Derde competitieronde laat nog veel vragen open

Ton de Kort Maandag, 4 juli 2022
Derde competitieronde laat nog veel vragen open
© Kees Knuit

De derde ronde van de seniorencompetitie, die zondag 3 juli door heel het land werd afgewerkt, laat nog veel vragen onbeantwoord. Zeker in de tweede en derde divisie zijn de kampioenen en promovendi nauwelijks te voorspellen. In de eerste divisie is al wél duidelijk welke verenigingen volgend jaar in het NK Teams uit mogen komen. Daar gingen in Bergen op Zoom de felicitaties naar de mannen van Sprint en de vrouwen van Phanos, twee ploegen die je ook op het hoogste niveau zou mogen verwachten. Voor de rest is het credo: op naar september!

Eerste divisie: Sprint en Phanos promoveren

Een thuiswedstrijd blijkt toch stimulerend te werken, óók in de competitie. Op hun eigen sportpark Rozenoord in Bergen op Zoom waren de mannen van Spado, vierde na twee wedstrijden, oppermachtig. Met een score van 141 punten lieten ze koploper Sprint 7 punten achter zich. Dat betekende voor de mannen uit Breda echter dat ze na drie wedstrijden op een totaal van 380 punten uitkwamen en zo met overmacht promoveren naar het NK Teams voor 2023. Op een straatlengte achterstand eindigden Rotterdam Atletiek en Spado. Samen met de nummers 4 tot en met 6 én de nummers 5, 6 en 7 van het NK Teams strijden zij in september voor drie plekken in de hoogste klasse van de Nederlandse atletiekcompetitie.

Bij de vrouwen waren de verschillen na twee ronden klein. Dat waren ze na drie ronden nog steeds. Sterker nog: Ciko ’66 (de koploper vóór de wedstrijd) en Phanos (winnaar in Bergen op Zoom) kwamen allebei op 328 punten uit. Veel spannender kon het niet worden, aangezien alleen de nummer 1 rechtstreeks promoveert naar het NK Teams. Bepaling 6.3 van het wedstrijdreglement wijst uit dat de ploeg die in één wedstrijd het hoogste totaal heeft gescoord, dan promoveert. Dat betekende dus gejuich bij Phanos en een bittere teleurstelling voor de Ciko-vrouwen. Die moeten nu in september alsnog zien te bewijzen dat ze meekunnen in het NK Teams, samen met onder meer het sterk teruggevallen GAC Hilversum en de verrassende nummer drie van de laatste wedstrijd, Unitas.

De mannen van Spado pakten op niet minder dan 7 onderdelen de maximale 12 punten. Zo stond er geen maat op Nederlands kampioen verspringen Fabian Biondina, met een prachtige 7,65 meter (+1.3 m/s). Ook het hoog- en polsstokhoogspringen, kogelslingeren, speerwerpen, de 110 meter horden én de 3000 meter steeple eindigden in een zege voor de mannen van Sport Als Dagelijkse Ontspanning. Dat mocht de pret in Breda niet drukken. Sprint won drie onderdelen: Jurjen Polderman de 800 meter, Lars Mackenbach de 400 meter horden én het Bredase kwartet de Zweedse estafette en dat was ruim voldoende om te promoveren. Sprinter Riq de Wit (Eindhoven Atletiek) gaf met 10,69 sec. op de 100 en 21,62 sec. op de 200 meter – allebei met tegenwind – een fraai visitekaartje af. De vrouwen van Ciko ’66 wonnen weliswaar méér onderdelen dan Phanos (4 om 2) maar de ploeg uit de hoofdstad was over de hele linie constanter. Leiden Atletiek won met Amina Maatoug en Veerle Bakker de 800 en 3000 meter en voor Unitas sloeg werpster Babette Vandeput een dubbelslag, door zowel het kogelstoten als discuswerpen op haar naam te schrijven.

Tweede divisie: alles nog open

Heerhugowaard, Nijmegen en Drachten waren de plaatsen waar de ploegen in de tweede divisie de strijd met elkaar aanbonden. Daar stond geen rechtstreekse promotie op het spel. De nummers 1 tot en met 9 gaan immers door naar de promotie/degradatiewedstrijd. Hier lijkt de strijd geheel open te liggen. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen is een aantal teams écht aan elkaar gewaagd. AV’34, de onbetwiste koploper bij de mannen na twee wedstrijden, draaide in de derde ronde verre van optimaal en zag zich in de totaalstand voorbij worden gestoken door de ploeg van AAV’36, als is het verschil klein. De beste score van de dag werd neergezet door Nijmegen Atletiek, met 9147 punten, behaald op de eigen baan. Dat maakt van de Nijmegenaren één van de 5 ploegen boven de 25000 punten, samen met de beide al genoemde verenigingen, Energie en Hera,

Ook bij de vrouwen is het ondoenlijk om een favoriet voor de titel aan te wijzen. AAV’36 was in de beide voorronde sterk, maar eindigde nu in de poule in Heerhugowaard slechts als vijfde. Verreweg de beste dagscore was er voor Nijmegen Atletiek, dat als enige boven de 8000 punten kwam. AV’34, Vitalis, Altis en Energie draaiden allemaal een prima derde en laatste wedstrijd. Nijmegen Atletiek en AV’34 scoorden in totaal als enigen boven de 25000 punten. Altis en AAv’36 zitten nadrukkelijk op het vinkentouw.

Prestatief viel bijvoorbeeld de pijlsnelle 3:15,96 min. van het kwartet van AV Haarlem op de 4 x 400 meter op. Hera-speerwerper Thomas van Ophem kwam 22 centimeter tekort voor een 70 meterworp. In Nijmegen klokte thuisatleet Jan Polman 21,82 sec op de 200 meter en stootte Ruben Rolvink de kogel voor Olympus ’70 naar 17,95 meter. Jaap Gerben Vellinga (Vitalis) liep de 800 meter in 1:52,67 min. Femke Nuijten door voor AV Haarlem onder de 12 seconden op de 100 meter (11,99 sec). 800-meter kampioene Anne Knijnenburg (Nijmegen Atletiek) won de 1500 meter in 4:37,31 min. en liep mee in de 4 x 400 meterploeg, die onder de 4 minuten bleef: 3:59,91 min.

Derde divisie: Koplopers handhaven positie

De vijf poules in de derde divisie werden afgewerkt in Almere, Den Haag, Zevenbergen, Valkenswaard en Harderwijk. Daar wisten de mannen van Spirit Oud-Beijerland en de vrouwen van Kronos zich als koplopers te handhaven. Ook hier zijn de verschillen echter nog altijd klein en kan in beide categorieën zeker een handvol teams aanspraak maken op een plek in de tweede divisie. Zo werd de dagscore van Spirit door maar liefst 7 andere teams overtroffen. Het beste totaal (7447 punten) kwam op naam van de ploeg van MPM, maar ook Feniks gooide hoge ogen en staat, net als NOP, op overbrugbare afstand. Bij de vrouwen wist alleen Athlos in eigen huis iets meer punten te totaliseren dan Kronos: 6630 om 6610 punten. Almere ’81 bleef daar met 6600 punten weinig bij achter en ook Fortius zette met 6589 een prima score neer.

Rick Mombarg (Argo) dook onder de 11 seconden op de 100 meter (10,96 sec), Ken Leunissen snelde voor Zuidwal naar 22,06 sec op de 200 meter en Owen Beuckens (NOP) noteerde 14,77 sec op de 110 meter horden, weliswaar met een meter teveel rugwind. Eva Kok (Voorne Atletiek) was op de 100 meter horden snel in 15,35 sec en Nina van Diepen (Hylas) liep een mooie 1500 meter in 4:47,31 min.

Geschreven door

Ton de Kort

Journalist/presentator Ton de Kort was een modaal sprinter (11.3 op 100 meter) voor Prins Hendrik. Na zijn actieve atletiekcarrière schreef hij lange tijd voor Atletiekwereld, Atletiek Magazine en Atletiek Actueel. Ton is bovendien al jarenlang een vertrouwde stem op de Nederlandse atletiekbanen, als microfonist. Hij is bij alle grote baanwedstrijden wel te horen geweest, tot en met de FBK Games en het EK 2016 aan toe. Daarnaast praatte hij in de atletiekwereld tal van congressen, symposia en andere gelegenheden aan elkaar. Sinds 2015 werkt Ton als zelfstandig ondernemer. Met TDK Tekst is hij actief als journalist, tekstschrijver, presentator en dagvoorzitter.