TeamNL keert met vijf medailles terug uit Glasgow

Geplaatst op Maandag, 4 maart 2024
© BSR Agency

De Nederlandse atleten hebben een historische prestatie neergezet op de WK indoor atletiek in Glasgow. Met vijf medailles eindigt Nederland op een vierde plek op de medaillespiegel. Twee keer goud, één keer zilver en tweemaal brons. Hiermee gaat dit WK indoor de boeken in als het succesvolste toernooi ooit voor TeamNL.

Succesvolste WK indoor atletiek ooit

Op de medaillespiegel eindigt Nederland op een vierde plaats en ook dat is een historisch goede prestatie. Het vorige record was vier medailles, op de vorige WK indoor in 2022 in Belgrado. De WK indoor atletiek worden sinds 1985 gehouden en de Nederlandse ploeg sleepte in Glasgow meer medailles in de wacht dan op welk van de voorgaande mondiale titeltoernooien dan ook.

De vijf medailles

De eerste medaille was voor meerkampster Sofie Dokter. Haar vijfkamp ochtend kon niet beter beginnen: de 60 meter horden legde ze in 8,29 seconden af, nog nooit had ze dat sneller gedaan. Het hoogspringen viel met 1,76 meter iets tegen en bij kogelstoten bleef ze met een afstand van 13,04 meter net onder haar persoonlijk record. Met haar sprong van 6.20 meter kwam ze op de derde plaats te staan met nog één onderdeel op het programma. Na een sterke laatste ronde kwam ze als eerste over de streep op de 800 meter en zette een persoonlijk record neer van 2:11.89 minuten. Door deze geweldige prestatie wist ze het brons veilig te stellen.

De unieke dubbelslag kwam op dag twee in de finale over 400 meter. Direct na de finish hadden Femke Bol en Lieke Klaver door dat ze samen voor een unieke gebeurtenis in de Nederlandse atletiekgeschiedenis hadden gezorgd. Femke Bol finishte na 49.17 seconden, een verbetering van haar eigen wereld indoorrecord (49.24 sec). Lieke Klaver liep 50.16 seconden en won het zilver.

TeamNL beëindigde de slotdag met een wereldtitel en een bronzen medaille. Sensationeel goud was er voor de 4x400 meter estafettevrouwen. Na de outdoortitel in augustus eisten de Nederlandse 4x400 meter vrouwen dit weekend ook de wereldtitel op de indoorbaan op. In de series plaatsten Myrte van der Schoot, Eveline Saalberg, Lisanne de Witte en Femke Bol zich overtuigend voor de finale. In de finale nam TeamNL met de frisse krachten van Lieke Klaver en Cathelijn Peeters resoluut de leiding. Deze positie gaven Lisanne de Witte en Femke Bol niet meer uit handen, waardoor het Nederlandse kwartet met overmacht de wereldtitel wist te bemachtigen in een Nederlands record van 3:25.07 minuten.

Eerder deze avond liepen de mannen op de 4x400 meter estafette naar het brons in een Nederlands record. In de series bestond TeamNL uit Taymir Burnet, Isaya Klein Ikkink, Tony van Diepen en Ramsey Angela. Tijdens de strijd om de medailles werd Liemarvin Bonevacia opgesteld als nieuwe startloper. Ook Terrence Agard kwam fris het team in. Samen met Ramsey Angela en Tony van Diepen liepen zij naar de bronzen medaille in een Nederlands record van 3:04.25 minuten.