WK indoor dag 1: brons voor Sofie Dokter

Geplaatst op Vrijdag, 1 maart 2024
WK indoor dag 1: brons voor Sofie Dokter
© BSR Agency

De WK Indoor Atletiek vinden dit jaar plaats van vrijdag 1 tot en met zondag 3 maart in Glasgow, Schotland. Op dag één van de WK indoor werd Dokter derde (!) op de vijfkamp en viel Jessica Schilder net buiten het podium van het kogelstoten.

Uitstekende vijfkamp voor Dokter

De dag kon niet beter beginnen voor Sofie Dokter op de vijfkamp. De 60 meter horden werd in 8,29 seconden afgelegd, nog nooit had ze dat sneller gedaan. Het daaropvolgende onderdeel, het hoogspringen, viel met 1,76 meter iets tegen. Kogelstoten was het laatste onderdeel van de ochtend. Met een afstand van 13,04 meter bleef ze iets onder haar persoonlijk record. Het avondprogramma begon Dokter met het verspringen. Op dit onderdeel sprong ze naar 6.20 meter, waardoor ze op de derde plaats kwam te staan met nog één onderdeel op het programma. Sofie Dokter kwam, na een sterke laatste ronde, als eerste over de streep op de 800 meter en zette een persoonlijk record neer van 2:11.89 minuten. Door deze geweldige prestatie wist ze het brons veilig te stellen. “Ik wilde dit zo graag,” vertelde Sofie Dokter. “Alles of niets en het is gelukt, Ik kan het niet geloven, echt bizar!”

Schilder vijfde, van Klinken zestiende

Schilder stootte twee weken geleden bij de NK indoor een nationaal indoorrecord van 20.31 meter op het kogelstoten. In Glasgow behoorde zij daarom tot de favorieten voor een podiumplek en wellicht zelfs de titel. Het liep helaas anders. Maar één van de zes pogingen was geldig en daardoor werd een goede notering lastig. Met 19.37 meter eindigde ze op de vijfde plaats.

Er deed nog een tweede Nederlandse mee aan de finale van het kogelstoten: Jorinde van Klinken. Haar beste poging van 16.88 meter was goed voor een zestiende plaats.

Finaleplaatsen voor Bol en Klaver

Femke Bol en Lieke Klaver wonnen beiden hun halve finales, waardoor zij allebei een ticket voor de 400 meter finale wisten te bemachtigen. Lieke Klaver ontving een gele kaart voor het trillen van haar been in het startblok, maar snelde daarna in een tweede poging naar een tijd van 51.18 seconden en plaatste zich direct voor de finale. Femke Bol eindigde haar 400 meter in een tijd van 50.66 seconden. Voor beide dames wacht de finale, die morgen om 22:00 uur (Nederlandse tijd) gelopen zal worden.

WK-debutant Clarke geen ronde verder

Het is Ryan Clarke bij zijn debuut op de WK indoor niet gelukt zich te plaatsen voor de halve finale. Een tijd van 1:46.69 minuten was niet genoeg voor een plek bij de tijdsnelsten.

WK TeamNL Atletiekfan