Twee dagen spektakel tijdens NK Indoor: een korte terugblik

Geplaatst op Maandag, 20 februari 2023
Twee dagen spektakel tijdens NK Indoor: een korte terugblik
© Erik van Leeuwen

Buitenaardse Bol verplettert wereldrecord! én wat er nog meer gebeurde tijdens twee dagen NK indoor atletiek in Omnisport, Apeldoorn. Aan de hand van 20 foto’s blikken we terug op een fantastisch weekend.

Zaterdag 18 februari

Dag één stond vooral in het teken van kwalificatie voor de finales op de zondag, maar er werd ook een aantal nieuwe Nederlands kampioenen gekroond. In de 60m finale sprintte N’Ketia Seedo in een razendsnelle 7,18 naar het goud en ging Nadine Visser er in 7,22 met het zilver vandoor. Met deze tijd kwalificeert Visser zich voor de EK indoor; echter zal ze zich in Istanbul focussen op de 60m horden. Bij de mannen was de 6,64 van Raphael Bouju goed voor de eerste plaats. Maureen Koster finishte de 1500 meter in 4:07,98 en deze tijd was naast het goud, eveneens goed voor de limiet voor de EK Indoor in Istanbul.

Ook barstte de strijd om de Nederlandse titel bij het polsstokhoogspringen voor de vrouwen en het kogelstoten mannen los. CTS GROUP talent Ruben Rolvink pakte met zijn worp van 17,42 meter de het zilver, achter de 19,41 meter van Sven Poelman.

publiek Erik van Leeuwen
kogel Erik van Leeuwen
Koster Erik van Leeuwen
1500m Erik van Leeuwen
pols Erik van Leeuwen
60m Erik van Leeuwen
1500m Erik van Leeuwen
Bouju Erik van Leeuwen
60m Erik van Leeuwen
ver Erik van Leeuwen

Zondag 19 februari

Dag twee, finale dag! En wat voor één. Douwe Amels begon de dag goed en maakte het publiek lekker wakker met zijn pogingen op 2,30 meter bij het hoogspringen. Ook Britt Weerman liet zien dat ze in goede vorm verkeert. Met de kwalificatie voor Istanbul reeds op zak, pakte ze het rustig aan en was haar 1,90 meter goed voor het goud. CTS GROUP Talent Sofie Dokter sprong met 1,84 naar het zilver. Maureen Koster harkte na het goud op dag 1 op de 1500 meter nog een Nederlandse titel binnen op de 3000 meter. Menno Vloon won met 5,82 meter overtuigend het polsstokhoogspringen. Ook Jessica Schilder had bij het kogelstoten na 1 poging al het goud op zak. Het spektakel van de dag waren de 400 meter finales. Bij de mannen was de strijd tot op de laatste meters spannend. Isayah Boers ging er met het goud vandoor, het zilver was voor Liemarvin Bonevacia en zijn clubgenoot van Rotterdam Atletiek, Isaya Klein Ikkink pakte brons.

Buitenaardse Bol verplettert wereldrecord

Het dak in Omnisport ging er echt af toen de 400 meter finale voor de vrouwen startte. Ongekend, buitenaards, uniek, sensationeel! Slechts een greep uit de media deze ochtend. Femke Bol heeft geschiedenis geschreven door op Nederlandse bodem het stokoude wereldrecord op de 400 meter te verpulveren. In 1982 zette de Tsjechische Jarmila Kratochvílová een tijd van 49,59 neer. Femke Bol dook hier met 49,26 dik onder. Lieke Klaver zat in de slipstream van Bol en finishte als tweede. Eerder deze middag ontving Femke Bol, uit handen van vice voorzitter Anieke Wierenga, het Lidmaatschap van Verdienste.

Deze tweede NK dag werd afgesloten met de finales over 60m horden. Bij de mannen pakte Job Geerds het goud, Yoram Vriezen en Timme Koster werden twee en drie. De afwezigheid van Nadine Visser en Zoë Sedney zorgde voor een iets ander finale veld bij de vrouwen. De drie vrouwen die het podium bezetten: Marijke Esselink, Anouk Vetter en Emma Oosterwegel.

Femke Bol_WR Erik van Leeuwen
Douwe Amels Erik van Leeuwen
60m horden Erik van Leeuwen
Britt Weerman Erik van Leeuwen
Prinsen Erik van Leeuwen
Polshoog Erik van Leeuwen
Fleur Jong Erik van Leeuwen
400m Mannen Erik van Leeuwen
Klaver Erik van Leeuwen
Schilder Erik van Leeuwen