De kampioenen van dag 1 van de NK Indoor

Geplaatst op Zaterdag, 26 februari 2022

Op de eerste dag van de Nederlandse Kampioenschappen indooratletiek in Apeldoorn werden er negen titels verdeeld. Onder luid gejuich van het publiek wisten atleten hun grenzen te verleggen en waren de prestaties van hoog niveau.

Titel en record voor Jessica Schilder

De dames bij het kogelstoten mochten het weekend aftrappen. De verwachtingen waren hooggespannen, want sinds vorige week domineert Jessica Schilder het kogelstoten wereldwijd. Met haar laatste stoot zorgde ze voor veel gejuich op de tribunes. Met een nieuw nationaal record van 19,35 meter was Schilder de eerste kampioen van het weekend. Bij de mannen wist de man met het verste persoonlijk record zich met ruim een halve meter voorpsrong op de nummer twee tot Nederlands kampioen te kronen. Sven Poelmann kwam tot een afstand van 19,14 meter.

Titanenstrijd op 400 meter

De strijd op de 400 meter is begonnen. Het niveau ligt, zowel bij de mannen als de vrouwen, ongelofelijk hoog dit jaar. De series op zaterdag waren dan ook een belangrijk meetpunt. Bij de mannen dook Terrence Agard onder limiet voor de WK indoor. Liemarvin Bonevacia en Isayah Boers hadden deze limiet al op zak, maar doken ook vandaag onder de kwalificatie-eis. Taymir Burnet kwam heel dicht bij en miste de limiet op een kleine honderdste. Uiteindelijk was een tijd van 46,62 seconden nodig om de finale te bereiken. Zilverenmedaillewinnaar op de Olympische Spelenn Jochem Dobber was het kind van de rekening. Zijn 46,81 seconden was niet voldoende voor een plek in de finale. De finale met Liemarvin Bonevacia, Isayah Boers, Terrence Agard, Taymir Burnet, Nick Smidt en Tony van Diepen wordt zondag om 14:10 uur gelopen.

Het publiek hield zijnj adem in bij de 400 meter series voor de vrouwen. Ook hier stond er een sterker deelnemersveld dan ooit aan de start. Niet geheel verrassend waren het Femke Bol (51,85 sec.) en Lieke Klaver (52,21 sec.) die de ranglijst aanvoerden na de series. Eveline Saalberg verraste door ver onder haar persoonlijk record te duiken (52,54 sec.). Hiermee sleepte ze als derde Nederlandse de limiet binnen voor de WK Indoor in Belgrado. Ook Andrea Bouma (53,12 sec.) en Lisanne de Witte (53,56 sec.) bemachtigden een finaleplek. Cathelijn Peeters wist zichzelf dit indoorseizoen met maar liefst drie seconden verbeteren en greep de laatste plaats voor de zinderende finale met een tijd van 53,56 seconden. Komen we morgen in de finale om 16:50 uur in de buurt van het Nederlands record dat met 50,63 seconden op naam staat van Femke Bol?

Vuurwerk op 60 meters

N’Ketia Seedo liet zien dat ze goed in vorm is voor de WK indoor. Met overmacht kwam ze door de voorrondes en in de finale greep ze de titel in een prachtige tijd van 7,25 seconden. Demi van den Wildenberg laat heel het indoorseizoen al constante tijden zien en miste in de finale met 7,33 seconden nipt de WK limiet (7,30 sec.). Wel ging ze met een prachtige zilveren plak naar huis. Aan de start van de 60 meter finale bij de mannen bleven twee banen leeg. Churandy Martina en Riq de Wit moesten zich helaas afmelden. Dit maakte het niet minder spectaculair. Joris van Gool greep het goud in een tijd van 6,61 seconden. Het zilver ging verrassend naar Elvis Afrifa (6,70 sec.) en het brons was voor Raphael Bouju (6,71 sec.).

De overige kampioenen

Bij het polsstokhoogspringen ontbrak de grote favoriet Femke Pluim. Desondanks maakten Marijke Wijnmaalen en Killiana Heymans er een hele spannende strijd van door allebei over de barrière van vier meter te springen. Wijnmaalen had de minste foutsprongen en kreeg de gouden medaille omgehangen.

Zowel bij de mannen als vrouwen was het tot op de laatste ronde van de 1500 meter spannend. Uiteindelijk ging Tim Verbaandert er bij de mannen met het goud vandoor n een tijd van 3:46,22 minuten. Bij de vrouwen trok Marissa Damink aan het langste eind. Ze won in een tijd van 4:23,89 minuten.

Maureen Herremans heeft deze winter al laten zien dat ze in vorm is door een Nederlands Record te hink-stap-springen. Alle ogen waren op haar gericht tijdens deze wedstrijd. Met een sprong van 13,06 maakte ze de verwachtingen waar en won ze de Nederlandse titel. Bij de mannen was het een spannende strijd met vijf mannen over de 14 meter. Titelverdediger Daan Hoomoedt wist zijn tegenstanders met sprong van 14,84 meter voor te blijven en prolongeerde zijn titel.

Tickets en livestream

Wil jij de Nederlandse toppers live in actie zien tijdens de strijd om de nationale titels? Koop dan hier je tickets voor de NK indoor in Apeldoorn. De wedstrijden worden live uitgezonden via meerdere livestreams op ons YouTube kanaal. Bij Omroep Gelderland zie je op zaterdag en zondag om 17:20 uur een uitzending vanuit Apeldoorn met een terugblik op de hoogtepunten van de dag.

Voor meer informatie over de NK indoor en het volledige tijdschema: klik hier.

Fotografie: Erik van Leeuwen