EK Atletiek dag 1: Schilder Europees kampioen, brons voor Brinkman en Van Klinken

Geplaatst op Maandag, 15 augustus 2022
© BSR Agency

Van maandag 15 tot en met zondag 22 augustus 2022 vinden de EK Atletiek plaats in München, Duitsland. Op dag één werd Jessica Schilder Europees kampioen en wonnen Nienke Brinkman en Jorinde van Klinken een bronzen medaille.

Schilder Europees kampioen, Van Klinken derde

Het was zenuwslopend in de finale van het kogelstoten. Jessica Schilder passeerde in haar tweede poging als eerste Nederlandse vrouw de magische twintig meter grens (20.24 meter) en bezette daarmee stevig de koppositie. Niemand ging haar meer voorbij.

In dezelfde finale verbaasde Jorinde van Klinken vriend en vijand door de bronzen medaille te pakken. Ze stootte de kogel naar 18.94 meter. Een ongekend succes op de eerste avond in het Olympiastadion.

Image 29 BSR Agency
Image 30

Brinkman wint brons op marathon

Dit waren echter niet de eerste medailles voor TeamNL dit toernooi, want Nienke Brinkman zorgde 's ochtends al voor Nederlands succes. Zij finishte na 2:28.52 uur en won het brons op de wedstrijd over 42.195 kilometer. Daarmee is zij ook de eerste Nederlandse vrouw die een medaille wint op de EK-marathon. Tijdens de marathon kwamen de atleten vier keer langs de Nederlandse Loterij Supporterszone. Het werd een enorm feest.

LVH05519
LVH05566
LVH05547

Taam en Roosen goed op weg

Ook de tienkampers begonnen op dag één aan de EK Atletiek. Sven Roosen en Rik Taam startten voor TeamNL. Sven Roosen behaalde de beste resultaten op de looponderdelen. Hij liep seizoensbeste prestaties op zowel de 100 meter (10.83 sec.) als de 400 meter (47.68 sec.). Rik Taam verbeterde zijn beste prestatie van dit seizoen op het verspringen (7.29m) en het kogelstoten (13.97m). Wat kunnen de mannen morgen nog?

Image 25
Image 26

Een ronde verder

Op de 400 meter kwam Eveline Saalberg gemakkelijk de series door. Ze werd tweede in haar reeks door een tijd van 51.81 seconden te lopen. Morgenmiddag om 13:00 loopt zij, met Femke Bol en Lieke Klaver, de halve finales van de 400 meter.

Voordat zij het brons won bij het kogelstoten plaatste Jorinde van Klinken zich voor de finale van het discuswerpen. In haar beste poging landde de discus na 62.18 meter, genoeg voor een plek bij de beste twaalf. De finale wordt dinsdag om 21:00 uur gehouden.