EK atletiek dag 1: goud, zilver en brons voor TeamNL

Geplaatst op Zaterdag, 8 juni 2024
EK atletiek dag 1: goud, zilver en brons voor TeamNL
© BSR Agency

Van 7 tot en met 12 juni vinden de Europese kampioenschappen plaats in Rome, Italië. Voor TeamNL komen er 59 atleten in actie. Op dag één won TeamNL goud, zilver en brons.

Fenomenaal goud én zilver 

Bij het kogelstoten was het deze avond raak: Jessica Schilder en Jorinde van Klinken pakken beide een medaille. Alhoewel Schilder niet blij was met haar pogingen, wist ze zich met 18.77 meter tot Europees kampioen te kronen. “De afstanden zijn niet om over naar huis te schrijven, maar Europese titel is Europese titel”, vertelde ze aan de NOS. Met tien centimeter minder op de teller, pakte Van Klinken de zilveren medaille. 

Brons bij 4x400 meter mixed 
“Het liep voor geen ene meter”, aldus Lieke Klaver na het behalen van de bronzen medaille. Alhoewel de Nederlandse ploeg blij is met een medaille, overheerst in eerste instantie de teleurstelling. Een plek in de top drie leek eerst niet meer te gaan lukken, maar door een sterk slot van Femke Bol ging Nederland als derde over de streep. Naast Klaver en Bol liepen ook Liemarvin Bonevacia en Isaya Klein Ikkink bij de 4x400 meter mixed.  

Net niet voor Koster
Op dag één stond de 5000 meter voor de vrouwen als laatste onderdeel gepland. Aan de start stond Maureen Koster, die uiteindelijk balend over de finish kwam. Op de laatste meter kwam ze net iets te kort, waardoor ze genoegen moest nemen met plek vier. Wel liep ze de 5000 meter in een persoonlijk record, 14:44.46 minuten, maar dat kon haar teleurstelling niet wegnemen. 

Emanuelson elfde bij debuut

In de ochtendsessie plaatste Shaquille Emanuelson zich knap voor de finale van het discuswerpen. In de finale wierp hij met zijn derde en tevens laatste poging naar 61.96 meter. Met deze afstand eindigt Emanuelson op de elfde plaats bij zijn EK debuut.

Ruben Rolvink deed ook mee aan het discuswerpen maar wist zich ’s ochtends niet te plaatsen voor de finale. Een afstand van 58,74 meter was onvoldoende.

Dokter gestart met zevenkamp

Sofie Dokter is gestart met haar zevenkamp. Marijke Esselink stond ook op de startlijst maar raakte in haar warming-up geblesseerd aan haar hamstring en moest verstek laten gaan. Dokter startte met 13,77 seconden op de 100 meter horden, gevolgd door 1,80 meter op hoog. In het avondprogramma stonden het kogelstoten en de 200 meter op de planning. Met een afstand van 13.71 meter stootte Dokter zichzelf naar de vierde plek in de ranking. Op deze plek eindigt ze na dag één, die ze afsloot met 23.72 seconden op de 200 meter. Met vertrouwen maakt Dokter zich klaar voor dag twee: “Ik ben wel moe, maar heb geen fouten gemaakt. Ik heb een steady eerste dag gedraaid!”.

Koster en Clarke gaan door

Timme Koster (110 meter horden) en Ryan Clarke (800 meter) kwalificeerden zich op de eerste ochtend van het toernooi voor de halve finales. “Mijn vorm is beter dan ooit”, vertelde Clarke bij de NOS. Wat hij kan in de halve finales van de 800 meter zien we morgen.

Damink en Laros uitgeschakeld

Marissa Damink werd achtste in haar serie op de 1500 meter en kwam daarmee tekort voor een finaleplaats. Ook supertalent Niels Laros redde het niet, hij deed mee op de 800 meter.

TeamNL EK Atletiekfan