Talloze hoogtepunten op finaledag van de ASICS NK Atletiek

Geplaatst op Zondag, 26 juni 2022
Talloze hoogtepunten op finaledag van de ASICS NK Atletiek

Op 24, 25 en 26 juni vinden de ASICS NK Atletiek plaats in Apeldoorn. De laatste dag van de NK wordt ook wel de finaledag genoemd. En dat is niet voor niks: er werden maar liefst 15 kampioenen gekroond. De hoogtepunten volgden elkaar aan het einde van de dag in rap tempo op.

Amels pakt zeventiende titel

Amels mag alweer zijn zeventiende Nederlandse titel bijschrijven op zijn palmares. Hij begon pas toen alle andere atleten al uit de wedstrijd lagen. Uiteindelijk sprong hij over 2,16 meter. “Ik hoop dat ik nog veel titels kan pakken, want ik ben nog niet van plan om te stoppen”, aldus Amels. De strijd om het zilver en brons was daarentegen veel spannender. Vier atleten sprongen 2,05 meter en daarom moest er gekeken worden naar het aantal foutsprongen. Dit pakte voor Jamie Sesay (zilver) en Wuill Vrolijk (brons) het beste uit.

Verrassende winnaar op de 110 meter horden

Koen Smet en Liam van der Schaaf waren op voorhand de favorieten. Echter moest Liam van der Schaaf zich vanochtend al afmelden vanwege een blessure. Ook Koen Smet greep de titel niet, hij liep in 13,92 seconden naar de bronzen medaille. Het goud was er voor Timme Koster, een enorme verrassing. Koster: “je loopt natuurlijk met Koen (Smet, red.), een hele goede hordeloper. Ik weet dat ik heel hard kan lopen en dat deed ik gelukkig.” De klok stond stil na 13,80 seconden. Mark Heiden liep in 13,91 sec. naar het zilver.

Visser loopt snelle 12,79 seconden op 100 meter horden

Bij de vrouwen werd de finale minder spannend. Nadine Visser liep in de series al naar 12,84 sec., maar verbeterde zich in de finale nog naar 12,79 seconden en pakte het goud! “Dit is de eerste keer dat ik op een NK een tijd loop die ik wilde”, aldus Visser. Maayke Tjin-a-Lim blesseerde zich in de warming-up aan haar hamstring en kon daarom niet starten in de finale. Zoë Sedney werd tweede in 13,09 sec. en het brons ging mee naar Deventer, met Eefje Boons.

Spektakel bij 1500 meter voor mannen

Het was Robin van Riel die tot vijf meter voor de finish op kop liep. Maar uiteindelijk was het Noah Baltus die er met de winst vandoor ging. Van Riel deed de laatste ronde al het kopwerk maar verzuurde en moest zijn concurrent Baltus voorbij laten. Baltus zelf kon amper geloven dat hij met het goud naar huis ging. Bij de vrouwen kroonde Maureen Koster zich tot Nederlands kampioen.

Klaver Nederlands kampioen 200 meter

Een 200 meter finale met heel veel toppers aan de start: Eveline Saalberg, Jamile Samuel, Femke Bol en Lieke Klaver. Zij hebben zich namelijk allemaal al individueel gekwalificeerd voor de WK of EK. Klaver kwam als eerste over de streep na 22,74 seconden. Over of ze op de WK gaat voor de 200 of 400 meter zei Klaver: “daar is geen discussie over mogelijk: ik loop de 400 meter.” Femke Bol bemachtigde het zilver en het brons ging mee met Jamile Samuel.

Nederlands record voor Schilder

Wie er kampioen ging worden bij het kogelstoten voor de vrouwen was niet echt een vraag meer. Of ze het Nederlands record weer ging verbreken, dat wel. In haar derde poging stootte ze de kogel inderdaad naar een nationaal record van 19,68 meter. Het zilver ging naar Benthe König en Alida van Daalen eindigde op de derde plaats.

Bonevacia en Oosterwegel kampioenen op 400 meter

Hij kwam om een show te geven en dat deed hij ook. We hebben het dan natuurlijk over Liemarvin Bonevacia. Isayah Boers was misschien wel zijn voornaamste uitdager, maar Bonevacia ging er zo hard vandoor dat niemand hem kon volgen. Hij finishte uiteindelijk na 45,34 seconden. Isayah Boers kwam inderdaad het dichtste bij Bonevacia. Hij pakte het zilver. Het brons was er voor Terrence Agard.


Lisanne de Witte stond niet aan de start voor de 400 meter finale, evenals Lena Kater. Er werd met zes dames gestart in de finale, op jacht naar de titel. Daardoor zag Hanneke Oosterwegel haar kans schoon en greep de titel voor Andrea Bouma en Anne van de Wiel. “Iedereen ging zo hard! Ik dacht: ik moet erachteraan. Dat heb ik gelukkig gedaan”, aldus kampioene Oosterwegel.

Goud en 6000+ voor Dokter

Na dag één stond ze er al goed voor, maar dag twee ging minstens zo goed voor Dokter. Haar doel dit seizoen was meer dan 6000 punten scoren op de zevenkamp. Dit lukte haar in Götzis al, maar nu ook in Apeldoorn. Met een fantastisch puntentotaal van 6144 pakte zij het goud. Zilver en brons waren er voor Myke van de Wiel en Sophia Mulder.

Roosen Nederlands kampioen, afscheid Sintnicolaas

Sven Roosen was na dag één alles behalve tevreden. Het liep niet zoals hij wilde. Hij revancheerde zich en slechtte, na een fenomenale 1500 meter, alsnog de 8000 punten grens. “Ik ben blij dat ik een persoonlijk record ‘dag twee’ heb gepakt. En hopelijk een plekje voor de EK in München op basis van de ranking”, aldus Roosen.

Ook stond deze tienkamp in het teken van het afscheid van Eelco Sintnicolaas. Hij was er slecht aan toe vlak voor de 1500 meter, had veel pijn aan zijn hamstring. Toch wist hij de gehele tienkamp af te maken. Sintnicolaas werd onder luid applaus van het nog aanwezige publiek benoemd tot Lid van Verdienste van de Atletiekunie.

Overige kampioenen:

Speerwerpen vrouwen: Danien ten Berge
Hinkstapspringen mannen: Baboucar Sallah Mohammed
Kogelstoten mannen: Sven Poelmann
200 meter mannen: Mustafa Hassan Mahamuud

Fotografie: Erik van Leeuwen

NK