Tweevoudig wereldkampioene Dafne Schippers zet punt achter carrière

Geplaatst op Dinsdag, 26 september 2023
Tweevoudig wereldkampioene Dafne Schippers zet punt achter carrière
© Erik van Leeuwen

Een icoon neemt afscheid: tweevoudig wereldkampioene Dafne Schippers kondigde vandaag aan dat ze per direct stopt met haar actieve atletiek carrière.

"Een inspiratie voor de hele atletiekgemeenschap"

Na een periode van 12 jaar op het hoogste niveau actief te zijn geweest, heeft de sprintster besloten om haar actieve carrière te beëindigen: “Ik heb alles geprobeerd om op topniveau terug te keren, maar helaas is mijn lijf niet meer belastbaar genoeg om de trainingen te doen die nodig zijn om op het hoogste niveau concurrerend te zijn. En dat is het enige waar ik het voor doe: me kunnen meten met de allerbesten. Ik heb een prachtige carrière gehad, vrijwel alles bereikt wat ik wilde bereiken en nu is het tijd om met voldoening en een enorme trots terug te kijken. De trein bleef altijd maar doorrijden. Nu komt hij tot stilstand en neem ik de tijd om die momenten in me op te nemen en te oriënteren op een nieuwe fase in mijn leven.”

Schippers begon haar carrière als meerkampster en veroverde in 2013 WK-brons op de zevenkamp, maar maakte vooral furore als sprintster. Op de 100 meter werd ze in 2014 Europees kampioen, maar op de 200 meter boekte ze haar grootste successen. Op deze afstand werd ze twee keer wereldkampioene, ze veroverde WK-medailles op het koningsnummer en de meerkamp, behaalde zilver op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, werd vijf keer Europees kampioene op de sprintafstanden en 22 keer Nederlands kampioene op verschillende onderdelen. Schippers bezit vijf Nederlandse records en een Europees record op de 200 meter. Daarnaast werd ze twee keer verkozen tot Nederlands sportvrouw van het jaar, twee keer Europees atlete van het jaar en werd zij in 2017 op het Atletiekgala onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Vincent Kortbeek, Technisch Directeur Atletiekunie: “We willen Dafne bedanken voor alle prachtige jaren. Zij heeft zoveel betekend voor de hele atletiek gemeenschap. Haar inzet en behaalde prestaties zijn een enorme inspiratie en een voorbeeld voor iedereen.”

Atletiekfan