EK U18: round up dag 4

Geplaatst op Donderdag, 7 juli 2022
© BSR Agency

Van maandag 4 juli tot donderdag 7 juli vinden de Europese kampioenschappen onder 18 plaats in Jeruzalem (Israël). TeamNL bestaat uit 19 kansrijke atleten die in oranje gaan strijden.

Het is snel gegaan, want vandaag was alweer de laatste dag van de EK U18 in Jeruzalem.

Vriezen met XXX kansloos op goed eindklassement

De finaledag werd afgetrapt door meerkamper Florian Vriezen op de 110m horden. Hij liep een degelijke race, maar schudde na de finish zijn hoofd, wat suggereerde dat hij niet helemaal tevreden was. Zijn tijd was 14.75 seconden (880pt) en bracht hem op de 11e plaats in de tussenstand. Het zevende onderdeel van de meerkamp was het discuswerpen. Florian begon met een ongeldige poging en kwam uiteindelijk tot 37.68 meter, goed voor 618 punten. Bij polsstok ging het helaas fout. Florian haalde zijn aanvangshoogte van 3.90 meter niet, wat resulteerde in 0 punten.

In de middag ging de tienkamp verder met het speerwerpen. Hij maakte zijn eerste poging ongeldig en wierp daarna zijn beste afstand: 46.02 meter. Na het speerwerpen liep hij de afsluitende 1500 meter. Na de start nam hij een tijdje de leiding. Dit kon hij niet vasthouden. Hij perste er nog een goede eindsprint uit en eindigde de 1500 meter als tweede in 4:30.89 (PR)! Een mooie afsluiting van de tienkamp.

Punt wordt zesde

De eerste finale van de dag was het hoogspringen bij de mannen met Ridzerd Punt. Hij begon zijn wedstrijd op 2.00 meter en sprong hier in zijn eerste poging overheen. De volgende hoogte, 2.04 meter, behaalde Ridzerd in zijn tweede poging. Hij maakte het spannend op 2.08 meter, want daar ging hij pas in zijn laatste poging overheen. In de eerste poging op 2.11 meter, een evenaring van zijn outdoor PR, raakte hij de lat al vroeg in zijn sprong. Daarna besloot hij om zijn overige pogingen op 2.11 meter over te slaan en te gebruiken voor 2.13 meter. Dit om nog een kans te maken op een medaille. Hij liet het publiek hard mee klappen, maar dat mocht niet baten. 2.08 meter en een zesde plek was het eindresultaat.

Mooie prestatie Piepenbroek

De eerste finale van de middag was het polsstokhoogspringen bij de vrouwen. Noga Piepenbroek deed mee voor TeamNL. Ze begon op een hoogte van 3.60 meter en ging daar met ruime marge overheen. Bij 3.75 meter raakte ze in de eerste poging de lat met haar onderbenen, hetzelfde gold voor de tweede poging en tevens derde poging. Een applaus voor zichzelf als ze op de mat ligt, want een finale op haar eerste internationale toernooi is al een mooie prestatie!

Zilver voor Zeevat

Suze Zeevat stond in de finale van het speerwerpen. Ze begon haar wedstrijd goed met een poging van 46.15 meter en een derde plek. Haar tweede worp was echter nog veel beter: 50.68 meter en naar een eerste plek. In de derde poging werd ze door een Finse naar de tweede plaats verwezen. Suze bleef heel consistent rond de vijftig meter werpen, wat resulteerde in een zilveren medaille met 50.68 meter!

Veel Nederlanders op 400 meter horden finales

Het vuurwerk op de rondbaan werd afgetrapt met de 400m horden finales. Bij de dames deden zowel Shantell Kwofie als Ashley Boldewijn mee. Boldewijn start hard vanuit baan acht. Ze komt met vijf atletes tegelijk het rechte eind op, helaas moet ze verstek laten gaan en eindigde als zesde in 1:00,19. Shantell had geen goede race en dat viel al helemaal in duigen, toen ze na horde acht kramp kreeg in haar kuit en op de baan neerviel.

Bij de heren 400m horden finale stond Tijm Oosterom aan de start. Hij had zich gekwalificeerd door een dik PR (52.27 sec.) in de halve finale te lopen en als tijdsnelste door te gaan. Hij startte vanuit baan acht. Tijm kreeg al snel te maken met de snelle Noor die hem voorbij kwam stormen. Hij liet zich niet verrassen en liep goed mee. Hij eindigde uiteindelijk als zesde in 53.13 seconden!

Nando Kramer kwalificeerde zich op de eerste dag van het toernooi al voor de finale en mocht op de laatste dag dan eindelijk de finale van de 800 meter lopen. Hij startte goed en pakte direct de leiding, die al snel weer werd overgenomen door zijn concurrenten. Hij behield, na de eerste ronde, een goede plek aan de binnenkant. Uiteindelijk stormde een een groot peloton op de finishlijn af en dat zorgde voor veel gedoe en getrek. De laatste 150 meter moest Nando de kop laten gaan en werd zesde in 1:53,93 minuten.

Het Nederlandse team heeft een geweldig EK U18 beleefd met 3 gouden, 2 zilveren en 1 bronzen medaille! Verder zijn er veel (halve) finales, persoonlijk records behaald en nieuwe ervaringen opgedaan. Dit alles zorgt ervoor dat Nederland op een vierde plek komt in het medailleklassement. Een geweldige prestatie.