Mixed relay en Laros winnen zilver bij EK cross

Geplaatst op Maandag, 11 december 2023
© BSR Agency

Op zondag 10 december werden in het Brusselse Park van Laken de Europese kampioenschappen cross gehouden. TeamNL nam twee zilveren medailles mee naar huis.

Spectaculaire mixed relay

Het was dit jaar voor het eerst dat er een Nederlands team aan de start stond van de mixed relay. Deze estafettevorm bestaat uit vier rondes van 1500 meter waarin de teams zelf mogen bepalen wanneer ze een man of een vrouw inzetten. Dit zorgde voor een race die spannend bleef tot het einde. Na sterke optredens van startloper Kevin Viezee en tweede loopster Jetske van Kampen, kon Maureen Koster oprukken naar plek twee in de wedstrijd. Slotloper Bram Anderiessen vertrok nagenoeg gelijktijdig met de Fransen, die als derde wisselden. Op dat moment liep Groot-Brittannië, dat beide mannen al ingezet had, een minuut voor. Na een zenuwslopende slotronde kwamen Anderiessen en Frankrijk vlak achter Groot-Brittannië het laatste rechte stuk op. Uiteindelijk trok Frankrijk in deze eindsprint aan het langste eind, het Nederlandse team kwam als tweede over de streep. Anderiessen: "Het was altijd mijn droom om een medaille te mogen vieren met een Nederlandse vlag in mijn handen en vandaag werd dat werkelijkheid".

Ook Laros naar zilver

Niels Laros begon als één van de grote favorieten aan de 5000 meter lange cross bij de mannen onder de 20 jaar. Hij liep de hele race goed van voren, nam de kop, maar moest in de laatste honderd meter toch zijn meerdere erkennen in Axel Vang Christensen uit Denemarken.

Laros reageerde na de race teleurgesteld: “De druk en verwachtingen lagen erg hoog vandaag. Als je twee Europese titels op de baan hebt, verwachten mensen automatisch dat je ook hier gaat winnen, maar zo werkt het niet in sport. Ik wist dat het lastig ging worden en ik heb alles gegeven, dat moet ook als je wil winnen.” Op het podium later op de middag was de glimlach gelukkig weer terug op zijn gezicht.

Top 15 voor Van den Berg, Fokkenrood en Maatoug

In de onder 23 categorieën noteerden Emmy van den Berg, Jesse Fokkenrood en Amina Maatoug klasseringen bij de beste vijftien. Van den Berg, die als negende finishte, gaf aan nog nooit zo veel modder te hebben gehad tijdens een wedstrijd: “Ik ben echt super tevreden, van tevoren was ik echt heel blij geweest met een plaats bij de beste vijftien, dus dit is helemaal fantastisch”. Achter haar was het Maatoug die als dertiende finishte.

Bij de mannen onder 23 liet Jesse Fokkenrood een twaalfde plek noteren: “Ik had echt niet verwacht dat ik zo goed zou lopen. Ik wist dat top twintig erin zat, maar niet twaalfde".