Hassan maakt marathondebuut in Londen

Geplaatst op Donderdag, 2 februari 2023
Hassan maakt marathondebuut in Londen
© BSR Agency

De tweevoudig olympisch kampioene debuteert op 23 april in de prestigieuze marathon van Londen op de klassieke afstand van 42 kilometer en 195 meter.

Na haar olympische succes op de atletiekbaan in Tokio met goud op de 5.000 en 10.000 meter zal Sifan Hassan binnenkort haar grenzen verleggen: ze maakt voor het eerst een uitstapje naar de marathon.

De marathon van Londen is één van de zes Marathon Majors en staat bekend als de tweede grootste marathon van Europa, gekeken naar de deelnemersaantallen. Al sinds 1981 staat de klassieke wedstrijd op de kalender, toen er nog geen 6500 lopers mochten starten. Inmiddels lopen er tienduizenden hardlopers langs de bekende Londense highlights, sommigen verkleed. Het parcours, met finish op The Mall (voor Buckingham Palace), leent zich voor toptijden. De parcoursrecords in de hoofdstad staan op naam van Eliud Kipchoge (2:02.37) en Paula Radcliffe (2:15.25, ex-WR). De Keniaan Amos Kipruto en Ethiopische Yalemzerf Yehualaw schreven de vorige editie van de London Marathon op naam.

Hassan droomde over de marathon

Hassan wil weten wat er voor haar mogelijk is op de marathon, ook met oog op de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs. Ze zou in de Franse hoofdstad weleens kunnen kiezen voor een optreden op de baan én de weg. "Ik heb daar nog geen beslissing over genomen." Ze wil uitgedaagd worden. De 800, 1.500, 5.000 en 10.000 meter op de baan hebben haar de afgelopen jaren mooie titels opgeleverd, maar de marathon trekt al jaren. Ze maakte al eens eerder een uitstapje naar de weg. Hassan is Europees recordhoudster op de halve marathon met een tijd van 1.05.15, maar nu begint het serieuze werk met de test op de marathon.

"Ieder mens heeft een droom één keer de marathon te lopen. De afstand is zo lang. Ik ben gewoon benieuwd hoe hard ik loop. Kan ik de marathon afmaken of niet? Tot nu toe heb ik tijdens de trainingen in Ethiopië een keer 35 kilometer gelopen. Dat is het verste", kijkt ze vooruit naar haar marathondebuut.

De tegenstand is enorm. Sifan Hassan moet het in London opnemen tegen wereldrecordhoudster Brigid Kosgei, Olympisch Kampioene Peres Jepchirchir, de winnares van London in 2022 Yalemzerf Yehualaw, de winnares van Berlijn 2022 Tigist Assefa en tegen de wereldrecordhoudster op de 1500 meter Genzebe Dibaba.


Bron: Global Sports Communication, NOS