die haar eigen Nederlands record van 1.96 meter evenaarde en daarmee het zilver won.

Droomscenario in de 400 meter finale

Femke Bol prolongeerde haar Europese indoortitel met een tijd van 49.85 seconden. In haar slipstream was het Lieke Klaver die bij het ingaan van de slotronde de tweede positie pakte en deze niet meer uit handen gaf. Ze veroverde met een tijd van 50.57 seconden het zilver.

Goud en brons voor de estafetteteams

Lieke Klaver, Eveline Saalberg, Cathelijn Peeters en Femke Bol hebben voor de tweede keer op rij de Europese indoortitel op de 4x400 meter veroverd. Nederland won in Istanbul in 3.25,66, een Nederlands - en kampioenschapsrecord. Het oude nationale record dateerde van de EK indoor van twee jaar geleden in Torun: 3.27,15.

De Nederlandse mannen werden onttroond als Europees kampioen op de 4x400 meter estafette. Het kwartet Isayah Boers, Isaya Klein Ikkink, Ramsey Angela en de sterke slotloper Liemarvin Bonevacia veroverde uiteindelijk wel brons in 3.06,59.

Nadine Visser sluit sensationele dag af met zilver

Nadine Visser heeft een voor Nederland sensationele slotdag van de Europese indoorkampioenschappen atletiek afgesloten met een zilveren medaille op de 60 meter horden. De Finse Reetta Hurske won in 7,79 seconden. Visser volgde met 7,84 seconden, haar beste seizoentijd. Maayke Tjin-A-Lim, de tweede Nederlandse in de eindstrijd, finishte als achtste in 8,09.

Finaleplaatsen op dit EK Indoor

3000 meter

 • Tim Verbaandert zesde (7:47.24)
 • Mike Foppen elfde (7:50.95)
 • Maureen Koster zesde (8:47.17)

In een snoeiharde race over 3000 meter eindigde Maureen Koster op een zesde plaats. Aan het begin van de race kon ze goed volgen, maar uiteindelijk moest ze een gaatje laten op de top-3.

Kogelstoten

Jessica Schilder wordt vijfde. In de kwalificatie had Schilder nog voldoende aan één goede stoot van 19.18 meter, maar in de finale wilde het niet lukken. Haar beste afstand van 18.29 meter gaf recht op een vijfde plaats.

Meerkampsters

 • Sofie Dokter – vierde van Europa op de vijfkamp (4499)
 • Marijke Esselink – tiende op de vijfkamp (4299)

Een geweldige prestatie van de Nederlandse dames op de vijfkamp. In een wedstrijd waar zelfs het wereldrecord werd verbeterd, eindigde CTS GROUP Talent Sofie Dokter nét naast het podium en werd vierde met 4499 punten. Ook Marijke Esselink presteerde uitstekend. Een persoonlijk record op het kogelstoten en een verbetering van haar puntentotaal op de vijfkamp (4299 punten) brachten haar op een tiende plaats.

60 meter horden

 • Maayke Tjin A-Lim

Naast Nadine Visser liep er nog een Nederlandse in de finale. Maayke Tjin A-Lim werd achtste in 8,09 seconden.

Ondanks de enorme tragedie die heeft plaatsgevonden in Syrië en Turkije heeft het lokale organisatiecomité aangeven dat zij willen dat het toernooi doorgaat. Vanzelfsprekend zal dit toernooi anders zijn dan anders. Wij roepen daarom iedereen op om geld te doneren aan Giro555. Hulp is ontzettend hard nodig voor de slachtoffers van de aardbevingen.

EK TeamNL