EK dag 1: Boekelman veertiende, Hak naar finale

Geplaatst op Dinsdag, 27 juli 2010
EK dag 1: Boekelman veertiende, Hak naar finale

Melissa Boekelman is in de kogelstootfinale van de EK atletiek in Barcelona veertiende geworden met 17,32 meter. Yvonne Hak plaatste zich overtuigend voor de finale op de 800 meter, wat Monique Jansen \'s ochtends ook was gelukt bij het discuswerpen. Hoogspringer Martijn Nuijens en speerwerpsters Evelien Dekkers en Bregje Crolla werden uitgeschakeld.

\"\"Finale kogelstoten (v)
Melissa Boekelman eindigde kansloos als laatste in een door Nadzeya Ostapchuk gewonnen finale. De Nederlandse concludeerde achteraf dat ze in de kwalificatie \'s ochtends teveel energie had verspeeld. ‘Het voelde als stroop\', zei ze. ‘Ik ben wel trots dat ik vanmorgen mezelf heb overwonnen, maar dit is heel jammer.\'

Dat maakte de teleurstelling er ook niet minder op. Vóór de EK had Boekelman herhaaldelijk gesteld dat een afstand van meer dan 18 meter - die ze dit kalenderjaar voor het eerst bereikte - ook in Barcelona haalbaar zou zijn en wilde ze graag haar p.r. van 18,17 aanscherpen. ‘Dat ga ik dit seizoen zeker nog doen, maar vanavond lukt het niet\', zo zei de pas 21-jarige atlete.

Luister hier naar haar eigen verhaal over haar dag op de EK.

Ostapchuk was in de finale ook weer de enige die de twintig meter wist te passeren, zoals ze deze zomer in al haar wedstrijden al deed. De 29-jarige Wit-Russin deed dat tweemaal, met een afsluitende 20,48 als beste. Indoor kwam ze deze winter tot een uitschieter van 21,70 meter en won ze goud bij de WK indoor in Doha. Daar versloeg ze in een rechtstreeks duel de wereld- en olympisch kampioene Valerie Vili (NZ).
Het werd een compleet Oost-Europese avond bij het kogelstoten, met Ostapchuks landgenote Natalia Mikhnevich als tweede met 19,53 en de Russische Anna Avdeyeva als derde met 19,39. Zij voorkwam in de laatste ronde dat alle medailles naar Wit-Rusland zouden gaan, want Yanina Pravalinskay-Karolchyk stond lang op die plaats met haar 19,29 - een afstand die ze in de laatste ronde herhaalde maar niet verbeterde.

\"\"

\"\"Serie 800 meter (v)
Op de dag dat de zieke Bram Som moest afzeggen voor het EK, zorgde Yvonne Hak hier in Barcelona voor goed nieuws over de Nederlandse 800 meter. De 24-jarige atlete kwam in de eerste serie van de 800 meter opgesloten te zitten, maar wachtte geduldig en sprintte ruimschoots de Litouwse Balciunaite en de Britse Okoro voorbij voor de tweede plaats achter de Russische Maria Savinova. ‘Het lukte aardig om een plekje uit te zoeken\', vondt Hak. ‘Ik zat alleen een een beetje in het gedrang. Dan moet je sms een stapje terug doen, dat is zonde van de energie.\'
Voordeel daarbij voor Hak was dat er tempo zat in de wedstrijd. ‘Het was zeker geen laffe race, 59 doorkomen is gewoon wel doorlopen. Daar was ik wel blij mee. Het lijkt op wedstrijden die ik hele jaar gelopen heb. Ik weet hoe dat aanvoelt.\' Met Savinova demarrerend resteerde er maar een plek die automatisch recht gaf op de finale. ‘Ik wist dat die Russische lastig ging worden, maar voelde in de laatste bocht wel dat ik die andere twee kon hebben.\'
Savinova finishte in 1.59,71, de andere twee races werden zelfs gewonnen in 1.59,18 (Jemma Simpson uit Engeland) en 1.58,89 (de Russische Klyuka). 1.59,31 was als tijdsnelste nodig voor de laatste twee plekken in de eindstrijd. ‘In de finale ga ik voor een medaille. Savinova is favoriete vanwege haar tijd van 1.57, maar alle anderen lopen 1.58-1.59. Dus waarom ik niet?\'

Luister hier naar een interview met Hak.


Kwalificatie hoogspringen (m)

Martijn Nuijens stapte diep teleurgesteld en ontdaan van de baan. Met een maximale hoogte van 2,19, bereikt met de derde poging, was hij kansloos in de strijd van 27 atleten om de twaalf finaleplaatsen. 2,23 bleek de noodzakelijke hoogte.

\"\"
Nuijens maakte er in het indoor- en outdoorseizoen geen geheim van dat hij grote fouten heeft gemaakt. Hij nam te weinig rust na zijn prachtige prestatie bij de WK: een vijfde plaats in Berlijn maakte hem daar tot de beste Nederlandse deelnemer.
Nuijens hoopte na een paar weken goed trainen weer op niveau te zijn, maar sprong wisselvallig. ‘Ik had meer ritme nodig\'.

Luister hier naar zijn relaas.


Speerwerpen, kwalificatie (v):
Crolla net niet, Dekkers stelt teleur
Bregje Crolla kwam in de tweede groep bij het speerwerpen akelig dichtbij een finaleplaats. Met haar openingsworp van 55,82 meter waren er maar drie atletes die haar op de elfde plaats voorbij konden komen - wat de IJslandse Hjamsdottir, de Servische Jelaca en de Letse Ozolina prompt deden. ‘Dan is het zaak om zelf ook nog een mooie afstand neer te zetten\', wist de 24-jarige atlete. ‘Dat is een mentale zaak. Ik heb in Nederland wel vaker laten zien dat ik dat ken, maar er was waarschijnlijk technisch iets dat niet klopte.\'
Het was het eerste grote kampioenschap voor de Nederlands kampioen en -recordhoudster die wel aan diverse juniorenkampioenschappen en de EK neo-senioren meedeed. Vooral de professionaliteit en de camera\'s waren haar opgevallen. Het smaakt Crolla duidelijk naar meer: ‘Ik dacht echt `wow, dit is een seniorentoernooi. Dat wil ik vaker meemaken, dit is prachtig`.\'

\"\" \"\"

Dekker zat veel slechter in de wedstrijd en maakte haar eerste poging ongeldig toen die ver voor de 50 metertape landde. Bij de tweede stapte ze over de lijn en met opnieuw een mislukte poging was het EK in nog geen uur voorbij. ‘Het is een beetje onwerkelijk\', zei ze direct na afloop. ‘Ik voelde me super. Ik weet niet wat er gebeurde, het leek alsof mijn hand omklapte voor de afworp.\'
Met haar uiteindelijke afstand van 46,37 meter (de ongeldige schatte ze op 52 meter) werd Dekkers negentiende met alleen de Finse Sormunen voor zich die drie keer ongeldig wierp. Daarmee is het uithuilen en opnieuw beginnen. Dat geldt zelfs op diverse niveaus, want haar NCAA studententitel was de laatste wedstrijd voor haar universiteit. In Barcelona neemt ze ook afscheid van haar coach Steve Lemke. ‘Ik moet nu gaan beslissen bij wie ik verder ga\', aldus Dekkers. \'Ik denk dat Keith (Beard, van Rotterdam Atletiek) en Peter (Blommerde, in Brabant) waarschijnlijk de twee opties zijn.\'

Luister hier naar een interview met Crolla, luister hier naar Dekkers.

\"\"

Finale 10.000 meter
(m)
Snelwandelen mag dan ter discussie staan als onderdeel van de grote kampioenschappen, de mannen op de 10.000 meter namen er dinsdagavond ook de tijd voor. Na tussentijden van 2.59 - 5.52 - 8.46 - 11.46 kwam er halverwege 14.38,10 op de klokken. Daarna viel het veld pas uit elkaar, dankzij een versnelling van de Fransman Abdellatif Meftah.
Na de zesde kilometer (17.27) namen de Britten Chris Thompson en Mo Farah het heft in handen. Ze brachten een groep met negen atleten naar tussentijden van 20.16 en 23.03.
Farah liep na 8km weg uit de groep en de Spanjaard Ayad Lamdassem sloot zich bij hem aan. Op drie ronden voor het eind drong de Brit zijn mede-vluchter de kop op. Het tempo zakte (tussentijd na 9 km 25.48). Farah sprintte op 300 meter weg voor het goud en een tijd van 28.24,99. Thompson en de Italiaan Daniele Meucci (beiden 28.27,33) passeerden Lamdassem nog voor zilver en goud.

OCHTENDPROGRAMMA

Melissa Boekelman heeft zich dinsdagochtend geplaatst voor de finale van het kogelstoten (dinsdagavond 19.35 uur). Makkelijk ging het niet. De Nederlandse had drie pogingen nodig om aan de schijnbaar eenvoudige eis van 17,50 meter te voldoen. Monique Jansen wierp in haar derde poging ook het verst en gaat met 57,75 meter ook door naar de finale van woensdagavond.

Na een stoot van 17,13 en een poging die Boekelman zelf ongeldig maakte sloot ze zich af van de omgeving om opnieuw te concentratie op te bouwen. Het leidde tot een explosiever en sneller bewegen bij de laatste kans om de eindstrijd te halen. De afstand van 17,89. ‘Maar vanavond hoop ik wel op een p.r.\', zei ze toen ze opgelucht uit het stadion kwam. Boekelman stootte dit jaar bij de ASICS Gouden Spike wedstrijden 18,12 meter.
Veertien vrouwen treden vanavond aan, Boekelman had vanochtend de zevende prestatie. Maar daarbij moet aangetekend worden dat negen de vrouwen met een poging klaar waren. Nadine Kleinert was met 18,98 de beste.
‘Ik heb het wel heel spannend gemaakt\', besefte Boekelman. ‘Maar dan heeft mijn publiek tenminste wat meer kunnen zien\', zo relativeerde ze de gebeurtenissen. De finale is dinsdagavond om 19.35 uur.

\"\" \"\"

Luister hier naar een interview met de finaliste.

Monique Jansen kwam bij de kwalificatie discuswerpen ook pas in de derde ronde tot haar beste prestatie. De schijf landde op een afstand van 57,75 meter en daarmee werd ze zesde in haar groep. Het wachten is op de resultaten van de tweede groep voor duidelijk is of de Nederlandse door gaat naar de finale. Die staat woensdagavond op het programma.
Jansen had op de startlijst overigens zes werpsters voor zich staan die geen van allen aan de kwalificatie-eis van zestig meter precies konden voldoen. ‘Het zal de spanning zijn\', vermoedde Jansen, die daar zelf ook last van had.

\"\" \"\"

Ze kampte ook met de ring, die gladder is dan ze het zelf graag heeft. ‘Daarom heb ik vaker ingeworpen dan gewoonlijk, wel acht keer. Bij de laatste poging heb ik ook wat magnesium onder mijn zolen gedaan, hoewel dat eigenlijk niet mag. Anderen hebben er overigens minder last van. Erik Cadée is hier wel blij mee. Maar ik heb moeite met mijn balans.\'

Luister hier naar een interview met Monique Jansen direct na haar wedstrijd en hier naar haar reactie op haar kwalificatie.

\"\"

Jansen reageert verheugd op haar kwalificatie.


20 km snelwandelen: Eerste EK-medaille voor Emelyanov

Stanislav Emelyanov won dinsdagochtend de eerste medaille bij de EK in Barcelona. De 19-jarige Rus won het 20km snelwandelen in 1.20.10. Hij was twee jaar geleden wereldkampioen bij de junioren in Bydgosczc.

Het zilver ging naar de Italiaan Alex Schwazer (1.20.38) die met 1.18.24 ranglijstaanvoerder is in 2010. Hij won goud op de 50km in Bejing. Het brons naar de Portugees Joao Vieira (1.20.49).

-

Het team van Atletiekunie.nl bij de EK in Barcelona bestaat uit de verslaggevers Cors van den Brink, Pim van Esschoten en Wilmar Kortleever en fotograaf Erik van Leeuwen.

Startlijsten en uitslagen zijn hier te vinden.
Onregelmatige updates verschijnen op
www.twitter.com/Atletiekunie.

De NOS biedt op haar website Sport24 een live-verslag aan van de wedstrijden (alleen binnen Nederland te ontvangen). Op televisie volgt in de late avond een samenvatting van het programma.
Eurosport biedt veel live-uitzendingen vanuit Barcelona.