Tweede goud voor Fleur Jong

Geplaatst op Donderdag, 13 juli 2023
© BSR Agency

Van zaterdag 8 tot en met maandag 17 juli vinden de wereldkampioenschappen para-atletiek plaats in Parijs, Frankrijk. Op dag 6 snelde Fleur Jong in de finale over 100 meter naar haar tweede gouden medaille.

Na haar titel bij het verspringen sprintte Fleur Jong donderdag naar de eerste plek op de 100 meter in de klasse T64. Voorafgaand aan de finale gaf ze aan een spannende eindstrijd te verwachten. Haar kwalificatietijd in de voorrondes beloofde al veel goeds. Met een toptijd van 12,45 seconden was ze maar liefst een halve seconde sneller dan haar concurrenten. Wel was ze iets langzamer dan het wereldrecord dat ze eind mei in het Zwitserse Nottwil vestigde: toen liep ze 12,40 seconden op de 100 meter.

Na die sterke tijd in de halve finale, won Jong ook met overmacht de finale. De klok noteerde 12,47 seconden toen ze de finish passeerde. De Spaanse Sara Andrés Barrio (12,83 seconden) en Marissa Papaconstantinou (12,95 seconden) uit Canada eindigden op respectievelijk de tweede en derde plaats.

In de sprintfinale deden twee andere Nederlandse atletes mee. WK debutante Kiki Hendriks (12,99 seconden) eindigde op de vierde plek, één plaats boven Kimberly Alkemade (13,02 seconden).

Zesde plaatsen voor Roorda en Hendriks

Op dag 5, woensdag 12 juli, zagen we Noëlle Roorda (F46) in actie met speerwerpen en Olivier Hendriks (T64) liep zijn 100 meter finale.

Noëlle Roorda mocht deze ochtend al vroeg het Charlety stadion betreden voor haar finale speerwerpen. In Parijs eindigde ze vandaag met een worp van 37,93 meter op de zesde plek. Dit was weliswaar een seizoens beste prestatie maar tegelijkertijd niet in de buurt van haar persoonlijk record (40,06 meter).

Roorda is Europees kampioen en behaalde op de Paralympische Spelen in Tokyo het zilver.

In de avond liep Olivier Hendriks zijn finale over 100 meter. Hij finishte hier als zesde in een tijd van 11,26 seconden. In zijn kwalificatie race een dag eerder liep hij in een tijd van 11,11 naar een persoonlijk record. We zien Hendriks nog in actie op de 400 meter, op maandagavond om 19:42 uur.