Het competitiejaar 2016 in vogelvlucht

Geplaatst op Donderdag, 22 september 2016
Het competitiejaar 2016 in vogelvlucht

De competitie is afgelopen weekend afgesloten met de promotie/degradatie wedstrijden. Van de 26 beschikbare plekken in de ere, eerste en tweede divisie gingen er 15 naar promovenda. De meest opvallende prestatie werd geleverd door speerwerper Daan Meyer. Bij het treffen tussen de ere - en eerste divisie in Assendelft vloog zijn speer over een afstand van 78.24m (4e allertijden). Meyer kon niet verhoeden dat zijn vereniging degradeerde naar de eerste divisie. Hieronder een samenvatting van het competitiejaar.

Ontregeling door slecht weer en polshoog-incident

De competitie werd onder prima weersomstandigheden besloten, maar het zat niet altijd mee. In het weekend van 23/24 april trapten de CD-junioren en de senioren af onder ijzige omstandigheden. Bij de derde divisie in Waalwijk viel er zoveel hagel, dat er een heuse sneeuwpop van de grond kwam. Ook bij andere wedstrijden waren de weersgoden de atleten soms slecht gezind. Zo liep het kogelstoten bij de derde wedstrijd van de tweede divisie in Harderwijk drie uur vertraging op doordat een hoosbui de sintelbak blank zette.

Echt schrikken was het, toen polsstokhoogspringer Tim van Vugt in Haarlem naast de mat landde. Aanvankelijk zag het er zo slecht uit, dat de wedstrijd afgelast werd. Het bericht kwam halverwege door bij de andere wedstrijden, ook daar hield men even de adem in. “Gelukkig” bleef de schade uiteindelijk beperkt tot een zware hersenschudding en enkele kneuzingen. Inmiddels heeft de onfortuinlijke springer al weer een wedstrijd achter de rug! Omdat de eindstand niet volledig was, werden er extra ploegen toegelaten tot de finale.

Meer deelname bij de jeugd, lichte daling bij de senioren

In totaal schreven 170 verenigingen 1415 ploegen in. Dat is in beide gevallen meer dan de afgelopen jaren. De grootste winst zat ‘m bij de B-junioren, waar 25 teams meer geteld werden dan in 2015. Alleen het aantal teams in de derde divisie van de senioren liep iets terug. Dat kan te maken hebben met het feit dat verenigingen atleten nog maar in één divisie op mochten stellen. Andere vernieuwingen waren het verdwijnen van rechtstreekse promotie/degradatie bij de senioren, verschillende wedstrijdprogramma’s bij de junioren en het inzetten van meerdere atleten op lange werponderdelen.


De verdieping per competitie categorie

Highlights NK Teams senioren

  • Kampioenen: Haag Atletiek (mannen), Phanos (vrouwen). Na een gedwongen pauze van 59 jaar incasseerde Haag Atletiek de tweede titel op rij.
  • Degradatie naar de eerste divisie: PAC, AV’34 (mannen) en AAV’36 (vrouwen). PAC kon in de promotie/degradatie wedstrijd geen beroep doen op de junioren die waren in Portugal waren voor de Europa-Cup. De vrouwen van Lycurgus zouden vorig jaar op basis van hun laatste plaats in de voorronden rechtstreeks gedegradeerd zijn. Toch wisten ze zich in de promotie/degradatie knap te handhaven.
  • Beste prestaties: Er sneuvelden vier kampioenschapsrecords, alle bij de mannen. Ben Broeders Rotterdam Atletiek polshoog (5.50m, evenaring), Fabian Florant Haag Atletiek verspringen (7.66m), Patrick Cronie Phanos kogelstoten (19.36m) en Daan Meyer AV’34 speerwerpen (74.27m).

Highlights eerste divisie

  • Promotie naar het NK Teams: AV’23, Hellas Utrecht (mannen) en PAC (vrouwen). Hellas hield op de 4x400m een marge van één punt over op Leiden Atletiek. Bij de vrouwen zou AAC vorig jaar op basis van de eerste plaats in de voorronden rechtstreeks gepromoveerd zijn. Nu kwamen de Amsterdammers in de promotie/degradatie wedstrijd drie punten te kort voor promotie.
  • Degradatie naar de tweede divisie: Phanos 2 (mannen) en Phanos 2, Groningen Atletiek, Hellas Utrecht, Attila (vrouwen). Bij de vrouwen vlogen alle eerste divisionisten er dus uit. Bij de mannen wisten Daventria, MPM en Spado ternauwernood behoud af te dwingen. Het verschil met de tweede divisionisten Attila en Climax was slechts 1 punt. Spado mocht zich dubbel gelukkig prijzen, want vorig jaar zouden de mannen uit Bergen op Zoom op basis van hun laatste plaats in de voorronden rechtstreeks gedegradeerd zijn.
  • Beste prestaties: Bij de tweede wedstrijd in Utrecht lichtte Tessa van Schagen (Leiden Atletiek) een tipje van de sluier op (200m in 23.24s, 2.5m/s). Later in het seizoen verbeterde ze zich op het NK bij geldige wind tot 22.86s (4e allertijden). Bij de promotie/degradatie wedstrijd sprintte B-junior Isayah Boers (Phanos) naar records op de 100 - en 200 meter (11.02s/21.83s). De prestatie op de 200 meter leverde hem de 11e plaats allertijden op.

Highlights tweede divisie

  • Promotie naar de eerste divisie: VAV (mannen) en Isala’96, Ciko’66, Spado, Haag Atletiek (vrouwen).
  • Degradatie naar de derde divisie: ’t Haasje, De Keien, Asterix (mannen) en Atverni, MPM, Scorpio, Heerenveen (vrouwen).

Highlights derde divisie

  • Promotie naar de tweede divisie: AV’23 (2), Tartletos, Almere’81 (mannen) en Flevo Delta, Fit, NOVA, Climax (vrouwen). De mannen van AV’23 hadden dus twee promotiefeestjes te vieren: Naar het NK Teams en naar de tweede divisie.

Highlights A-competitie

  • Kampioenen: Voor het eerst sinds de nieuwe opzet in 2003 stond één en dezelfde vereniging zowel bij de jongens als de meisjes op het hoogste platform: PAC Rotterdam. Voor de jongens betekende dat titelprolongatie. De meisjes namen de scepter over van Leiden Atletiek (3e). Net als bij de senioren is AAC Amsterdam all time kampioen bij beide sexen: 38x bij de mannen en 17x bij de vrouwen.
  • Europa-Cup: De Rotterdammers mogen volgend jaar dus met twee teams participeren in de Europa-Cup. Zelf promoveerde PAC dit jaar naar de hoogste liga met de jongens. Omdat de meisjes van Leiden Atletiek naar de tweede liga degradeerden, zal PAC in 2017 naar twee verschillende locaties af moeten reizen.
  • Beste prestaties: In de eerste wedstrijd werden de beste prestaties geleverd door de B-junioren Ramsey Angela en Rafael Raap. Angela klokte 54.11s op de 400 meter horden, Raap vloog over 2.05m bij het hoogspringen. Beide atleten van PAC wisten zich recentelijk in de Europa-cup te verbeteren tot 53.92s en 2.06m (5e allertijden). In de tweede wedstrijd liepen de 4x100m estafetteteams van Ciko’66 en Sprint zich met 42.26s en 47.81s in de top-10 allertijden. Bij de finale in Rotterdam werd dezelfde afstand door B-junioren van PAC afgelegd in de tweede tijd ooit (42.86s). Daar realiseerde B-juniore Dewi Lafontaine (Haag Atletiek) met de 600 grams speer ook een allertijdenprestatie (45.63m, 5e allertijden).
  • Niveau competitiefinale: Onderzoek niet mogelijk door veranderd wedstrijdprogramma.
  • Medaillespiegel: Vanaf de nieuwe competitieopzet in 2003 is een medailleklassement bijgehouden. Bij de jongens heeft PAC in 2016 de koppositie overgenomen van Ilion. Lycurgus staat derde. Bij de meisjes zijn de Rotterdammers gestegen naar de derde plaats, achter Prins Hendrik en Rotterdam Atletiek.


Highlights B-competitie

  • Kampioenen: Haag Atletiek (jongens) en PAC (meisjes). Haag Atletiek had zich “slechts” als vierde voor de eindstrijd geplaatst. PAC was de favoriet bij de jongens, maar bleef mede dankzij twee nul-scores verstoken van het podium. De organiserende vereniging Flevo Delta verraste met zilver (jongens) en brons (meisjes). De Drontenaren waren in beide sexen als vijfde geplaatst.
  • Beste prestaties: Bij de eerste wedstrijd voltooide C-junior Najib Ali Hassan (PAC) de 800 meter in 1:56.51. Later in het seizoen troggelde hij de eerste plaats allertijden af van Vincent Hoek (1:54.54). Jorinde van Klinken (Groningen Atletiek) zorgde voor de meest opvallende prestatie van de tweede wedstrijd. Met 17.75m klasseerde ze zich als derde allertijden bij het kogelstoten. De meisjes van Leiden Atletiek snelden op de 4x100m naar de vijfde plaats op de eeuwige ranglijst (48.22s). En bij het discuswerpen kwam C-juniore Janneke Pluimes (Scorpio) tot de zevende afstand allertijden (43.24m). Eerstejaars B-junior Shaquille Emanuelson (PAC) was verantwoordelijk voor de uitsmijter van de finalewedstrijd. Zijn discusworp van 58.01m was goed voor de vierde plaats op de allertijdenlijst.
  • Niveau competitiefinale: Door enkele wijzigingen in het programma is de vergelijking niet 100% zuiver. Duidelijk is in ieder geval, dat de wedstrijd de afgelopen jaren in alle opzichten stukken beter was. Al hadden de jongens van PAC hun recordscore van vorig jaar zonder de twee nullen waarschijnlijk wel flink verbeterd. Mogelijk speelden de matige weersomstandigheden een rol bij het lagere niveau.
  • Medaillespiegel: PAC voert het medailleklassement aan bij de jongens én de meisjes. Door het kampioenschap van de meisjes is de eerste plaats overgenomen van Ilion. De meisjes van de Spartaan stonden voor de zevende keer in de finale; nooit waren ze dichter bij de ereplaatsen dan deze keer (5e, -78p). Bij de meisjes is het kampioenschap wat breder dan bij de jongens (28/22 medaillisten).


Highlights CD-competitie

  • Kampioenen: Zowel bij de C als de D-jongens maakte Haag Atletiek de favorietenrol waar. Lycurgus smeedde een winnaarsteam uit twee ploegen bij de C-meisjes. Bij de D-meisjes was PAC ongenaakbaar.
  • Beste prestaties: In de eerste wedstrijd sprintte N’Ketia Seedo (U-track) op de 60 meter naar de beste tijd die ooit: 7.71s. D-junior Santi van Oosterhout (Scorpio) wipte in de tweede wedstrijd over een hoogte van 1.75m (5e allertijden). In die competitieronde werd er op de 80 meter horden een zevende plaats op de eeuwige ranglijst genoteerd voor C-juniore Nana Fung-Loy (Ilion), 11.67s. Mark van der Linden (Haag Atletiek) racete bij de derde wedstrijd naar 9.78s op de 80 meter (5e allertijden). Verder wierp Marijn van Duijn (Ilion) de speer naar de elfde afstand ooit (48.27m). In de finalewedstrijd was Van der Linden opnieuw succesvol, deze keer op de 80 meter horden (11.48s, 2e allertijden). Clubgenoot Nsikak Ekpo klokte de tweede tijd ooit op de 80 meter (9.67s). En de C-jongens van Haag Atletiek gingen de boeken in als het snelste 4x100m clubteam uit de geschiedenis (44.91s).
  • Niveau competitiefinale: Onderzoek niet mogelijk door veranderd wedstrijdprogramma.
  • Medaillespiegel: Vanaf 2012 wordt de competitie op dezelfde manier ingedeeld. In het medailleklassement van de afgelopen vijf jaar staat PAC fier bovenaan. De Rotterdammers werden 11x kampioen met een CD-team; en waren 22x present in een finale. Lycurgus is op gepaste afstand tweede, Haag Atletiek rukte op naar de derde plaats. Sprint Breda en AV'34 drongen respectievelijk 11x en 10x door tot de eindstrijd, maar wisten de prijzenkast geen enkele keer op te luisteren met een nieuwe trofee.


Highlights masters competitie

  • Kampioenen: Sprint (mannen), GAC Hilversum (vrouwen). In de finale gooide het als tweede geplaatste Sprint er een schepje bovenop. Hetzelfde gold voor Impala (2e) en Prins Hendrik (3e), die zich als negende en zevende gekwalificeerd hadden. Bij de vrouwen breidde veelvoudig kampioen GAC Hilversum de zegereeks uit met een nieuwe zege. DEM kwam nog wel dicht in de buurt, maar strandde op 32 punten. Ciko’66 eiste de derde plaats voor zich op.
  • Beste prestaties mannen: Bij de masters wordt age-grading toegepast. Dat wil zeggen dat dezelfde prestatie beter beloond wordt in een oudere categorie. Bij de mannen scoorde Erik van Vreumingen (35+, Haag Atletiek) vier van de zeven hoogste puntenaantallen. Twee keer met de kogel (17.29m en 16.76m) en twee keer met de discus (49.57m en 48.88m). Verspringer Lars Janssen (40+, Phoenix) verdiende in dit klassement de derde plaats voor een vlucht over 6.69m. Op de vijfde en zesde plaats staan de 1500 meter lopers Corné Haast (55+, Spado) en Simon Vroemen (45+, Prins Hendrik): 4:32.5 / 4:13.8.
  • Beste prestaties vrouwen: In de top-30 zijn alle vrouwen 45 jaar of ouder. Verder werd er door de toppers een stuk hoger gescoord. En staan er opvallend veel prestaties van hoogspringsters in het klassement. Drie keer viel de score hoger uit dan 1000 punten. Weia Reinboud (65+, Hellas) haalde twee keer een hoogte van 1.35m, Rietje Dijkman (75+, GAC Hilversum) liet de lat liggen op 1.15m. Oud-topatlete Jacqeline van Daalen (45+, PAC) stofte bij de finalewedstrijd haar discus af. Met 41.49m staat ze op de 22e plaats in de puntenranking. Op dít gebied maakt haar 14-jarige dochter Alida inmiddels dus de dienst uit (44.00m).

Met dank aan Frank Koopmans.