Wie pakken de titels bij het Nederlands kampioenschap cross 2022?

Geplaatst op Dinsdag, 22 november 2022
Wie pakken de titels bij het Nederlands kampioenschap cross 2022?
© Erik van Leeuwen

De Warandeloop Tilburg powered by Capi Europe vindt dit jaar voor de 63ste keer plaats op donderdag 24, zaterdag 26 en zondag 27 november in de Oude Warande / Stadsbos013. Het Nederlands kampioenschap Cross Country 2022 maakt ook dit jaar geïntegreerd deel uit van de wedstrijdonderdelen op zondag 27 november.

Mike Foppen (winnaar NK Cross 2021 mannen) staat opnieuw aan de start van de editie 2022. Bij het NK korte cross zal de winnaar van 2021 - Yorben Ruiter - de titel verdedigen.

Tegenstand van formaat

Bij de mannen gaat Mike Foppen op herhaling maar hij zal de titel niet cadeau krijgen. Atleten waaronder Khalid Choukoud (winnaar Warandeloop 2014 en veelvuldig NK Cross Kampioen), Tim Verbaandert, Filmon Tesfu, Tom Hendrikse, Stan Niesten en vele anderen zullen de strijd met hem aangaan om de Nederlandse titel.

Bij de vrouwen zal het voornamelijk gaan tussen Diane van Es en Maureen Koster. Of doet Silke Jonkman, na haar zilveren medaille van vorig jaar, een gooi naar de titel?

Korte cross

Bij de korte cross voor mannen staat de voltallige top drie van 2021 aan de start: Yorben Ruyter, Tom de Gelder en Nick Marsman. Als rasechte Tilburger zal Rick van Riel hier het thuispubliek achter zich krijgen en zich ook willen mengen in de strijd om het kampioenschap.

Bij de korte cross voor vrouwen zullen Jetske van Kampen en Dagmar Smid de podium plaatsen van 2021 proberen te verdedigen.

Zeer sterk juniorenveld

De aandacht gaat ook uit naar een zeer sterk juniorenveld bij de mannen. Na de ontzettend goede prestaties eerder dit jaar gaat de aandacht uit naar Niels Laros. Laros krijgt echter een fikse tegenstand van onder andere Joel Ibler Lillesø (DEN) en Abdullahi Dahir Rabi (NOR).

Bij de meiden staan er twee sterke buitenlandse atleten aan de start Gréta Varga (HUN) en Thea Charlotte Knutsen (NOR).

Europees kampioenschap Cross Country

De Warandeloop Tilburg maakt onderdeel uit van de European Cross Country meetings en geldt als selectiewedstrijd voor het Europees kampioenschap Cross Country op 11 december in Turijn, Italië.

Tekst: Warandeloop Tilburg

NK