WK atletiek dag 6: Bol wereldkampioen op 400 meter horden

Geplaatst op Donderdag, 24 augustus 2023
© BSR Agency

De WK atletiek in Boedapest vinden plaats van zaterdag 19 augustus tot en met zondag 27 augustus. Je kunt dan genieten van 41 TeamNL atleten in actie. Op dag zes werd Femke Bol als vierde Nederlander ooit wereldkampioen.

Superieure Bol ongenaakbaar op 400mh

Topfavoriet. Dat was Femke Bol al heel het seizoen op de 400 meter horden. Elke race die ze liep was zij de one to beat. Dat was in Boedapest niet anders. Van haar val eerder dit toernooi herstelde ze snel en dus kon Bol donderdag op jacht naar haar eerste wereldtitel. Met een voorsprong van ruim één seconde (51.70 sec.) bemachtigde ze haar allereerste mondiale gouden plak. Ze schreef niet alleen historie door als eerste Nederlander wereldkampioen te worden op de 400 meter horden, ook was ze pas de vierde Nederlander die ooit een wereldtitel op zijn/haar naam schreef. Ongelofelijk. Wat een fenomeen.

Jiya stijgt boven zichzelf uit

Om de finale van de 200 meter te halen moest Tasa Jiya iets heel geks doen. Dames als Jackson, Thomas, Richardson en Asher-Smith maken het niveau op het sprintnummer ontzettend hoog. In de eerste halve finale liep Tasa Jiya een uitstekende race. Een tijd van 22.67 was dan wel niet voldoende voor een plaats in de finale, toch zal Jiya niet teleurgesteld zijn. Deze tijd is namelijk een verbetering van haar persoonlijk record en bezorgde haar de veertiende plaats. Morgen zien we Tasa Jiya eventueel (afhankelijk van de opstelling) terug in de series van de 4x100 meter estafette.

Burnet redt het niet

Ook Taymir Burnet is uitgeschakeld in de halve finale van de 200 meter. Waar hij gisteren nog een persoonlijk record liep, kon hij dat vanavond niet herhalen. Hij eindigde als zesde in zijn halve finale met een tijd van 20.65 seconden.

Foppen uitgeschakeld in series 5000m

Voor Mike Foppen stond op deze donderdagavond de serie van de 5000 meter op het programma. Na een lange aanloop werd er de laatste rondes flink tempo gemaakt. Uiteindelijk kon Foppen de slag naar de kopgroep niet slaan en werd hij twaalfde in zijn serie, niet genoeg voor een finaleplaats.