Mannen Altis en vrouwen Lycurgus promoveren naar NK Teams 2024

Ton de Kort Maandag, 11 september 2023
Mannen Altis en vrouwen Lycurgus promoveren naar NK Teams 2024
© Mexx Stembert

Op een loeihete tweede zondag van september stonden promotie en degradatie van en naar de diverse Nederlandse seniorencompetities op het spel. Daarvoor verzamelden de ploegen zich in Breda (NK Teams – 1e divisie), Vught (1e divisie – 2e divisie) en Hoorn (2e divisie – 3e divisie). Aan het eind van de middag kon de vlag uit bij de mannen van Altis en de vrouwen van Lycurgus. Zij promoveren naar het NK Teams 2024. Dat ging ten koste van de mannen van Sprint en de vrouwenploeg van PAC. Zij komen volgend jaar een treetje lager in actie.

Uitgerekend op hun thuisbaan in Breda moesten de mannen van Sprint dus een stapje terug doen in de competitie. Samen met AAC en AV 1923 waren ze de nummers 5, 6 en 7 van het NK Teams en moesten ze de degens kruisen met de nummers 2 tot en met 6 uit de stand van de 1e divisie. Dat waren achtereenvolgens Lycurgus, Altis, AV’34, Spado en Leiden Atletiek. Waar de beide Amsterdamse ploegen zich redelijk makkelijk handhaafden – AAC won de wedstrijd met 113 punten, AV 1923 werd tweede met 109 punten – zag Sprint het doek dus vallen. Daarvan profiteerden de mannen van Altis. Met een totaal van 99 punten eindigden zij keurig als derde en was het gat met Lycurgus 10 punten.

De mannen van AAC pakten op maar liefst 9 onderdelen de maximale score van 8 punten. AV 1923 zette daar 3 overwinningen tegenover en voor Altis werden 2 individuele zeges genoteerd. Alagie Sonko sloeg voor AAC een mooie sprintdubbelslag, met 10,69 en 21,66 sec op de 100 en 200 meter, allebei met lichte tegenwind. Sven Poelmann haalde met de kogel uit naar 20,18 meter, daags na zijn persoonlijk record van 20,39. Jef Vermeiren sprong voor AAC over 2,10 meter en Jeff Tesselaar won zowel de 400 meter horden als het verspringen.

Thierry Belt pakte voor Altis 8 punten met een mooi 14,14 meter bij het hinkstapspringen.

Vrouwen: Lycurgus wint

Bij de vrouwen deden de teams van Haag Atletiek, PAC en Phanos hun best om in het NK Teams te blijven. Haag (112 punten) en Phanos (93 punten met 4 individuele zeges) deden dat, maar werden allebei geklopt door het sterke Lycurgus, de nummer 2 van de 1e divisie. Dat won de wedstrijd met 116 punten en mag zich dus volgend jaar weer bij beste 8 teams van het land melden. Voor PAC waren de druiven zuur, met een vierde plek, net zoveel punten als Phanos maar één overwinning minder. Altis werd vijfde en kon er dus geen dubbele promotie van maken.

Sprintkanon Tasa Jiya bewees haar waarde voor Lycurgus en was met 11,57 en 24,11 sec verreweg de snelste op de 100 en 200 meter. Lisanne Schol deed wat van haar verwacht mocht worden en won, in haar afscheidstournee, gewoon weer het speerwerpen. Vanessa Sterckendries voegde daar een driedubbelslag bij het kogelstoten, kogelslingeren én discuswerpen aan toe en zo was de blauw-oranje brigade simpelweg niet te kloppen. Glenka Antonia won voor Haag Atletiek zowel het hoog- als het verspringen.

1e – 2e divisie: alleen maar promoverende mannenteams

Op de fraaie accommodatie van Prins Hendrik in Vught namen de nummer 10, 11 en 12 van de 1e divisie het op tegen maar liefst 9 ploegen uit de 2e divisie. Hier viel het doek al op voorhand van de tweede ploeg van Rotterdam Atletiek, die niet aan de start verscheen. Ook PEC 1910 en Daventria degradeerden in Brabant uit de eerste divisie. De plekken van de drie degradanten worden volgend jaar ingenomen door de nummers 1, 4 en 6 uit de stand van de 2e divisie: GAC H (126 punten), Hera (111 punten) en De Spartaan (119 punten). Zo vond een sportieve aardverschuiving plaats.

Voor GAC H won Yoram Vriezen het verspringen met een knappe 7,20 meter, een afstand die hij zelfs twee keer liet noteren. Ook op de 4 x 400 meter gingen de 12 punten mee naar Hilversum. Sprinter Rodrigo-Willy Broer kon met een dubbel op de 100 en 200 meter zijn Daventria-team niet behouden voor de 1e divisie. De gebroeders Rolvink gaven namens Olympus ’70 weer hun visitekaartje af bij het kogelstoten (winst voor Ruben) en – slingeren (winst voor Yannick) maar zagen bij het discuswerpen de winst naar Sebastiaan Bonte van Hera gaan, met een knappe 58,27 meter.

Vrouwen: Prins Hendrik verrast

Bij de vrouwen was de taak van Rotterdam Atletiek, Zaanland en Ciko ’66 helder. Zij moesten zich zien te handhaven in de 1e divisie. Daarin slaagde alléén de ploeg uit Arnhem, die met 124 punten keurig als tweede eindigde. Rotterdam Atletiek gaf het op voorhand al op, door helemaal geen team naar Vught te sturen, en Zaanland eindigde in de middenmoot en daalt dus ook af naar de 2e divisie. Hun plaatsen worden ingenomen door de verrassend sterke kampioen Prins Hendrik (133 punten!) én AAV ’36, dat met 122 punten derde werd. Naast de Rotterdamse vrouwen gooiden ook Ilion en Vitalis al voor de wedstrijd de handdoek in de ring, door geen ploeg af te vaardigen. Zij blijven dus in de 2e divisie.

Op de tweede ploeg van Prins Hendrik – ploeg 1 is een vaste waarde in het NK Teams – stond op de eigen baan geen maat. Er werd een handvol onderdelen gewonnen, telkens goed voor 12 punten. Sprintster Lianne van Krieken won zowel de 100 als 200 meter. Ook de 400 meter (Nina Franke) en 800 meter (Dagmar Smid) leverden een thuisoverwinning op. Daar deed de winst van hoogspringster Tanita Hofmans dan nóg eens 12 punten bij. Veerle Bakker zette in het warme weer voor Leiden Atletiek een indrukwekkende dubbelwinst neer, op zowel de 1500 als 3000 meter. Ciko ’66 had met speerwerpster Wiep van der Mark en kogelstootster Benthe König twee keer een winnares en wist zich met een stabiele wedstrijd te handhaven. Eva Reinders won voor Zaanland het kogelslingeren.

2e – 3e divisie: Véél promovendi

De promotie naar de 2e divisie of degradatie naar de 3e divisie stonden op het spel bij Hollandia in Hoorn. Daar waren het de onderste 4 teams uit de tweede divisie, die het opnamen tegen de beste 8 ploegen uit de 3e divisie. Het beste kwartet ploegen uit deze wedstrijd wist zich verzekerd van een plek in de 2e divisie voor 2024. Van dat kwartet kwamen maar liefst 3 teams uit de 3e divisie. ATOS won de wedstrijd en ook thuisploeg Hollandia (vierde) en het verrassende De Gemzen (derde) promoveerden mee. Van de potentiële degradanten redde alleen Groningen Atletiek het vege lijf. Zij werden tweede. Voor de mannen van Hellas, het verre van complete Typhoon en KAV Holland wacht volgend jaar de 3e divisie. Tienkamper Léon Mak won voor De Gemzen het discuswerpen en werd ook nog derde bij het kogelstoten. Jelmer de Gauw pakte voor Zaanland zowel de winst op de 400 meter horden als bij het hoogspringen en de sterke mannen Bjorn van Kins en Piter Nijboer toonden zich voor Groningen Atletiek de beste bij het kogelstoten en – slingeren.

Vrouwen: Alléén maar promoties

Bij de vrouwen zouden, omdat er geen 36 maar 34 teams in de 2e divisie uitkwamen, sowieso slechts 10 ploegen aan de start verschijnen. Daarbij ging het Haarlem en Attila dan met name om lijfsbehoud. Doordat Atletiek Maastricht en Kronos geen team op de been kregen, kwamen slechts 8 ploegen in actie. Daarbij sloten de al genoemde 2e divisionisten de rij. Haarlem eindigde als zevende, Attila als achtste en beide teams komen dus in de volgende competitie in de 3e divisie uit. Dat betekende goed nieuws voor de bovenste 4 ploegen, die allemaal promoveerden naar de 2e divisie. Dat werden in volgorde het hele sterke AV Haarlemmermeer, Atverni, Almere ’81 én … Hollandia, dat dus met allebei de ploegen iets te vieren had.

Ilse Hogeveen pakte voor de winnaressen een driedubbelslag op de sprintonderdelen én het verspringen. Aniek van Schie won het kogelstoten. Haarlemmermeer vergaarde maar liefst 850 punten meer dan de nummer 2.

Competitie Wedstrijd
Geschreven door

Ton de Kort

Journalist/presentator Ton de Kort was een modaal sprinter (11.3 op 100 meter) voor Prins Hendrik. Na zijn actieve atletiekcarrière schreef hij lange tijd voor Atletiekwereld, Atletiek Magazine en Atletiek Actueel. Ton is bovendien al jarenlang een vertrouwde stem op de Nederlandse atletiekbanen, als microfonist. Hij is bij alle grote baanwedstrijden wel te horen geweest, tot en met de FBK Games en het EK 2016 aan toe. Daarnaast praatte hij in de atletiekwereld tal van congressen, symposia en andere gelegenheden aan elkaar. Sinds 2015 werkt Ton als zelfstandig ondernemer. Met TDK Tekst is hij actief als journalist, tekstschrijver, presentator en dagvoorzitter.