Onweer dwarsboomt eerste divisie: alle andere poules wél afgewerkt

Ton de Kort Maandag, 8 mei 2023
Onweer dwarsboomt eerste divisie: alle andere poules wél afgewerkt
© Roel Driever

In allesbehalve optimale weersomstandigheden trokken de seniorenteams op de eerste zondag van mei het land in voor hun eerste competitiewedstrijd. Er werd zowel in de eerste, tweede als derde divisie overal volop strijd geleverd. Dat ging bij vlagen gepaard met fraaie prestaties, totdat er stevige onweersbuien over het land begonnen te trekken. Die leidden ertoe dat de eerste divisiepoule in Assendelft niet meer werd hervat. In de tweede en derde divisie werden de wedstrijden overal wél tot een goed einde gebracht.

Eerste divisie: onweer boven Assendelft

‘Loopt uit’. Die vermelding stond er op Atletiek.nu bij alle onderdelen vanaf 14.25 uur. Dat was het tijdstip waarop een hevig onweer losbarstte boven Assendelft, waar de 12 mannen- en vrouwenploegen van de eerste divisie zich verzameld hadden. Of beter gezegd: de 11 vrouwenploegen, omdat Ciko ’66 verstek liet gaan. Wedstrijdleider Ton Moes dirigeerde de deelnemers snel de naast de baan liggende indoorhal in, in de hoop dat de bui kortstondig zou zijn. Toen dat echter niét het geval bleek, werd contact gezocht met de competitieleiding en werd uiteindelijk besloten de wedstrijd te staken. Daar waren veel van de aanwezige atleten niet blij mee, maar uiteraard was er alom begrip voor de keuze voor de veiligheid van de deelnemers en overige aanwezigen op de baan van Lycurgus*.

De eerst in het oog springende prestatie viel te noteren op de 400 meter voor mannen. Daar snelde de pas 19-jarig Jonas Phijffers van AV’34 naar 46,83 sec. op de 400 meter. Die tijd was zó snel, dat de elektronisch waarneming nog maar eens extra werd gecontroleerd. Jonas kwam met een straatlengte voorsprong over de finish én liep en passant de limiet voor het EK U23 in Finland (46,86). Voor Daventria, vorig jaar gedegradeerd uit het NK Teams, was Emma Oosterwegel goed voor 12 punten, met haar 13,84 op de 100 meter horden (-2,5 m/s). Lisanne Schol pakte voor de thuisploeg de volle buit bij het speerwerpen met 56,45 en zag Noah Verduin (Hera, 19) met 50,29 goed volgen. Cedrych van der Graaff sprintte namens CAV Energie met 2,6 meter tegenwind naar 10,90 op de 100 meter en Lars Timmerman-Jetten (Prins Hendrik) opende zijn allerlaatste speerwerpseizoen met een winnende 67,70.

Tweede divisie: GAC Hilversum mannen sterk

Hoofddorp, Veenendaal en Best waren de drie locaties waar de ploegen uit de tweede divisie degens met elkaar kruisten. Bij de mannen wisten, ondanks de ook hier lang niet altijd briljante weersomstandigheden, 7 verenigingen méér dan 9000 punten te totaliseren. De beste van allemaal was GAC Hilversum, dat in Veenendaal tot 9736 punten kwam. Dat waren er ruim 200 meer dan Hera in Hoofddorp. AAV ’36 (9439, eveneens in Hoofddorp) maakte de top 3 vol. De andere ploegen waarvan de score met een 9 begon waren, in volgorde, Asterix, Sparta, De Spartaan en Tartletos. Voor de koplopers sloeg Yoram Vriezen met 21,90 op de 200 meter (-1.7 m/s) én 14,22 op de 110 meter horden een fraaie dubbelslag. Thomas van Ophem zwiepte de speer voor Hera naar nét geen 70 meter (69,82) en zijn clubgenoot Sebastiaan Bonte was sterk met de discus: 53,80. Casper van der Putten dook in Best voor Asterix ónder de 15 minuten op de 5000 meter (14.54,49) en Ruben Rolvink (Olympus ’70) haalde hier met de discus uit naar 57,76: ruim 2 meter voorbij de limiet voor het EK U23. Hij won ook het kogelstoten, met 17,05.

Bij de vrouwen zaten de drie beste ploegen allemaal in Hoofddorp. AAV’36 scoorde met 8840 punten het best, vóór Leiden Atletiek (8647) en AAC (8543). Elders in het land kwamen alleen Achilles Top en Prins Hendrik en De Spartaan nog boven de 8000 punten. De koploopsters hadden een sterke Floortje Tromp (14,89 op de hordensprint). Zonder obstakels in de baan sprintte Femke Nuijten (AV Haarlem) naar 11,88. Veerle Bakker was voor Leiden sterk op de 3000 meter: 9.17,72. In Veenendaal deed Corinne Nugter haar plicht voor NOP. Zij won het discuswerpen met 51,47.

Derde divisie: koplopers in Heiloo

Hulst, Heiloo, Zeist, Gemert en Hengelo waren de plaatsen waar gestreden werd voor de derde divisie. De koplopers na de eerste ronde kwamen beiden in Heiloo in actie: de vrouwen van AV Haarlemmermeer en de mannen van Zaanland. In totaal vijf ploegen kwamen bij de vrouwen boven de 7000 punten. Haarlemmermeer scoorde 7652, Atverni 7528, Kronos 7233, Hollandia 7214 en HAC ’63 7112 punten. De mannen van Zaanland scoorden met 7480 punten nét iets beter dan De Gemzen in Hengelo (7461). Fortius is hier de nummer 3, met 7279, vóór ATOS en Kronos. Rik Taam stootte voor Zaanland de kogel naar 14,32. Ken Leunissen (Zuidwal) dook onder de 11 seconden op de 100 meter (10,98), maar Niels Maréchal (AV Valkenswaard) was in Brabant nog een stuk sneller. Hij liep in Gemert 10,83 op de klokken en plakte daar een 21,90 op de dubbele afstand aan vast. Matyas Kerekgyarto (Swift) haalde met de kogel uit naar 17,30 en bleef daarmee nog een halve meter verwijderd van de limiet voor de EK U23.

De volgende competitieronde is op zondag 21 mei, daags na het NK Teams in Vught.

Besluit Atletiekunie 1e divisie puntentelling

1e divisie

Vanwege het slechte weer is de wedstrijd vroegtijdig afgelast. Gister heeft de helft (bij de vrouwen) en meer dan de helft (bij de mannen) van de onderdelen niet in zijn geheel kunnen plaatsvinden. Dit heeft ons doen besluiten de gehele puntentelling voor de competitie van de 1e ronde 1e divisie niet op te nemen in de competitiestanden. Dit betekent dat alleen de 2e en 3e ronde zal meetellen voor de puntentelling van de competitie voor de 1e divisie.

PR’s en limieten

De uitslagen die zijn behaald zullen worden erkend door de Atletiekunie. Dit geldt ook voor de onderdelen die niet in zijn geheel zijn afgerond. De uitslagen worden opgenomen in de ranglijsten, records en de limieten zijn geldig.

2e en 3e divisie wedstrijden

De 2e en 3e divisie wedstrijden hebben afgelopen zondag in zijn geheel op alle locaties plaats kunnen vinden. Deze punten zullen dan ook worden toegekend en de prestaties worden opgenomen in de ranglijsten.

Geschreven door

Ton de Kort

Journalist/presentator Ton de Kort was een modaal sprinter (11.3 op 100 meter) voor Prins Hendrik. Na zijn actieve atletiekcarrière schreef hij lange tijd voor Atletiekwereld, Atletiek Magazine en Atletiek Actueel. Ton is bovendien al jarenlang een vertrouwde stem op de Nederlandse atletiekbanen, als microfonist. Hij is bij alle grote baanwedstrijden wel te horen geweest, tot en met de FBK Games en het EK 2016 aan toe. Daarnaast praatte hij in de atletiekwereld tal van congressen, symposia en andere gelegenheden aan elkaar. Sinds 2015 werkt Ton als zelfstandig ondernemer. Met TDK Tekst is hij actief als journalist, tekstschrijver, presentator en dagvoorzitter.