Weekend vol records en limieten bij ASICS NK u20 en u18

Geplaatst op Zondag, 20 februari 2022

In het weekend van 19 en 20 februari was Omnisport in Apeldoorn weer als vanouds gevuld met atleten, coaches, fans en vrijwilligers. In het tweede van drie NK weekenden was het de beurt aan de junioren om te strijden om de nationale titels bij de ASICS NK Indoor U20 & U18. We blikken terug aan de hand van tien bijzondere foto's.

1. De pas 15-jarige Julia Dokter trapte op zaterdag het weekend goed af. Met een geweldige sprong vloog ze over een hoogte van 1,80 meter. Hiermee sprong de C-Junior de beste indoorprestatie voor C-Junioren aller tijden en won ze de gouden medaille bij de vrouwen U18! De nummers twee en drie maakten er een bloedstollende strijd van door allebei 1,72 meter te springen. Anniek de Lange, eveneens 15 jaar, nam de zilveren medaille mee naar huis. Anne Bisschop won het brons.

2. De eerste medailles op de looponderdelen werden uitgedeeld bij de 3000 meters. Marit Griep (Midden) en Bieke Schipperen (Links) maakten er een spetterende race van op de 3000m U20. Marit voelde de hete adem van Bieke in haar rug. Met een geweldige eindsprint wist Bieke haar concurrente met 0,29 seconden voor te blijven. Het brons ging naar Mischa Pier van AV 1923.

3. Heb je jezelf ooit afgevraagd hoe winnen eruit ziet? Dit beeld laat het zien. Timo Spiering won de gouden medaille op de 60 meter in een tijd van 6,86 seconden. Hij liet de nummer twee Jamie Sesay (6,94 sec.) en de nummer drie Cédric Fini (7,07 sec.) achter zich. Timo kon het zelf bijna niet geloven.

4. Jamie Sesay won het hoogspringen bij de mannen U20 met een mooie sprong over 2,12 meter. Gabriel Emmanuel maakte het nog spannend door heel tactisch de hoogte van 2,10 meter na een foutpoging over te slaan, maar hij kon Jamie niet meer van het goud afhouden. Jamie miste net de WK onder 20 limiet van 2,16 meter. Later op de dag snelde Jamie ook nog naar goud op de 60 meter horden.

5. Cato Graswinckel, Sara Bossche en Marinka Schuurman lieten zien dat atletiek niet alleen gaat om strijd, maar ook om plezier maken. Samen genoten ze van het podium bij de prijsuitreiking het polsstokhoogspringen voor vrouwen U20. Cato won met 3,35 meter het goud, Sara nam het zilver mee naar huis met 3,30 meter en Marinka het brons met 2,85 meter.

6. Showman Jimmy Marcera stal zowel op als naast de baan de show. Met zijn dansjes, gebaartjes en ritueeltjes pakte hij het publiek in. Maar toen het startschot ging, begon de show pas echt. Jimmy won de 200 meter bij de mannen U18 met overmacht in een tijd van 22,43 seconden. Jari van der Voorn (23,04) en Jonah Steenvoorden (23,29) werden nummers 2 en 3. Alsof dat nog niet genoeg was, pakte Jimmy ook de nationale titel op de 60 meter horden.

7. Wat kunnen finales op de middellangeafstand spannend zijn. De finale op de 800m U18-V was daar zeker een goed voorbeeld van. Laila Yahyaoui won de strijd door Maud de Jong op de streep te kloppen. De race had twee rondes nodig voor het vuurwerk echt begon. Na een super snelle laatste ronde stond de klok stil op precies 2 minuten en 15 seconden. Met 2:15,08 minuten nam Maud de Jong het zilver mee naar huis en Loes Kempe legde met een tijd van 2:16,59 minuten beslag op de bronzen plak.

8. Bij het polsstokhoogspringen bij de mannen onder 20 hoefde de winnaar maar twee keer in actie te komen. Yoram Vriezen begon pas aan de wedstrijd toen de rest al uit de wedstrijd lag op 4 meter 30. Door een foutpoging op zijn eerste hoogte, wist hij de wedstrijd wel nog spannend te maken voor de afwachtende concurenten maar in zijn tweede poging stelde hij toch het goud veilig.

9. Het verhaal van dit weekend was misschien wel dat van de 800 meter mannen U20. Vier mannen snelden op de finishlijn af en streden door tot de laatste meters. Beer Harms kwam in deze race vol duw en trekwerk als eerste over de streep. Seb Wals, die gisteren na een protest nog aan de finale werd toegevoegd, passeerde de streep als nummer twee. William Knol eindigde op plaats drie. De nummer vier, Dion Eijssen, probeert met een uiterste inspanning nog derde te worden en moest dit bekopen met een schouder vol schaafwonden. Na meerdere protesten over en weer, bleef de uitslag uiteindelijk staan zoals hij ook was op het moment van finishen.

10. De laatste finale van dit ASICS NK Indoor U20 & U18 was die van de 60 meter horden voor de vrouwen U18. In een spetterende race won Jill Kleinlugtenbelt het goud voor Lana Broers en Milou van den Berg. Jill bleef 0,02 seconden voor op Lana en wist 8,89 seconden op de klok te zetten.

Volgende week is het de aan de senioren om te laten zien wat zij in huis hebben bij de NK indoor. Koop hier tickets en moedig Nederlands beste atleten van dichtbij aan.

Foto's: Coen Schilderman / Bekijk alle foto's op onze Facebookpagina.