WK atletiek dag 5: tiener Laros tiende in Nederlands record

Geplaatst op Woensdag, 23 augustus 2023
© BSR Agency

De WK atletiek in Boedapest vinden plaats van zaterdag 19 augustus tot en met zondag 27 augustus. Je kunt dan genieten van 41 TeamNL atleten in actie. Op dag vijf wordt Lieke Klaver zesde op de 400 meter en loopt Niels Laros weer een Nederlands record.

Fenomenale Laros tiende in Nederlands record

Niels Laros had al een geweldig toernooi achter de rug. Als 18-jarige WK-debutant de 1500 meter finale halen had hij een week geleden wellicht niet voor mogelijk gehouden. Toch stond hij daar vanavond echt. En hoe! In de finale perste hij er wederom een Nederlands record uit. Met een nieuwe recordtijd van 3:31.25 minuten zal hij zichzelf niets verwijten. Wat een toernooi, wat een debuut en wat een atleet. Tiende van de wereld als tiener.

Klaver mondiale nummer zes

In de finale van de 400 meter ging Klaver er als een speer vandoor, ze kwam zelfs als tweede het laatste rechte stuk op. De laatste meters kon ze die snelheid helaas niet vasthouden en kwamen andere atletes steeds dichterbij. Uiteindelijk eindigde Klaver als zesde in 50.33 seconden.

Koster en Hassan naar finale

Zowel Maureen Koster als Sifan Hassan gaan door naar de finale van de 5000 meter. In de, door de hitte, verplaatste series gingen de eerste acht atleten per serie door naar de finale. Maureen Koster eindigde in haar serie als achtste en mag zich gaan opmaken voor haar eerste mondiale outdoorfinale. In de tweede serie plaatste Sifan Hassan zich soeverein voor de eindstrijd. Amper 24 uur naar haar 1500 meter finale won ze haar 5000 meter, voor de 1500m gouden medaillewinnares (Kipyegon) van gisteren. De finale van de 5000 meter wordt zaterdagavond gelopen.

Visser en Tjin A-Lim niet verder

Zowel Visser als Tjin A-Lim redden de finale van de 100 meter horden niet. Nadine Visser werd derde in haar halve finale, maar de tijd van 12.62 seconden is niet genoeg voor een plekje bij de tijdsnelste. Maayke Tjin A-Lim eindigde met 13.05 seconden als zevende in haar halve finale en was hiermee uitgeschakeld.

Jiya en Burnet door, Vloon uitgeschakeld

Het ochtendprogramma van dag 5 van de wereldkampioenschappen atletiek bestond uit series en kwalificaties, waarbij drie Nederlanders in actie kwamen.

Tasa Jiya liep ondanks haar zenuwen een sterke 200 meter race en finishte in een tijd van 22.97 seconden. Daardoor eindigde ze als derde in haar serie, wat Jiya een directe plek in de halve finale opleverde. Ook Taymir Burnet kwam in actie op de 200 meter. Hij moest na zijn race plaatsnemen in de 'hotseat'. Hij liep in de series een nieuw persoonlijk record van 20.31 seconden, wat uiteindelijk snel genoeg bleek te zijn voor een ticket naar de halve finale.

Helaas had Menno Vloon vandaag minder geluk bij het polsstokhoogspringen. Zijn wedstrijd begon moeizaam. Bij de aanvangshoogte van 5.35 meter maakte hij het spannend door pas in zijn derde poging over de lat te springen. Hoewel Vloon steeds beter in de wedstrijd leek te zitten, slaagde hij er uiteindelijk niet in om hoger te springen dan 5.70 meter, wat 5 centimeter te weinig was om zich te kwalificeren voor de finale.