EK Indoor masters dag 3 en 4: medailleregen voor Nederland

Geplaatst op Donderdag, 24 februari 2022

Op de Europese Indoorkampioenschappen voor Masters komen in totaal veertig Nederlandse atleten in actie. Het evenement wordt van 20 tot 27 februari gehouden in het Portugese Braga.

Dinsdag 22 februari, de derde dag van dit evenement, was ook gelijk een gouden dag voor Nederland.

Een dag waarop alles klopte bij hoogspringen. In ieder geval bij Rietje Dijkman, Anja Akkerman en Linda van Berkel. Rietje Dijkman (V80) pakte haar tweede gouden medaille op dit EK met een sprong van 1.17 meter hoog. Met deze sprong verbeterde Rietje het Europees record. Anja Akkerman (V65) kwam tot een hoogte van 1.19 meter: deze sprong was eveneens goed voor goud in haar categorie. Linda van Berkel (V50) pakte het derde goud bij de vrouwen met een sprong van 1.46 hoog: “na tegenvallende resultaten in Apeldoorn vorige week ging het nu echt geweldig goed!”, aldus Linda.

Bij het verspringen pakte Wan Bakx (M55) de gouden medaille. Hij greep deze gouden plak met een Nederlands Record van 5.85 meter. “Ik was verbaasd dat ik de afdruk in het zand zo dicht bij de 6 meter zag, nadat ik de witte vlag kreeg. Nu vrijdag nog de 60 meter horden en daarna ga ik fietstrainingen doen; in augustus ga ik 1300 kilometer fietsen voor Tour for Life.”

Dag vier: veel succes voor de Nederlandse atleten

Wil Florusse (V70) pakte de bronzen medaille bij de vrouwen met een discusworp van 20.11 meter. En ondanks dat Jolande Brasser (V75) behoorlijk vroeg in actie moest komen om 9:00, weerhield het haar niet om het goud te veroveren met een worp van 22.27 meter. Rietje Dijkman (V80) kwam deze dag ook in actie op het onderdeel hinkstapspringen. Hier pakte zij met een sprong van 7.57 meter haar derde gouden medaille én haar tweede wereldrecord.

Rob Bakker (M55) heeft jaren lang geen wedstrijden meer gedaan maar kwam tijdens dit EK weer in actie. En hoe! In de categorie mannen 55 deed hij mee op het onderdeel kogelstoten waarbij hij 14.47 meter stootte. Deze worp bleek goed voor de zilveren medaille.

Marc van Gils (M50) kwam in actie op de 800 meter. Dit was een zwaarbevochten race omdat vier atleten vallend over de finishlijn heen kwamen. Marc van Gils pakte hierbij de zilveren medaille in een tijd van 2.07,86. Hans Smeets (M70) liep de 800 meter op zijn eigen verjaardag en mocht 75 kaarsjes uitblazen. Omdat bij dit soort wedstrijden de leeftijd geldt op de eerste dag van het kampioenschap, deed hij nog mee in de categorie M70. Hans finishte als vierde in een tijd van 2.38,59; dit was wel een Europese recordtijd.