Toewijzingen Nederlandse kampioenschappen atletiek 2024 - 2026

Geplaatst op Woensdag, 1 februari 2023
Toewijzingen Nederlandse kampioenschappen atletiek 2024 - 2026
© Coen Schilderman

NK Indoor Senioren 2024 wijkt uit naar Gent

In het Olympische jaar 2024 wijkt de NK Indoor senioren noodgedwongen uit naar het Belgische Gent. Omnisport Apeldoorn, sinds 2009 het thuis van alle Nederlandse Kampioenschappen Indoor Atletiek, is vanwege het geplande EK baanwielrennen van 14 t/m 18 februari niet beschikbaar. Dit valt precies in de door World Athletics vastgestelde ‘protected window’ van 17/18 februari, een uniforme datum waarop alle nationale kampioenschappen wereldwijd worden georganiseerd. Dit protected window vormt ook een bepalende schakel in de kwalificatie voor de WK Indoor in Glasgow van 1 t/m 3 maart.

Vóór de realisatie van Omnisport Apeldoorn was Gent van 2000 t/m 2008 al strijdtoneel van de NK Indoor Senioren. De Atletiekunie gaat in de organisatie nauw samenwerken met AV Sprint.

De NK’s Indoor Meerkamp & Masters en U20&U18 vinden in 2024 wel in het vertrouwde Omnisport plaats, weliswaar niet in de gebruikelijke februari maand maar mogelijk al in januari.

Toewijzingen voor 2023

Door de verplaatsing van de NK Werpvijfkamp op de nationale kalender was op korte termijn een nieuwe organisatie nodig. De belangstelling om de Atletiekunie te ondersteunen bij dit evenement was groot en het verheugt ons dan ook dat we het NK Werpvijfkamp voor 2023 hebben toegewezen aan C.A.V. Energie. De afgelopen jaren heeft C.A.V. Energie hun enthousiasme voor het organiseren van vele evenementen laten zien. De Flex-meeting is één van deze wedstrijden waarin onder andere een werpvijfkamp afgewerkt wordt. De NK Werpvijfkamp zal op zaterdag 9 september 2023 plaatsvinden.

Terug van weg geweest is het NK trailrunning. Op 23 september 2023 zal stichting Zevenheuvelenloop de organisatie van het officiële NK trailrunning op zich nemen bij de Zevenheuvelentrail. Zoals ook bij eerdere edities van het NK trailrunning, wordt het ongetwijfeld weer een zware wedstrijd en is een prachtig en uitdagend parcours gegarandeerd.

Toewijzingen voor 2024 en verder

In 2024 zal het FBK-stadion na 35 jaar weer het toneel zijn van het Nederlands kampioenschap atletiek, gepland in het weekend van 29 en 30 juni (na de FBK Games). De afgelopen jaren heeft MPM Hengelo zijn organisatie ervaring ingezet voor onder andere de NK Masters en de Special Olympics. Door de jarenlange samenwerking tussen MPM Hengelo en de FBK Games staat er een zeer ervaren team klaar voor een succesvolle NK organisatie in 2024.

De NK Masters voor 2024 is toegewezen aan GAC Hilversum. Op een gloednieuwe baan zullen de masters strijden om de nationale titels. De toewijzing van de NK Masters is de start van een mooie samenwerking tussen GAC Hilversum en de Atletiekunie.

De Nederlandse kampioenschappen komen terug in Utrecht, deze keer voor de U20 & U18 atleten. De gezamenlijke Utrechtse atletiekverenigingen U-track, AV Phoenix en Hellas Utrecht zullen zowel in 2024 als in 2026 de NK U20 & U18 organiseren op de baan bij Maarschalkerweerd.

In 2024 en 2025 zal het E3 strand bij Eersel het decor zijn voor de NK Cross. DES, GVAC en Eindhoven Atletiek bundelen hun krachten voor de organisatie van het evenement.