GL PARIJS: Nog vier kandidaten voor jackpot

Geplaatst op Zaterdag, 7 juli 2007
GL PARIJS: Nog vier kandidaten voor jackpot
Na de tweede Golden League meeting zijn er slechts vier atleten over voor de jackpot van één miljoen dollar: speerwerper Tero Pitkämäki (Fin), Sanya Richards (VS – 400m), Michelle Perry (VS – 100m horden) en polshoogspringster Yelena Isinbayeva (Rus).
De meest opmerkelijke prestatie leverde Isinbayeva. Na tegenvallende prestaties en het nodige misbaar bij haar twee eerdere wedstrijden bleek de wereldrecordhoudster nu weer in uitstekende doen. Het leverde een BWP op bij een winnende hoogte van 4,91 en een bijna geslaagde poging op de WR-hoogte van 5,02 meter.
Een fantastische sprintduel vochten de Amerikaan Alan Webb en de Fransman Mehdi Baala uit op de 1500 meter. Webb ging aanvankelijk op kop, Baala nam over, maar zag in de laatste meters zijn concurrent nog voorbij komen. Voor Webb was de winnende tijd van 3.30,54 niet alleen een BWP, maar ook een p.r.
Ook bij de vrouwen liep de 1500m uit op een fraai duel van twee atletes. Hier moet Gelete Burka (Eth) in de laatste meters de overwinning laten aan de Russische Yelena Soboleva (3.59,91). Burka’s landgenote Tirunesh Dibaba testte op de 5000 of ze voldoende hersteld is van een lichte blessure. Het werd een langzame race, maar de snelle laatste ronde van 59,11 van Dibaba zal haar ongetwijfeld gerust hebben gesteld. Ze won in 15.21,84.
Sanya Richards nam sportief revanche voor haar vierde plaats bij de Amerikaanse trials door op de 400m een BWP te lopen in 49,52. Ze was de enige atlete die onder de vijftig seconden bleef.
Een regelrechte blunder ontsierde de wedstrijd bij de 3000m steeple, waar de jury al op twee ronden voor de finish de bel luidde en daarmee koploper Paul Kipsiele Koech op het verkeerde been zette. De Keniaan dacht 400 meter later naar de overwinning te sprinten. Bob Tahri profiteerde van de verwarring en bleek na 8.08,47 de eerste man die de volledige 3000 meter had afgelegd. Het onderdeel telt overigens niet mee voor de GL-jackpot.
De wereldrecordhouder op de 110m horden Liu Xiang bleek nog niet op z’n scherpst. Hij werd in Parijs derde in 13,15. Het duel om de zege ging naar de Cubaan Dayron Robles in 13,13, de Amerikaan Anwar Moore kreeg dezelfde tijd maar de tweede plaats toebedeeld.
Bij de vrouwen leek de Amerikaanse Virginia Powell het haar landgenote Michelle Perry lastig te gaan maken. Maar de ranglijstaanvoerster (met 12,45) kwam bij de zevende horde ten val en Perry won in 12,56 (-0,2) en blijft meedoen in de GL.
Dat geldt niet voor Yelena Slesarenko (Rus), die in Oslo won, maar in Parijs de eer moest laten aan Blanka Vlasic (Cro), die het hoogspringen won met een hoogte van 2,02m, twee centimeter hoger dan Slesarenko. Tia Hellebaut (Bel) werd met 1,97 derde.
Ook Christian Olsson komt weer in vorm. De Zweed was oppermachtig bij het hinkstapspringen en won met 17,56, zijn beste sprong van dit seizoen. In Oslo won overigens de nu ontbrekende Philip Idowu. Tero Pitkämäki wierp de speer naar 89,70meter en de Fin bleef met die overwinning ook in de race naar het goud.
Ook Asafa Powell ontbrak wegens een blessure in Parijs. De 100m werd nu een prooi voor Derrick Atkins (Bah) in 10,00 (-0,1). Churandy Martina werd vijfde in 10,14.
Tekst: Cors van den Brink

Ex-wereldkampioen hangt schorsing boven het hoofd

Aanklagers van het Italiaans Olympisch Comité wil dat polsstokhoogspringer Giuseppi Gibilisco voor twee jaar geschorst wordt. Volgens diverse berichten hebben zij die aanbeveling gedaan aan de Italiaanse atletiekfederatie. De oud-wereldkampioen zou betrokken zijn bij een dopingzaak waar sinds 2003 onderzoek naar wordt verricht.

Het onderzoek focust zich op de relatie tussen bepaalde sporters en bepaalde doktoren. Diverse wielrenners staan ook onder verdenking, waaronder Giro d'Italia winnaar Danilo di Luca. Gibilisco wordt beschuldigd van het gebruik of poging tot gebruik van een verboden middel of methode', maar zou dopinggebruik hebben ontkend. De 28-jarige Italiaan won in 2003 met een nationaal record van 5,90 goud bij de WK in Parijs Saint-Denis. Een jaar later won hij in Athene ook olympisch brons. Dit jaar (afgelopen week) ging hij ook alweer over 5,70 meter.

http://sports.espn.go.com/espn/wire?section=trackandfield&id=2927913

http://in.today.reuters.com/News/newsArticle.aspx?type=sportsNews&storyID=2007-07-06T203216Z_01_NOOTR_RTRMDNC_0_India-283519-1.xml