Sifan Hassan wint bij marathondebuut in Londen en verpulvert Nederlands record

Geplaatst op Zondag, 23 april 2023
Sifan Hassan wint bij marathondebuut in Londen en verpulvert Nederlands record
© Global Sports Communication

Sifan Hassan heeft bij haar debuut op de marathon voor een enorme sensatie gezorgd. De tweevoudig olympisch kampioene op de baan liep in de prestigieuze marathon van Londen naar de winst in een tijd van officieel 2.18.33.

Met haar tijd dook Hassan ruim vier minuten onder het Nederlandse record, dat Nienke Brinkman vorig jaar in Rotterdam op 2.22.51 bracht. Met haar tijd en klassering voldeed ze ook aan de eisen voor een startbewijs bij de Olympische Spelen in Parijs volgend jaar.

Voor het eerst in haar glansrijke carrière liep Hassan een marathon en dat deed ze in een enorm sterk veld in London met onder andere winnares van de 2022 TCS London Marathon, Yalemzerf Yehualaw en wereld halve marathon-kampioene Peres Jepchirchir.

Hassan leek al snel te moeten afhaken, greep herhaaldelijk naar haar zij en moest de kopgroep laten gaan. Ze herstelde zich wonderbaarlijk in de kilometers die volgden en wist in de slotfase weer aansluiting te krijgen bij de kopgroep. In een indrukwekkende sprint eindigde ze voor Alemu Megertu en Peres Jepchirchir om zo een prachtig hoofdstuk aan haar imposante loopbaan toe te voegen.

GSC_marathonLonden_23 Global Sports Communication
Bram berkien NN running team london marathon 2023 04 23 12 40 48 2 Global Sports Communication

Tot dusver richtte Hassan zich vooral op de baan waar ze in 2021 nog goud pakte op de 10,000m, 5000m en brons op de 1500m bij de Olympische Spelen in Tokio. Ook werd de atlete eerder al wereldkampioen op de 10,000m en de 1500m. Nooit eerder liep ze een marathon maar met oog op de toekomst en haar nieuwsgierige karakter wilde Hassan de uitdaging aangaan.

Sifan Hassan: “It was really amazing. I never thought I would finish the marathon but here I am. London is my favourite marathon not even to run but to watch and I finished it and I won, I can’t even believe it. Every single kilometer I felt so grateful.”

Bron: Global Sports Communication

TeamNL