EKu23 dag 1: Van Daalen Europees kampioen kogelstoten

Geplaatst op Donderdag, 13 juli 2023
© Coen Schilderman

Van 13 tot en met 16 juli vinden de Europese kampioenschappen atletiek voor atleten onder de 23 jaar plaats in het Finse Espoo. Op dag één van de EKu23 werd Alida van Daalen Europees kampioen op het kogelstoten.

Van Daalen wint met overmacht

Alida van Daalen ging het toernooi in als de grote favoriet op onder andere het kogelstoten. In de kwalificaties verliep het nog niet heel soepel, maar kwalificeerde ze zich desalniettemin in de eerste poging voor de finale.

In de finale, die later die avond werd gehouden, stond er geen maat op Alida van Daalen. De in Amerika trainende atlete won met ruim één meter verschil op de nummer twee. Haar winnende afstand van 18.32 meter was niet alleen goed voor het goud, maar ook voor de Europees beste jaarprestatie onder de 23 jaar. Van Daalen kan niet lang genieten van haar gouden medaille, morgenochtend om 8:40 uur staan de kwalificaties van het discuswerpen alweer op de planning.

Brons voor Maatoug

Het laatste onderdeel van dag één was de 5000 meter met Nederlandse inbreng van Emmy van den Berg (DNF), Femke Rosbergen (twaalfde) en Amina Maatoug. Amina leek lang op weg om op de oneerbiedige vierde plek te eindigen, maar doordat ze niet opgaf, bleef doorzetten en stukje bij beetje dichterbij kwam, lukte het haar uiteindelijk de bronzen medaille te bemachtigen. Een geweldige prestatie van Amina Maatoug, die koos voor de 5000 meter in plaats van de 800 meter.

Foto 13 07 2023 19 51 37 Coen Schilderman

Dokter aan de leiding na dag één

Ook de eerste dag van de zevenkamp stond vandaag op het programma. Nederland vaardigde twee atletes af: Sofie Dokter en Sophia Mulder. Dokter bezet na een uitstekende dag één de eerste plaats, Mulder vinden we terug op plaats eenentwintig in het klassement.

Dokter begon de dag nog met een mindere hordenrace (13.95 sec.), maar verbeterde daarna haar persoonlijke records op het hoogspringen (1.89 meter) en het kogelstoten (13.68 meter). De afsluitende 200 meter liep zij in 23.92 seconden, wat haar nog eens bijna duizend punten opleverde. Morgen staat dag twee op de planning en worden de prijzen écht verdeeld.

100% op de 100 meter

Drie van de drie halve finalisten plaatsten zich voor de finale op de 100 meter. N'ketia Seedo won haar serie overtuigend in 11.20 seconden, Raphael Bouju gaf de concurrentie het nakijken en liep met iets teveel wind in de rug (+2,5) naar 10.01 seconden en ook Nsikak Ekpo bemachtigde een plekje in de finale met een persoonlijk record van 10.28 seconden. Morgenavond staan de finales van de 100 meter op de planning.

Daniljo Vriendwijk werd eerder die ochtend al uitgeschakeld in de series van de 100 meter.

Nog meer finales

• Karlijn Schouten plaatste zich voor de finale van het polsstokhoogspringen door steeds in één keer over alle hoogtes te gaan (t/m 4.20 meter). Haar finale staat zaterdagavond op de planning;
  • Zoë Sedney is dit seizoen een nieuw onderdeel aan het uitproberen: de 400 meter. Ook op dit toernooi ging ze op deze afstand van start. En met succes. Ze won haar halve finale in 52.11 seconden (persoonlijk record) en haar zien we daarom morgenavond terug in de finale op de 400 meter. Jonas Phijffers bereikte de finale niet bij de mannen niet, Isaya Klein Ikkink werd in de series eerder vandaag al uitgeschakeld;
  • Sebastiaan Bonte wierp de discus ver genoeg om bij de beste twaalf werpers te behoren. We zien hem zaterdagochtend terug in de discusfinale. Ruben Rolvink redde het niet;
  • Op de 1500 meter deden drie Nederlanders mee: Baltus, van Riel en Nillessen. Noah Baltus en Stefan Nillessen eindigden bij de eerste zes uit hun serie en verzekerde zich daarmee van een plaats in de finale. Rick van Riel kwam hiervoor tekort.