Joël de Jong wereldkampioen op 100 meter T63

Geplaatst op Maandag, 17 juli 2023
© BSR Agency

Van zaterdag 8 tot en met maandag 17 juli vinden de wereldkampioenschappen para-atletiek plaats in Parijs, Frankrijk. Op dag tien werd Joël de Jong wereldkampioen op de 100 meter T63.

De allerbeste over 100 meter

Het allerlaatste onderdeel van het toernooi was de 100 meter in de klasse T63. Voor Nederland stond Joël de Jong, die eerder al brons won op het verspringen T63, aan de start. En wat voor race werd het! De Jong verbaasde vriend en vijand door de wereldtitel te pakken op de 100 meter T63 in een nieuw kampioenschapsrecord van 12.09 seconden. Hij zei daarover bij de NOS: "Vroeger leerde ik van mijn tegenstanders, nu kan ik ze verslaan."

Zilveren Alkemade en bronzen Hendriks

Dit was niet de enige medaille op de laatste avond van de WK Para Atletiek in Parijs. Kimberly Alkemade liep op haar nieuwe blades naar de zilveren medaille op de 200 meter T64. "Dit was mijn eerste 200 meter op mijn nieuwe blade, dus ik had niet hele hoge verwachtingen. Deze kwam wel even binnen", aldus Kimberly bij de NOS. In dezelfde finale leek Marlène van Gansewinkel er met het brons vandoor te gaan, maar zij werd helaas gediskwalificeerd door het raken van de lijn.

Nederlandse deelname op de 400 meter in de klasse T62 was er met Olivier Hendriks. Hij had een fenomenale start, pakte gelijk een tiental meters op zijn concurrenten, maar moest dat in de laatste meters bekopen met veel verzuring. Uiteindelijk wist hij alsnog het brons veilig te stellen.

Mh20230717 2601bsr BSR Agency
Mh20230717 5218bsr BSR Agency

Baars stoot Nederlands record

Bij het kogelstoten in de klasse F40 stootte Lara Baars wederom een Nederlands record dit seizoen. Dit keer landde de kogel na 8.58 meter. Record na record na record, maar helaas nét geen eremetaal voor Baars op de WK Para Atletiek, ze eindigt op plek vier.

Oberoi krijgt opvolger als wereldkampioen

Ranki Oberoi, de wereldkampioen van Dubai in 2019, kreeg in Parijs een opvolger als winnaar op het verspringen in de klasse T20. Het lukte hem niet zijn titel te verdedigen. Wel sprong hij een seizoensbeste prestatie van 6.83 meter en kwam uiteindelijk dertig centimeter tekort voor de bronzen medaille.

60265058 BSR AGENCY BSR Agency
60265427 BSR AGENCY BSR Agency

Timmer en Schouten zevende in finales

Nienke Timmer kwalificeerde zich als tijdsnelste voor de 100 meter T35 finale. In de finale gingen haar concurrenten razendsnel van start, wat haar eindsprint niet meer goed kon maken. Uiteindelijk was een zevende plek het hoogst haalbare voor Timmer.

Ook Fleur Schouten eindigde op een zevende plaats met 4.13 meter. Ze leek daar niet geheel tevreden mee, maar zal hier ongetwijfeld een hoop leermomenten uithalen voor de toekomst.