EKu20 dag 4: Laros pakt de dubbel

Geplaatst op Vrijdag, 11 augustus 2023

Van 7 tot en met 10 augustus vinden de Europese Kampioenschappen voor atleten onder de twintig jaar plaats in Jeruzalem, Israël. Op de afsluitende dag pakt Niels Laros opnieuw het goud.

De spanning op het Europees kampioenschap onder twintig jaar bereikte op dag 4 een hoogtepunt toen Niels Laros zijn tweede gouden medaille veroverde, waarmee hij zijn status als dubbel kampioen opnieuw bevestigde. Na een eerdere overwinning op de 1500 meter zette Laros zijn strijdlust voort in een tactische 5000 meter race. Hij liep een tijd van 14:11.82 minuten wat genoeg was voor het goud. In dezelfde race werd Mick Wolvekamp helaas gelost door het ‘peloton’. Hij eindigde in een tijd van 15:21.01 minuten op de 25e plek.

Het 4x100 meter mannenteam wisten zich in een spannende race staande te houden. Een eindtijd van 40.14 seconden was goed voor het zilver.

De laatste Nederlandse atleten die in actie kwamen, waren de 4x400 meter dames. De zenuwslopende race zorgde voor een spektakel. Met een tijd van 3:33.33 minuten liepen de dames het nationaal record onder 20 uit de boeken. Ondanks een felle strijd om de overwinning kwam het Nederlandse team slechts twee honderdste van een seconde tekort en moesten ze genoegen nemen met een zilveren medaille.

De tienkampers mochten zich vandaag voor de laatste keer bewijzen. Jip de Greef, die na negen onderdelen een veelbelovende vierde positie innam, kon deze helaas niet behouden. De Greef behaalde een zesde plaats en zette een nieuw persoonlijk puntenrecord neer van 7621 punten. Job van Keulen vestigde ook een nieuw persoonlijk record met 7503 punten en behaalde daarmee de elfde plek.

Polsstokhoogspringster Marijn Kieft kwam vandaag ook actie. Hoewel haar persoonlijke record 4,13 meter is, moest ze vandaag genoegen nemen met 4,05 meter. Dit resulteerde voor haar in een knappe 5e plaats.

Zowel Binne Brok als Abigail Noruwa stonden aan de start van de 400 meter horden finale. Brok, die tijdens de halve finale een nieuw nationaal onder 20 record van 50.60 seconden had neergezet, kon daar vandaag niet aan tippen. Hij eindigde in tijd van 51.76 als achtste. Ook Noruwa lukte het niet om opnieuw boven zichzelf uit te steken. In de halve finale liep Noruwa een nieuw nationaal onder 18 record van 57.93 seconden, maar in de finale moest ze het doen met 1:00.19. Dit resulteerde voor haar in een zevende plaats.

Bij het discuswerpen voor de vrouwen bemachtigde Lotte Haest een zevende plaats. Ze verbeterde dit toernooi haar persoonlijk record met 1,5 meter, dat is nu echt pieken op het juiste moment.

Nederland eindigt met 7 medailles, 2 goud, 3 zilver en 2 brons op een mooie vijfde plaats in het medailleklassement.