EK atletiek dag 2: Van Klinken met historische dubbel

Geplaatst op Zondag, 9 juni 2024
© BSR Agency

Van 7 tot en met 12 juni vinden de Europese kampioenschappen plaats in Rome, Italië. Voor TeamNL komen er 59 atleten in actie. Op dag twee voltooide Jorinde van Klinken een historische dubbel.

Van Klinken pakt opnieuw zilver

Jorinde van Klinken heeft opnieuw voor een sensationeel moment gezorgd door een zilveren medaille te veroveren, dit keer bij het discuswerpen. Van Klinken stond lange tijd op de derde plek in de discuswedstrijd. Met een goeie 65,99 meter wist zij zichzelf in de laatste worp nog naar de tweede plek te werpen, wat haar een zilveren medaille opleverde. Gisteren wist ze ook al de tweede plek bij het kogelstoten te bemachtigen. Met deze indrukwekkende dubbelslag schreef Van Klinken geschiedenis. Het was namelijk voor het eerst, sinds meer dan 40 jaar, dat een atlete op het EK-podium staat in beide disciplines.

Een vijfde plek voor Dokter en Visser

Sofie Dokter wist, na een steady eerste dag, ook een goede tweede dag neer te zetten. In de zevenkamp eindigde ze op een prachtige vijfde plek, en dat met een nieuw persoonlijk puntenrecord van maar liefst 6418 punten. Dokter begon haar tweede dag met het verspringen. Hier wist zij een prima sprong neer te zetten van 6,30 meter. Bij het speerwerpen wist Dokter boven zichzelf uit te stijgen door een persoonlijk record te werpen van 47,17 meter. Op de afsluitende 800 meter liep de Groningse een tijd van 2.14:63 minuten, wat haar een mooie vijfde plek opleverden.

Ook Nadine Visser behaalde een vijfde plek. In de finale kwam ze tekort voor het podium maar liep ze wel een seizoensbeste prestatie van 12,72 seconden. Het leverde haar, na twee keer een vierde plek op een EK, nu een vijfde plaats op.

Tjin A-Lim, Koster en Heiden kunnen niet verrassen

De overige hordelopers kregen het in de halve finale niet voor elkaar om zich te kwalificeren voor de finale. Helemaal voor Mark Heiden was dat een bittere pil, omdat hij na de laatste horde ten val kwam.

Abdi Ali knap negende in 5000m finale

Mahadi Abdi Ali liep in de 5000 meter finale naar een uitstekende negende plaats. Na een snelle laatste ronde eindige hij in tijd van 13:25.65 minuten. Mike Foppen werd in dezelfde race 18e en Tim Verbaandert 27e.

Comenentia uitgeschakeld in kwalificatie

Hij verbeterde dit seizoen al meerdere Nederlandse records op het kogelslingeren maar op toernooien wil het vooralsnog niet lukken. Ook in Rome kwam hij niet bij de beste twaalf kogelslingeraars van Europa.. En dus betekende dat opnieuw geen finale op een eindtoernooi. Denzel Comenentia is al gekwalificeerd voor de Spelen.