Dokter en Taam winnen NK meerkamp

Geplaatst op Maandag, 6 februari 2023
Dokter en Taam winnen NK meerkamp
© Coen Schilderman

In het weekend van 4 en 5 februari vonden de NK meerkamp en NK masters plaats in Omnisport. De strijd barstte dit weekend los als eerste in een reeks van drie NK weekenden. Een korte terugblik op een succesvol weekend.

Vriezen en Kieft winnaars U18

Op zaterdag trapten de jongens U18 de Nederlandse kampioenschappen meerkamp af. Florian Vriezen liet op dag één zien het meest in huis te hebben. Op zaterdagavond kon hij tevreden terugkijken op dag één met een voorsprong van maar liefst 600 punten. Ook op dag twee ging Florian voortvarend van start met een ruime voorsprong op de 60m horden. Jelmer de Gauw, zijn voornaamste uitdager, vloog naar een hoogte van maar liefst 1.97m bij het hoogspringen waardoor hij dichterbij de koppositie kwam. Uiteindelijk mocht dat niet baten, want Florian Vriezen bleek ongenaakbaar. Mede door de hoge sprong van Jelmer de Gauw veroverde hij het zilver en nam Aaron Bos het brons mee naar huis.

Bij de meiden stal AC TION de show door met al de meiden U18 dezelfde roze outfit aan te trekken. Bij de meiden U18 werd het een tweestrijd tussen Marijn Kieft en Julia Dokter. De wedstrijd lag na het hoogspringen nog helemaal open. Na een zinderende strijd over 800m ging Marijn Kieft er met de titel vandoor. Verder nam Julia Dokter het zilver mee naar huis en eigende Ruby Jansen zich het brons toe.

Nki23 l 08379 Coen Schilderman
Ipab5b Cg Coen Schilderman

Kwofie uitstekend in vorm

Bij de mannen U20 lag de strijd om het eremetaal na dag één nog helemaal open. Melchior Treffers ging na de eerste dag aan de leiding, mede door zijn verre stoot op kogel van 15,09m. Dag twee begon chaotisch voor de mannen, zo werd er onder andere een serie horden overgelopen en viel Bruce Boon helaas uit bij het polsstokhoogspringen. Melchior Treffers trok uiteindelijk aan het langste eind en ging er met de winst vandoor. De tweede plaats was voor Jip de Greef en Tim Pelkmans nam het brons mee naar huis.

Hanna van Baast opende het snelst op de 60m horden bij de vrouwen U20, maar sprong helaas driemaal ongeldig bij het verspringen waardoor een topklassering uitbleef. Shantell Kwofie liet zien in vorm te zijn en verbrak haar persoonlijke record op hoogspringen met maar liefst 12cm. Ook bij de andere onder onderdelen eindigde ze stevig bovenaan en ging er uiteindelijk met de titel vandoor. Floortje Tromp ging naar huis met het zilver en Jetske Meijer hing het brons om haar nek.

Nki23 l 04330

Taam en Dokter meerkampkampioenen

Dag één bij de meerkamp van de mannen senioren zat vol verassingen. Zo vloog Jeff Tesselaar bij het verspringen 7,70m ver, hiermee veroverde hij een 9e plek op de allertijden lijst. Hij ging na dag één dan ook verassend aan de leiding. Dag twee startte met een vervelend bericht: Léon Mak moet afhaken met een hamstringblessure. Ook Jeff Tesselaar moest bij het tweede onderdeel op dag twee helaas de strijd staken. Daarom schoof Rik Taam naar het hoogste plekje in het klassement en sprong een fantastische hoogte van 5,15m op het polsstokhoogspringen. Voorafgaand aan de afsluitende 1000m lag de strijd om de medailles nog open. Taam pakte overtuigend de kop op de 1000m en won het goud. Sven Jansons eindigde als tweede en de bronzen plak ging naar Sven Roosen.

Bij de vrouwen senioren leek de meerkamp vandaag deels in het teken te staan van pech. Myke van de Wiel kon haar meerkamp niet afmaken door een blessure en Marijke Esselink wist geen geldige poging neer te zetten bij het verspringen. Sofie Dokter had die pech dit weekend niet en laat zich juist van haar beste kant zien. Op de loopafstanden verbeterde ze haar eigen beste prestatie en wist zo met een fantastisch punten aantal van 4603 de winst mee naar huis te nemen. Sophia mulder eindigde op plek twee en Iris de Ruiter is verzekerd van het brons.

Masters op recordjacht

Door de masters werden dit weekend weer veel nationale records verbroken. Van zaterdagochtend tot zondagavond lieten de masters zien wat ze in huis hadden. Het waren eigenlijk teveel hoogtepunten om allemaal te benoemen. Wim Threels verbeterde bij de mannen 70 maar liefst twee nationale records: hoogspringrecord én 400m record. Jan Ties verbrak het mannen 75 verspringrecord en zette het op 4,16m. En dan was daar nog Jacqueline Drop-Pullens, zij verbrak het nationale record bij de vrouwen 45 over 60m. Dit was slechts een greep uit de fantastische prestaties die zijn geleverd door de masters.

NK