EKu23 dag 2: Seedo wint overtuigend goud op 100 meter

Geplaatst op Vrijdag, 14 juli 2023
© Coen Schilderman

Van 13 tot en met 16 juli vinden de Europese kampioenschappen atletiek voor atleten onder de 23 jaar plaats in het Finse Espoo. Op dag twee werd N'ketia Seedo Europees kampioen en werden er twee zilveren medailles gewonnen.

Nederlands sprintgeweld op 100 meter

Eerst veroverde N’ketia Seedo de Europese titel op de 100 meter in een tijd van 11,22 seconden. Nog geen kwartier later was het ook Raphael Bouju die naar een medaille snelde op de kortste sprintafstand. Hij kwam na 10,17 seconden over de finish en won zilver.

In dezelfde finale kwam Nsikak Ekpo als zesde over de finish na 10,39 seconden.

Boujubewerkt Coen Schilderman

Zilveren meerkamp voor Dokter

Na bijna een uur vertraging vanwege een fikse regenbui wierp Sofie Dokter haar speer naar een afstand van meter 41,82 meter. Daarmee bleef ze stevig op plek twee staan in het klassement met alleen de 800 meter nog voor de boeg. Nog net voor de regenbui kwam Sophia Mulder in actie in groep A van het speerwerpen. Zij zette een afstand op het scorebord van 37,70 meter.

Dokter sloot haar meerkamp af met een persoonlijk record op de 800 meter (2:15,84 min.), scoorde een puntentotaal van 6256 punten en won de zilveren medaille. Voor Mulder zat er na haar drie foutpogingen bij het verspringen niet meer in dan een 22e plaats in de eindklassering. Zij finishte haar 800 meter na 2:13,62 minuten.

Dokterbewerkt Coen Schilderman

Sedney grijpt net naast medailles

Na een switch van de 100 meter horden, maakt Zoë Sedney gelijk furore op de 400 meter. In de finale verbeterde ze voor de tweede keer dit toernooi haar persoonlijk record. Met een tijd van 52,02 seconden eindigde Sedney op de vierde plaats en kwam ze net tekort voor een plek op het podium.

Hordelopers door naar finale

Beide mannen op de 110 meter horden plaatsten zich overtuigend voor de finale. Timme Koster kwalificeerde zich rechtstreeks voor de eindstrijd door tweede te worden in zijn halve finale met een tijd van 13,62 seconden. Voor Mark Heiden was het nog even afwachten, maar uiteindelijk bleek zijn tijd van 13,64 seconden ook voldoende voor een plek in de finale. De finale staat zaterdag om 18:55 uur Nederlandse tijd op het programma.

Job Geerds raakte in de series geblesseerd en kon niet verder.

Geen vrije dagen voor Van Daalen

Na haar gouden medaille op dag één mocht Alida van Daalen de volgende ochtend direct weer aan de bak. De kwalificaties van het discuswerpen stonden op het programma. Met een uitstekende tweede poging wierp zij de discus over de gevraagde 54.50 meter en mag ze gaan strijden om het volgende eremetaal.