WK Atletiek dag 6: Weer een Nederlands record voor Klaver

Geplaatst op Woensdag, 20 juli 2022
© BSR Agency

Van vrijdag 15 tot en met maandag 25 juli 2022 vinden de WK Atletiek plaats in Eugene, Oregon (VS). Op dag zes kwamen maar liefst zeven TeamNL atleten in actie. Klaver liep in haar halve finale opnieuw een Nederlands record en Jorinde van Klinken werd vierde in de finale van het discuswerpen.

Klaver loopt weer Nederlands record

Lieke Klaver liep in de series van de 400 meter al een Nederlands record, ook in de halve finale ging het heel hard. Ze liep een uitstekende race en kwam na 50,18 seconden over de finish, opnieuw een nationaal record. Met deze tijd werd ze tweede in haar halve finale en plaatste zich daardoor rechtstreeks voor de finale. De finale zie je van vrijdag op zaterdag. Lieke Klaver over haar record: "Nu doe ik echt met de grote mensen mee."

Van Klinken wordt vierde in sterk veld

De 22-jarige atlete uit Groningen maakte zich op voor de discusfinale. In de eerste poging werd de toon gezet. Haar concurrenten wierpen allemaal over de 68 meter. Dat bleek te hoog gegrepen voor Van Klinken. In haar vijfde poging noteerde ze 64.97 meter, genoeg voor een mooie vierde plaats. Echt zenuwachtig was ze niet, zei ze na de wedstrijd bij de NOS. "Ik ben zeker tevreden. Dat ik vierde van de wereld ben is vrij onwerkelijk op deze leeftijd", aldus Van Klinken.

Image 78 BSR Agency
Image 79 BSR Agency
Image 80 BSR Agency
Image 81 BSR Agency

Van Diepen, Bol en Hassan door

Verder stonden in de nacht van woensdag op donderdag veel series en halve finales op het programma. Hassan mocht als eerste aan de bak in de series van de 5000 meter. Ze zat in een snelle serie, kon goed volgen en plaatste zich eenvoudig voor de finale van de 5000 meter in een tijd van 14:52,89 minuten. Deze finale staat gepland voor de nacht van zaterdag op zondag.

Daarna was het aan Tony van Diepen om zich te plaatsen voor de halve finales van de 800 meter. Na een zeer succesvol seizoen zijn de verwachtingen hooggespannen. In een tijd van 1:46,59 minuten kwalificeerde hij zich direct voor de finale. Ook hem zien we in de nacht van zaterdag op zondag terug.

De laatste atleet die zich wist te kwalificeren was Femke Bol. Met bijna een seconde voorsprong op haar concurrenten won Bol haar halve finale (52,84 seconden). Het belooft een spannende finale te worden, waar Bol tot het uiterste zal moeten gaan om bijvoorbeeld Sydney McLaughlin of Dalilah Muhammad te verslaan. De finale zie je live bij de NOS in de nacht van vrijdag op zaterdag.

Image 82 BSR Agency
Image 83 BSR Agency
Image 84 BSR Agency

Koster en Bonevacia uitgeschakeld

Koster stond, net als Sifan Hassan, aan de start van de 5000 meter. In tegenstelling tot Hassan liep Koster in een langzame serie. Met haar tijd van 15:18,17 minuten eindigde ze helaas niet bij de beste vijf uit haar serie en ook niet als tijdsnelste. Maureen Koster bij de NOS: "Ik ben er voor gegaan en kan mezelf niets verwijten. De warmte was echt pittig dus ik ben blij dat ik gefinisht ben."

Bonevacia moest genoegen nemen met een plek in de halve eindstrijd. Bij het uitkomen van de laatste bocht leek hij nog mee te doen om directe kwalificatie maar gaf toch teveel toe op zijn concurrenten. Hij liep een tijd van 45,50 seconden. "Ik ben niet teleurgesteld. Ik had mijn raceplan en heb mijn best gedaan. Nu snel mijn blik op München (EK, red.) en hopelijk nog vlammen op de 4x400 meter", aldus Bonevacia bij de NOS.

Programma dag zeven

Er is vandaag geen ochtendprogramma (avond in NL) in Oregon en daarom is er vanavond geen live atletiek op TV. Wel kun je vanaf 19:10 uur op NPO 1 kijken naar een uitzending van Studio Sport over de WK. Tony van Diepen is de enige Nederlander die in actie komt tijdens het avondprogramma (nacht in NL). De halve finales van de 800 meter beginnen om 4:00 uur.