PAC-meisjes prolongeren hun titel, jongens Leiden kampioen in eigen huis

Ton de Kort Maandag, 4 september 2023
PAC-meisjes prolongeren hun titel, jongens Leiden kampioen in eigen huis
© Erik van Leeuwen

De beste twaalf meisjes- en jongensteams bij de U20/U18 verzamelden zich zondag 3 september in Leiden voor hun NK Teams. Daar ging bij de meisjes evenals vorig jaar het team van PAC met de winst en de bijbehorende titel aan de haal. Net zoals in 2022 werd de ploeg van Altis naar de tweede plek verwezen. Groningen Atletiek maakte hier het podium vol. De jongens van Leiden Atletiek profiteerden optimaal van hun thuisvoordeel en hielden de titel in eigen huis. PAC en GACH werden met miniem onderling verschil tweede en derde.

Het gaat misschien wat ver om de meisjes van PAC als huizenhoge favoriet voor de finale van de competitie te betitelen: feit is dat de Rotterdamse brigade na drie voorronden fier bovenaan stond. Dat had de ploeg vooral te danken aan uitermate constant presteren. Waar Rotterdam Atletiek, maar ook CAV Energie, Spado, Altis, Hera en Groningen Atletiek allemaal één topscore lieten optekenen, was PAC de score van PAC in alle voorronden nagenoeg gelijk. Bij het NK Teams begonnen alle teams uiteraard weer op nul, maar kwam het geen moment tot de Rotterdamse zusterstrijd. PAC stond na 6 onderdelen weliswaar nog tweede, achter het sterk gestarte Spado, maar was aan het eind van de dag de enige ploeg die méér dan 9000 punten wist te scoren: 9027 om precies te zijn. Dat waren er 112 méér dan Altis, dat net als vorig jaar in Nijmegen met de tweede plek genoegen moest nemen. Daarachter zaten de nummers 3 tot en met 7 dichtbij elkaar, waarbij Groningen Atletiek met 8562 punten zich de beste van de rest toonde, vóór GAC H, CAV Energie, Spado en Phanos.

Drie overwinningen

De oude en nieuwe kampioen won individueel de meeste onderdelen: drie. Dat was één overwinning meer dan de zeges die Phanos, Altis, Spado en Groningen Atletiek behaalden. De kampioensploeg won zowel de 800 als de 3000 meter, met dank aan Pippa Chadwick (2:15,98 min) en Michelle Frowijn (11:20,20 min). Ook hinkstap werd – royaal – gewonnen, met Anne Hoomoedt, die na 11,51 meter in de bak landde. Altis was, je zou bijna zeggen: uiteraard, de sterkste op de 400 meter horden. Abigail Noruwa won die afstand en droeg bovendien haar steentje bij aan de winst op de 4 x 400 meter estafette. Groningen Atletiek zag Maud Visscher doen wat ze al heel het jaar doet: de kogel ver stoten. Dit keer werd 14,18 meter opgemeten. Julia Dokter pakte de volle buit bij het hoogspringen. Spado leunde op de sterke dames Lotte Haest (46,29 meter met de discus) en Fenne Bijlhouwer. Voor Phanos pakte Isabel van den Berg de dubbel op de 100 en 200 meter. Myrte van der Schoot kwam voor GAC slechts 2 centimeter tekort voor een 6 metersprong, maar won wél het verspringen.

Leiden leidt

Bij de jongens waren het de blauw-zwarten van de thuisploeg die als beste uit de voorronden tevoorschijn waren gekomen. De vertrouwde omgeving van de Leidsche Hout inspireerde de ploeg kennelijk om nogmaals het beste uit zichzelf te halen. De 8366 punten werden door geen enkel ander team benaderd. PAC en GACH kwamen allebei wél boven de 8000 puntengrens, maar moesten hun meerdere erkennen. Het verschil tussen de tweede en derde plek: welgeteld 7 punten (8195 om 8188). De jongens van Lycurgus bleven daar als de nummer 4 al ruim 400 punten bij achter.

Leiden Atletiek mocht aan het eind van de rit dan de kampioen zijn: opvallend genoeg won het team geen enkel onderdeel. De kracht van de regelmaat vormde dus de basis voor de winst: 3e op de 200 meter, 2e op de 800 en de 3000 meter, 3e bij het kogelstoten, 4e met de polsstok, de speer en bij het verspringen. De Leidenaren zaten bijna op alle onderdelen in de bovenste helft van het veld. PAC mocht dan wel drie onderdelen winnen (Yannick de Jong de 200 meter, Jarno van Daalen het kogelstoten en Ridzerd Punt het hoogspringen): het hielp niet om kampioen te worden. Spannend bleef het de hele dag door wél. Die spanning werd méér dan tastbaar op de 100 meter, waar een fotofinish nodig was om uit te wijzen dat Thijmen Huting (Nijmegen Atletiek) in 10.72 seconde de snelste was, voor Jozuah Revierre, die namens PAC dezelfde tijd achter zijn naam kreeg,

PAC smaakte in elk geval het genoegen om zowel bij de meisjes als bij de jongens op het podium te komen. Ook Altis, GACH, Phanos, Rotterdam Atletiek en Hera schopten het met beide teams tot de beste twaalf, waar Hera echter niet met een volledige ploeg aan de start verscheen.

Competitie Wedstrijd
Geschreven door

Ton de Kort

Journalist/presentator Ton de Kort was een modaal sprinter (11.3 op 100 meter) voor Prins Hendrik. Na zijn actieve atletiekcarrière schreef hij lange tijd voor Atletiekwereld, Atletiek Magazine en Atletiek Actueel. Ton is bovendien al jarenlang een vertrouwde stem op de Nederlandse atletiekbanen, als microfonist. Hij is bij alle grote baanwedstrijden wel te horen geweest, tot en met de FBK Games en het EK 2016 aan toe. Daarnaast praatte hij in de atletiekwereld tal van congressen, symposia en andere gelegenheden aan elkaar. Sinds 2015 werkt Ton als zelfstandig ondernemer. Met TDK Tekst is hij actief als journalist, tekstschrijver, presentator en dagvoorzitter.