EKu23 dag 4: Van Daalen slaat dubbelslag, pakt tweede goud

Geplaatst op Zondag, 16 juli 2023

Van 13 tot en met 16 juli vinden de Europese kampioenschappen atletiek voor atleten onder de 23 jaar plaats in het Finse Espoo. Op de laatste dag van het toernooi bemachtigde Alida van Daalen haar tweede goud, Raphael Bouju zijn tweede zilver en Sven Roosen brons op de tienkamp.

Van Daalen pakt de dubbel

Alida van Daalen had al een gouden plak op zak en mocht zich opnieuw in de medaillestrijd mengen bij het discuswerpen. In de finale wierp ze de discus in poging één direct naar de eerste plaats. Niemand wist de discus nog over de afstand van Van Daalen te werpen, terwijl Alida zichzelf bijna iedere worp bleef verbeteren. Haar reactie na de wedstrijd: "Ik kan het niet beschrijven, ik ben zo blij!"

Tweede zilver voor Bouju

Ook Raphael Bouju pakte vandaag zijn tweede medaille. Eerder dit toernooi bemachtigde hij de zilveren medaille op de 100 meter, vandaag ging hij dat kunstje proberen te herhalen op de dubbele afstand. Een fantastische eindsprint bezorgde hem nog bijna het goud, maar uiteindelijk moest hij genoegen nemen met het zilver. Met een tijd van 20.68 seconden kwam hij één honderdste tekort op de winnaar.

Bronzen tienkamp voor Roosen

Tot het laatste onderdeel bezette Sven Roosen de vierde plaats op de tienkamp, dus om nog iets te stijgen in het klassement moest hij aanvallen op de 1500 meter. En dat deed hij. Vanaf het begin pakte hij de koppositie en liep hij al snel uit op zijn concurrent uit Estland. Uiteindelijk was het puntentotaal van 8128 genoeg voor een derde plaats op de tienkamp. Een geweldige prestatie van de Eindhovenaar.

Ook een speciale vermelding voor Jeff Tesselaar, die persoonlijk record na record verbeterde. Ook zijn PR op de tienkamp verpulverde hij naar 7753 punten, wat goed was voor de negende plaats.

Persoonlijke records in de 1500m finale

Amina Maatoug en Sarah Peerik mochten zich op de laatste avond in Espoo ook nog klaarmaken voor een finale: de 1500 meter. Het werd een supersnelle race, waarbij de dames zich niet konden mengen in de strijd om de medailles. Wel liepen ze allebei een persoonlijk record. Amina Maatoug werd zevende en Sarah Peerik elfde.

Top tien voor Ilse Steigenga

De in Amerika studerende en trainende Ilse Steigenga eindigde in de verspringfinale op de tiende plaats. Met 6.19 meter sprong ze dertig centimeter onder haar seizoensbeste prestatie. "Ik ben hongerig naar meer, maar heb enorm genoten van dit weekend', aldus Ilse op haar Instagram.