Tweede competitieronde heeft baat bij mooie weersomstandigheden

Ton de Kort Maandag, 22 mei 2023
Tweede competitieronde heeft baat bij mooie weersomstandigheden
© Kees Knuit

De tweede ronde van de seniorencompetitie speelde zich af onder nagenoeg ideale weersomstandigheden. Het contrast was groot met twee weken eerder, toen noodweer er uiteindelijk toe leidde dat de eerste divisiewedstrijd werd gestaakt. Dit keer gingen overal in het land de poules gewoon door en beginnen de onderlinge verhoudingen duidelijk te worden.

Eerste divisie: volop spanning

CAV Energie in Barendrecht was de gastheer voor de tweede poulewedstrijd in de eerste divisie. Daar werd het zowel bij de vrouwen als bij de mannen ongekend spannend in de eerste wedstrijd, die meetelde voor de punten. In beide categorieën staken er twee teams met kop en schouders bovenuit. Dat waren bij de vrouwen AV 1923, dat tot 120 punten kwam, én de thuisploeg, die één puntje minder scoorde. Lycurgus, vorig jaar nog actief op het NK Teams, werd op gepaste afstand derde, vlak voor Daventria, dat in 2022 rechtstreeks uit de hoogste divisie degradeerde. De ploeg van Ciko ’66 ontbrak wederom. Voor het oosten van het land zijn het geen luxe tijden, met AV’34 en Nijmegen Atletiek op plek tien en elf.

AV 1923 won welgeteld twee onderdelen, maar was constanter dan CAV Energie, dat op vier onderdelen de maximale twaalf punten pakte. De Amsterdamsen scoorden het best bij het hoogspringen (Isabelle Aalders, 1,75m) en op de 800 meter, waar Lois de la Mar als enige onder de 2:12 min. bleef. CAV Energie zag op de eigen baan Valéria Montijn (U23) zowel de 100 als 200 meter winnen, in beide gevallen met teveel rugwind. Maud van Sintmaartensdijk bleef op de 400 meter horden als enige binnen de minuut (59,93 sec.) én had een aandeel in de winst op de afsluitende 4 x 400 meter. Lycurgus en Daventria brachten hun nationale toppers in stelling. Voor Lycurgus won Lisanne Schol natuurlijk het speerwerpen. Zevenkampster Emma Oosterwegel pakte voor Daventria een dubbel met 6,33m ver en 14,42m bij het kogelstoten. Clubgenote Eefje Boons werd tweede op de 100 en 200 meter. Lotte Haest van Spado (U20) bleef bij het kogelstoten negen centimeter verwijderd van de limiet voor het EK in Jerusalem. De vereiste 14,38m. lijkt voor haar een kwestie van tijd.

Bij de mannen eindigden de ploegen van Prins Hendrik, vorig jaar gedegradeerd uit het NK Teams, en Lycurgus allebei op 131 punten. Met maar liefst achttien punten achterstand was Altis ‘the best of the rest’. Geen van de andere teams kwam boven de 100 punten. PEC 1910 sloot de rij met 60 punten. Prins Hendrik wil graag snel weer terug naar het hoogste niveau, dat was duidelijk. Met vier overwinningen en drie tweede plekken gaven de Vughtenaren gestalte aan die ambities. Lycurgus deed daar weinig voor onder, won drie onderdelen en scoorde eigenlijk alleen op de 5000 meter slecht, met één punt voor de dappere Sjoerd Wezelenburg, die nét binnen de twintig minuten bleef. Dat stak schril af tegen de winnende 14:31,73 min. van Mustefa Tebo, de Ethiopische atleet van Prins Hendrik. Ook Pim van Bakel (400 meter), Jesper Arts (800 meter) en kogelstoter Patrick Cronie pakten de maximale punten voor de Brabanders.

Knappe dubbels, wél ondersteund door teveel rugwind, waren er voor springer Fabian Biondina van AV SPADO (ver en hinkstap) en thuissprinter Cedrych van der Graaff (100 en 200 meter). Noah Schutte soleerde voor Leiden Atletiek naar 3:55,59 min. op de 1500 meter en kwam met elf (!) seconden voorsprong op de nummer twee over de finish. Begin juli wordt duidelijk hoe de verhoudingen liggen, met het oog op de promotie/degradatiestrijd in september.

Tweede divisie: AAV’36 sterk

In Alphen aan den Rijn, Eindhoven en Ede werd de tweede ronde van de tweede divisie afgewerkt. Het thuisvoordeel leek vooral in Alphen aan den Rijn te werken. Daar kwamen zowel de mannen als de vrouwen van AAV’36 tot de beste dagscore. De Alphense mannen deden het daarmee beter dan GAC Hilversum, koploper na de eerste ronde. In Ede kwam GAC nu tot 8539 punten, ruim 150 minder dan AAV’36 in eigen huis. Olympus ’70 nestelde zich daar in Eindhoven nog tussen, met welgeteld acht punten minder dan de beste dagscore. Hera, tweede na de eerste ronde, leverde wat terrein in. De studenten van Asterix en Tartletos hielden dapper stand. Bij de vrouwen was AAV ’36 met 9084 punten wederom de hoogste scorende ploeg. Het verschil met Vitalis (8956) en AAC (8932) was beperkt en ook AV Wijchen, TION, Leiden Atletiek en Eindhoven Atletiek zitten nog op het vinkentouw, met scores van boven de 8500 punten.

Scrollend door de prestaties van de diverse locaties komt er wel het nodige bovendrijven. Zo wierp Ruben Rolvink (Olympus ’70) zijn discus met 58,45m opnieuw ruim voorbij de limiet voor het EK U23 in Espoo. Van een heel andere orde was de 400 meter horden van Toine van Beckhoven van Attila (M50). Waar hij drie dagen eerder nog viel tijden de Harry Schulting Games bleef Toine nu wél staan en liep een fraaie 55,99 sec. op de klokken. Er vielen her en der fraaie dubbeloverwinningen te noteren. Zo was Casper van der Putten van Asterix in zijn eigen Eindhoven de beste op de 1500 meter én de 3000 meter steeple, won sprinter Erik Heijink van Tartletos in Ede zowel de 200 als 400 meter en was de piepjonge Piter Nijboer (20) van Groningen Atletiek daar de beste bij het discuswerpen en het kogelslingeren. Over kogelslingeren gesproken: Kirsten Peeters (Eindhoven Atletiek, ook pas 20), liet haar kogel na 55,47m het gras raken.

Derde divisie: nieuwe koplopers

De ploegen in de derde divisie kruisten de degens door het hele land heen. Alkmaar, Nieuwegein, Delft, Sittard en Gendringen waren de locaties waar de tweede ronde in deze divisie werd afgewerkt. De koplopers van de eerste ronde, de mannen van Zaanland en de vrouwen van Haarlemmermeer, konden hun posities niet handhaven. Sterker nog: ze komen allebei niet voor bij de beste vijf scores van deze tweede ronde. Bij de vrouwen was het de ploeg van Atverni, die op de eigen baan in Nieuwegein verreweg het beste totaal neerzette: 8067 punten. Dat waren er bijna zeshonderd méér dan AV’40 in Delft en bijna zevenhonderd meer dan de score van Atletiek Maastricht in Sittard. Bij de mannen viel het beste totaal in Gendringen te noteren. Daar kwam AVA ’70 tot 7197 punten. Hier zijn de verschillen een stuk kleiner, met 7134 voor AV’40 in Delft en 7093 voor Hollandia in Alkmaar. Ook Atletico ’73, Atos en Argo eindigden nog boven de 7000 punten.

De vrouwen van Atverni waren in eigen huis bijna niet te kloppen. Ze scoorden over de hele linie hoog. Mooie prestaties waren onder andere 11,20 hinkstap van Louiza Kruiswijk en 10:08,64 min. van Karlijn Mesman op de 3000 meter. In Alkmaar was Ilse Hogeveen voor AV Haarlemmermeer snel op de 100 meter (12,22 sec.) en liep Lisanne de Witte voor AV Trias eens een 800 meter, in 2:15,37 min. Bij de mannen liep in Nieuwegein de Belgische atleet Jelle Bulens voor Phoenix 4:02,18 min. op de 1500 meter. Timme Koster knalde voor AV Trias in Alkmaar naar 21,89 sec. op de 200 meter. Martijn Meijer van Lopersgroep Deurne liep in Sittard de 400 meter horden in 51,61 sec..

Competitie
Geschreven door

Ton de Kort

Journalist/presentator Ton de Kort was een modaal sprinter (11.3 op 100 meter) voor Prins Hendrik. Na zijn actieve atletiekcarrière schreef hij lange tijd voor Atletiekwereld, Atletiek Magazine en Atletiek Actueel. Ton is bovendien al jarenlang een vertrouwde stem op de Nederlandse atletiekbanen, als microfonist. Hij is bij alle grote baanwedstrijden wel te horen geweest, tot en met de FBK Games en het EK 2016 aan toe. Daarnaast praatte hij in de atletiekwereld tal van congressen, symposia en andere gelegenheden aan elkaar. Sinds 2015 werkt Ton als zelfstandig ondernemer. Met TDK Tekst is hij actief als journalist, tekstschrijver, presentator en dagvoorzitter.