WK atletiek dag 1: valpartijen overschaduwen succesvolle kwalificaties

Geplaatst op Zaterdag, 19 augustus 2023

De WK atletiek in Boedapest vinden plaats van zaterdag 19 augustus tot en met zondag 27 augustus. Je kunt dan genieten van 41 TeamNL atleten in actie. Op dag één overschaduwden de valpartijen het Nederlandse succes in de series en kwalificaties.

Valpartijen van Hassan en 4x400m mixed

De avondsessie van de WK atletiek was er één om snel te vergeten. Twee finales, twee keer op medaillekoers en twee keer een valpartij vlak voor de finish. Hassan en Van Es waren de eerste finalisten dit wereldkampioenschap. Na een aantal langzame rondjes moest Diane van Es uiteindelijk twee kilometer voor de finish het kopgroepje laten gaan. Hassan kon wel versnellen en probeerde de laatste 200 meter het verschil te maken. Dat lukte helaas niet, Hassan kwam tien meter voor de finish ten val en zag een medaille aan haar neus voorbij gaan...

Even later mochten de 4x400 meter mixed teams gaan strijden om de ereplaatsen. TeamNL, met als opstelling Bonevacia, Klaver, Klein Ikkink en Bol, liep een geweldige race tot het vijf meter voor de finish compleet misging. Op koers voor de wereldtitel en een wereldrecord kwam slotloper Bol ook ten val en het team kreeg uiteindelijk een DNF achter de naam. De teamspirit en -mentaliteit is te prijzen want onze atleten zijn nog niet klaar in Boedapest.

Hassan en Laros vervolgen 1500 meter avontuur

Zowel Sifan Hassan als Niels Laros gaan door naar de halve finale op de 1500 meter. Voor Hassan is dat bijna vanzelfsprekend, maar voor de 18-jarige Niels Laros een stuk minder. De WK-debutant bleef uit het gedrang en won (!) uiteindelijk zijn eigen serie, waarmee hij zich plaatste voor de volgende ronde. Morgenavond vanaf 17:05 uur zien we hen terug voor de halve eindstrijd.

Bouju wint serie 100 meter

De volgende die een ronde verder ging was Raphael Bouju. Hij won zijn serie over 100 meter in 10.09 seconden en bemachtigde daarmee een grote Q voor de halve finale. Zijn halve finale zie je morgen om 16:35 uur.

Vetter, Oosterwegel en Dokter op dag één zevenkamp

Na dag één van de zevenkamp vinden we Vetter terug op plaats zeven, Dokter op de tiende plek en Oosterwegel staat op plek dertien. Anouk Vetter won op dag één het kogelstoten met een afstand van 15.72 meter. Dag twee van de zevenkamp start morgenochtend om 9:50 uur met het verspringen.

Hondema mist net finale

Het was lang geleden dat een Nederlandse vrouw deelnam aan de WK atletiek op het verspringen. Pauline Hondema verkeerde dit seizoen in goede vorm en kwam al heel dichtbij het Nederlandse record. In Boedapest kwam ze slechts vijf centimeter tekort voor een plaats in de finale. Met 6.57 centimeter eindigde ze uiteindelijk op een vijftiende plaats.