Succesvolle editie NEK in Amsterdam

Geplaatst op Woensdag, 28 september 2022
Succesvolle editie NEK in Amsterdam
© Isabelle Aalders

Na drie jaar wachten was het eindelijk weer zover, de Nationale Estafette Kampioenschappen! Dit jaar sloegen AV 1923 en AV Startbaan de handen ineen om het evenement samen te organiseren en weer op de kaart te zetten. En hoe! Met maar liefst 1300 atleten en 425 teams vanuit alle delen van het land, was het 24 september een bomvolle dag op de baan van AV 1923.

De wedstrijd werd om 10:00 uur afgetrapt met de 4x40 meter voor jongens pupillen B. Hierna was het tijd voor de officiële opening. Dit werd traditiegetrouw gedaan met het volkslied en het hijsen van de Nederlandse vlag.

Na de opening mochten de mannen 4x100m teams de NK-onderdelen aftrappen. De ploeg van CAV Energie wist overtuigend te winnen met een tijd van 41.76 sec. Zij namen het goud mee naar Barendrecht. Bij de senioren vrouwen was er weinig concurrentie, want alleen het team van Almere ‘81 mocht starten na een DQ van de U-Track masters. Bij de mannen U20 wist het team van PAC het goud te veroveren door 42.02 sec. te lopen, wat tevens de tweede tijd op de seizoensranglijst opleverde. Ook bij de U20 vrouwen was het PAC dat er met het goud vandoor ging. De mannen U18 van Sparta eindigden op de eerste plaats met een tijd van 43.35 sec. (eerste plaats op de seizoensranglijst!). De meiden U18 van Feniks wonnen met één seconde voorsprong en liepen een mooie tijd van 49.02 seconden.

Ook de U14 en U16 categorieën mochten sprinten. Bij de jongens U16 was het PAC die aan het langste eind trok en net voor Lycurgus eindigde op de 4x100 meter.

AC Tion won bij de U16 op de 4x80 meter. Bij de jongens U14 werd AV Feniks eerste in 39.60 seconden, de vijfde tijd ooit gelopen. PAC was erg succesvol op de estafettes, want ook bij de meiden U14 was PAC de winnaar!

Na de prijsuitreikingen van de sprintestafettes was het tijd voor de Zweedse estafette. Geen officieel onderdeel op de NK, maar wel zeer geliefd. Bij dit onderdeel was er geen finale, dus de snelste wint. De verschillen in het veld waren bij de oudere ploegen flink zichtbaar. Hierdoor viel het veld al na de eerste ronde van 400m uit elkaar. Bij de jongere categorieën bleef de strijd langer spannend.

De winnaars van de Zweedse estafette zijn als volgt:

  • Senioren mannen: PAC team 1
  • Senioren vrouwen: AV Sprint
  • U20 mannen: AC TION
  • U20 vrouwen: Climax
  • U18 mannen: Nijmegen atletiek
  • U18 vrouwen: AAC ‘61
  • U16 jongens: Lycurgus
  • U16 meiden: DEM
  • U14 jongens: GACH
  • U14 meiden: Lycurgus

Bij de senioren vrouwen was het Team Mabel dat als eerste over de finish kwam, vlak voor de start waren ze nog op zoek naar een vierde teamlid, uiteindelijk was het een atleet van AV Haarlemmermeer die zich hieraan toevoegde. Hierdoor liepen ze buiten mededinging.

Als afsluiting van de NEK was het tijd voor de 4x400 meter. De mannen van CAV Energie stonden na de overwinning op de 4x100 weer fris aan de start. Ook hier wisten ze met overtuiging te winnen in een tijd van 3:21,72 minuten. Maar liefst vijf seconden sneller dan de mannen van Haarlemmermeer die tweede werden, gevolgd door De Spartaan. Bij de senioren vrouwen stonden vier teams aan de start voor de strijd om drie medailles. Het was uiteindelijk Haag atletiek die het goud won. De vrouwen van AV Flevo Delta werden tweede en het brons was voor AV Atverni. De vrouwen van AV 1923 grepen daardoor net naast een medaille.

Bij de mannen U20 barstte het spektakel los. Hier niet één serie en daarmee één finale, maar twee series waarin de snelste tijd het goud zou pakken. Voorafgaand waren het de mannen van GACH met de beste papieren voor de overwinning. Maar AV Tempo en Phanos stonden ook aan de start met een sterk team. Phanos mocht in serie één van start en won die serie in 3:22,88 min. Nu was het de beurt aan de mannen van GACH en AV Tempo om nog harder te lopen. Een spannende race, maar het waren uiteindelijk toch de mannen van GACH die als eerste over de finish kwamen en de snelste tijd klokten. Daarmee ging het goud naar Hilversum, het zilver naar Bussum en het brons bleef in Amsterdam.

CAV Energie deed goede zaken, want ook het vrouwen U20 team wist te winnen. Het derde goud wat meeging naar Barendrecht. Het team van Climax werd tweede en nam na goud op de Zweedse ook het zilver mee naar huis. AV Castricum werd net voor AV Haarlemmermeer derde en pakte het brons.

Bij de mannen U18 was het een strijd tussen Prins Hendrik en AV Zaanland. Het scheelde niet veel, maar het was toch het team van PH wat als eerste over de streep kwam. De jongens van Phanos werden derde en pakten het brons.

Inmiddels was de schemer ingevallen en de LED-lampen gingen aan. Tijd voor de laatste race van deze editie. Het team van Altis wist bij de vrouwen U18 het goud te pakken door onder de vier minuten te duiken! Het team van AV Sparta pakte zilver en Phanos het brons. The Runarounds kwamen als tweede over de finish, maar wegens een samengesteld team van meerdere clubs deden zij niet mee in de uitslag.

Een succesvolle editie van de NEK: nieuwe Nederlandse kampioenen, veel toptijden en dat allemaal aan het einde van het seizoen.

Tekst: Jasmin Groot