WK Atletiek dag 1: zilver voor 4x4 mixed

Geplaatst op Zaterdag, 16 juli 2022
WK Atletiek dag 1: zilver voor 4x4 mixed
© BSR Agency

Van vrijdag 15 tot en met maandag 25 juli 2022 vinden de WK Atletiek plaats in Eugene, Oregon (VS). Op de eerste dag was er Nederlands succes met het 4x400 meter team op de mixed estafette.

Comenentia werpt drie keer ongeldig

Denzel Comenentia trapte de WK Atletiek in Oregon af op het kogelslingeren. Hayward Field was geen onbekend terrein voor hem, vorig jaar wierp hij 76.72 meter in dit stadion (8 cm onder zijn eigen Nederlands record). Comenentia studeerde in Amerika aan de Universiteit van Georgia, Atlanta en traint nog steeds in Amerika.

In de kwalificatie hadden de atleten drie pogingen. De afstand om een directe finaleplaats af te dwingen was 77.50 meter. Bij de eerste poging ging de kogel helaas het net in en ook de tweede worp belandde niet in het veld. De derde en tevens laatste slinger was ongeldig. Comenentia zei het volgende over zijn prestatie: “Teleurstellend. Ik denk dat het in m'n eerste twee draaien zat, daar had ik vandaag iets meer moeite mee. Ik heb eigenlijk geen last van wedstrijdspanning. Een finaleplaats was mooi geweest, maar het is helaas niet anders."

Comenentia schrijft wel geschiedenis met zijn deelname. Hij was de eerste mannelijke atleet ooit die voor Nederland uitkwam op dit onderdeel op een WK. In 2019 deed hij tijdens het WK mee aan het kogelstoten.

ZILVER voor 4x400 meter mixed

In de series werden Bonevacia, Klaver, Van Diepen en Saalberg opgesteld. Een competitieve serie met de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Polen en België. Desondanks plaatste het team zich eenvoudig voor de finale later die avond.

In de finale werd gebruik gemaakt van de regel om één wijziging door te voeren in het team: Bol in plaats van Saalberg. De hele race bezette de ploeg de derde plaats, ook toen Bol het stokje kreeg leek ze niet dichterbij te kunnen komen. Maar Femke zette een fenomenale eindsprint in. Waar Team VS vijftig meter voor de finish helemaal stilstond, kon de Nederlandse 400m hordeloper hier pas echt het verschil maken. En dus kwam Bol nog voorbij en leek haar concurrentie stil te staan.

Daar waar het team bij de Olympische Spelen nog op de vierde plek eindigde, slaagden de atleten er nu in voor Nederland het zilver op de 4x400 meter mixed te pakken in een nieuw Nederlands record van 3.09,90 minuten!

55381981 BSR AGENCY BSR Agency
55381980 BSR AGENCY BSR Agency
55381927 BSR AGENCY BSR Agency
55381934 BSR AGENCY BSR Agency
55381957 BSR AGENCY BSR Agency
55378002 BSR AGENCY BSR Agency

Schilder door naar finale, Van Klinken en König niet

Drie Nederlandse atleten stonden klaar voor de kwalificatie op het kogelstoten. Schilder stootte in haar eerste poging al over de vereiste afstand met 19.16 meter. "Het vervelendste, de kwalificatie, is achter de rug. In de finale ligt alles open. Ik kan nu al zeggen dat ik tot de beste 12 van de wereld behoor”, aldus Schilder. Van Klinken en König lukte het helaas niet een plekje bij de beste twaalf te bemachtigen. Jorinde van Klinken werd zestiende, König eindigde op een twintigste plaats. De finale is van zaterdag op zondag om 3:25 uur.

Programma dag 2

Tijdschema dag 2
WK TeamNL