EK U18: round up dag 2

Geplaatst op Dinsdag, 5 juli 2022
© BSR Agency

Van maandag 4 juli tot donderdag 7 juli vinden de Europese kampioenschappen onder 18 plaats in Jeruzalem (Israël). TeamNL bestaat uit 19 kansrijke atleten die in oranje gaan strijden.

Dinsdag 5 juli - ochtend

Alle Nederlanders door op 400mh

De 400m horden dames mochten de spits afbijten op dinsdagochtend. Ashley Boldewijn ging in de eerste serie van start. Ze had een flitsende start en passeerde de concurrent in de baan voor haar al na de 1e horde. Ze bleef de hordes goed aanvallen en maar één atlete kon haar bijhouden. Deze atlete moest de laatste hordes Ashley laten gaan. Ze kwam als eerste over de finish in een persoonlijk record van 59.36s (Q)! Daarna was het de beurt aan Shantell Kwofie. Ook zij had een sterke start, alleen kreeg ze het na 200m wat zwaarder. Ze kwam met een grote groep het laatste rechte eind op en liet zien dat ze nog over een goed eindschot beschikte. Ze kwam als 2e over de finish in een tijd van 1:00.75 (Q)!

Ook bij de 400m horden voor mannen hadden we twee atleten aan de start: Tijm Oosterom en Sep de Jong. Tijm ging goed weg en liep mooi mee in het veld. Hij ging als tweede de laatste 100 meter in en gaf die plek niet meer weg. Hij finishte in 54.41 en bemachtigde een Q voor de halve finale. Sep de Jong liep heel goed en vloog over de hordes. De laatste hordes bleven goed gaan. Hij verraste met seriewinst (Q) en een persoonlijk record van 53.33s! Sep: “Ik bleef goed m’n eigen ritme lopen en liet me niet afleiden door de rest.” De heren en dames zien we morgenochtend terug in de halve finale.

Piepenbroek door naar finale

Marijn Kieft en Noga Piepenbroek sprongen vanochtend samen in kwalificatiegroep B van het polsstokhoogspringen. Marijn begon met een openingshoogte van 3.40m en Noga met 3.60m, allebei slaagden zij de hoogtes in hun eerste poging. Vervolgens hadden beide dames meerdere pogingen nodig op 3.70m. Uiteindelijk bleek 3.80m de cruciale hoogte vandaag: Noga ging eroverheen in haar eerste poging en voor Marijn was dit helaas het eindstation. Met 3.80m verzekerde Noga zichzelf van een plek in de finale!

Tweede finale voor Rolvink

Yannick Rolvink stootte in zijn eerste poging naar 17.57m, vervolgens was de tweede poging ongeldig en derde poging niet verder. Gelukkig haalde hij als 12e net de finale voor het kogelstoten.

Eerste goud voor Pronk

De middagsessie begon met David Pronk in de halve finales van de 110mh. David had een slechte start en raakte veel hordes in het begin. Dat deed hem niks, want de laatste hordes gingen zo goed dat hij als tweede over de finish heen kwam, in een tijd van 13.58 sec. (+2.3). De tweede plek leverde directe kwalificatie op voor de finale later die avond op. In de finale startte David vanuit baan 8. Dat deerde hem niet, met een geweldige race pakte hij GOUD! En ook nog eens in een PR van 13.50 sec.! David: “Dit voelt zo onwerkelijk. Ik wil graag mijn ouders, de mensen in het stadion, mijn coach Leo en mijn teamgenoten bedanken!”

Kwalificatie voor Punt

Vervolgens kregen we de kwalificaties voor het hoogspringen met Ridzerd Punt. De directe kwalificatie hoogte was 2.09m. Ridzerd haalde zijn aanvangshoogte van 1.97m in één keer. Voor zowel 2.02m als 2.06m waren twee pogingen nodig. De 2.06m bleek genoeg te zijn voor een finaleplek! De finale zie je donderdagochtend.

Zevende plaats voor Afognon

Maurice Afognon loopt een persoonlijk record van 10.50 sec. in de halve finale over 100m en kwalificeerde zich voor de finale. Dit was overigens niet alleen een persoonlijk record, óók een beste prestatie aller tijden u18. In de finale, later die avond, snelde hij naar een 7e plaats in een mooie tijd van 10.52 sec.!

Rolvink grijpt het zilver

Yannick Rolvink heeft een druk programma, want in de avond stond hij alweer klaar voor de finale discuswerpen. Hij opende de wedstrijd met een worp van 59.87m en een voorlopige 2de plaats. In de derde worp verbeterde hij zich naar 61.60m en nog steeds een 2e plaats. Hij bleef zich verbeteren, want in de vierde worp gaat de discus naar 63.06m, een beste prestatie aller tijden voor U18. Dit levert Yannick een zilveren medaille op!

Laros pakt ook goud

De 3000 meter was de laatste finale van dag 2. Juan Zijderlaan en Niels Laros stonden aan de start. Niels begon de race vanuit het achterveld en Juan nestelde zich in het peloton. Niels manoeuvreerde zich per ronde steeds meer naar voren. Na 4,5 rondes zaten Juan en Niels bij de kopgroep van 12 man. In de één na laatste ronde ging Niels er met 3 andere atleten vandoor, ondertussen loopt Juan naar een 5e plaats. Op 200 meter van de streep pakte Niels de kop en stond deze niet meer af! Niels gooide zijn handen in de lucht op het laatste rechte eind en won in 8:11.49! Morgen staat Niels Laros ook in de finale van de 1500 meter. Zijn coach Tomasz Lewandowski: "Niels deed alles zoals we het hadden afgesproken. Hij liep echt als een volwassen atleet met veel ervaring. Maar dit is pas zijn eerste internationale toernooi én is pas zeventien. Het zou wel heel speciaal zijn als hij morgen ook voor goud kan gaan." Juan Zijderlaan liep naar een 5de plaats in een 8:20,65, een persoonlijk record!