EK-limiet voor Smidt op dag 1 van de ASICS NK Atletiek

Geplaatst op Vrijdag, 24 juni 2022
EK-limiet voor Smidt op dag 1 van de ASICS NK Atletiek

Op 24, 25 en 26 juni vinden de ASICS NK Atletiek plaats in Apeldoorn. Op dag één werden er tien nationale titels en de finaleplaatsen op de 400 meter verdeeld. Het hoogtepunt van de dag was de de EK-limiet van Nick Smidt op de 400 meter horden.

In het Orderbos scheen de zon – ondanks de slechte weersvoorspellingen – volop. Onder toeziend oog van de enthousiaste toeschouwers was het een succesvolle eerste dag.

Orbons verrassende eerste kampioen

Op het kogelslingeren werd de eerste Nederlands outdoorkampioen van 2022 gekroond. De grote favoriet, Denzel Comenentia, plaatste zich niet voor de finale. Het lukte hem niet een geldige poging te werpen. Door het uitvallen van Comenentia, was er voor de concurrentie ineens veel mogelijk. Uiteindelijk ging Etiènne Orbons er met de winst vandoor. Hij slingerde de kogel naar 61,68 meter. Orbons na zijn gouden medaille: “Ik wilde op het juiste moment pieken. Dat is wel gelukt door mijn seizoensbeste prestatie met 3 meter te verbeteren.”

Junior Jacobs wint ook bij de senioren

Ook voor vrouwen stond het kogelslingeren op het programma. De enige atlete die de 60 meter grens passeerde was junior Audrey Jacobs (60,90 meter). Met een gat van maar liefst 3 meter naar de nummer twee: Sina mai Holthuijsen. Het brons ging mee om de nek van Lotte Smink.

Weerman pakt titel hoogspringen

Wie anders dan Britt Weerman won het hoogspringen bij de vrouwen. Met een hoogte van 1,83 meter pakte ze de gouden medaille. Ze had de limiet voor de WK u20 in Calí al binnen. De zilver en bronzen medailles gingen naar Glenka Antonia en Tanita Hofmans. Zij kwamen tot een hoogte van 1,78 meter.

EK-limiet voor Smidt

Krachten sparen voor de finale, daar doet Nick Smidt niet aan. Hij ging in de series direct op jacht naar de EK-limiet (49,50 sec.). En met succes. In een race waar hij volledig op zichzelf was aangewezen, finishte hij na 49,12 seconden. Dit was sneller de limiet voor de EK Atletiek in München. Smidt maakte duidelijk dat hij zijn zinnen ook gezet heeft op de WK-limiet. Kan hij dat in de finale waarmaken? We zien het morgen om 14:45 uur.

Bouju verslaat Van Gool

In een zinderende finale op de 100 meter ging Raphael Bouju er met de titel vandoor, ten koste van Joris van Gool. Bouju naderde Van Gool op de laatste meters en wist hem uiteindelijk te passeren. De tijd die hij neerzette op de klok was 10,27 seconden, ruim 13 honderdste onder zijn persoonlijk record. Bouju: “Na twee jaar blessureleed voelt dit als een beloning. Maar ook alle andere jongens moeten trots zijn op de tijden die ze vandaag gelopen hebben.” Het zilver was er uiteindelijk dus voor Van Gool, het brons ging naar Hensley Paulina.

Schippers pakt titel, zusjes Sedney op podium

Ook bij de vrouwen was de 100 meter een waar spektakelstuk. Dafne Schippers – net terug van een coronabesmetting – wilde haar titel op de 100 meter maar al te graag prolongeren. Het gevaar kwam voornamelijk uit de hoek van familie Sedney. Zoë en Naomi maakten het Schippers erg moeilijk, maar uiteindelijk kwamen zij net tekort om er met het goud vandoor te gaan. De winnende tijd van Schippers was 11,29 seconden. Een honderdste langzamer dan haar tijd in de series eerder vandaag. Zoë pakte het zilver en Naomi het brons. We zien Zoë zondag weer terug op de baan in Apeldoorn bij de 100 meter horden.

Koppelaar dichtbij WK-limiet

De verwachte strijd tussen Menno Vloon en Rutger Koppelaar bleef uit. Vloon besloot eerder deze week geen risico te nemen met het oog op de wereldkampioenschappen. Hij had last van een lichte blessure. Koppelaar wilde zich, net als Vloon, kwalificeren voor de WK. Nadat hij over 5,50 meter sprong was hij al zeker van de Nederlandse titel. Om die reden liet hij de lat op de WK-limiet van 5,80 leggen. Hierop volgde drie goede pogingen, maar lukte het uiteindelijk net niet.

Hondema pakt haar eerste Nederlandse titel

Ze was er al een paar keer dichtbij, maar dit jaar lukte het dan eindelijk: de nationale titel voor Pauline Hondema. Hondema sprong naar 6,16 meter en versloeg daarmee haar concurrentie. Ook op de startlijst, maar buiten mededinging, stond Fleur Jong. Het wordt bijna een gewoonte, maar Jong verbeterde met 6,40 meter weer haar wereldrecord op het verspringen in de paralympische klasse T62. “Ik wist dat wanneer ik ‘m goed raakte, ik er zou zijn. We gaan de komende jaren zien hoe ver het nog kan. Hopelijk kan het elk jaar nog een stukje verder.”

Overige Nederlands kampioenen:

Polsstokhoogspringen mannen: Rutger Koppelaar
Discuswerpen mannen: Ruben Rolvink
3000m steeple chase mannen: Tsega Kifle
3000m steeple chase vrouwen: Veerle Bakker

Fotografie: Erik van Leeuwen (Klik hier voor alle foto's)

NK