WK indoor dag 1: Sensationeel brons voor Jessica Schilder

Geplaatst op Vrijdag, 18 maart 2022

Van vrijdag 18 tot en met zondag 20 maart 2022 vinden de wereldkampioenschappen indoor atletiek plaats in Belgrado (Servië). Op de eerste dag was er meteen Nederlands succes met een sensationele bronzen medaille voor Jessica Schilder bij het kogelstoten.

Brons en Nederlands record voor Schilder

In een wedstrijd met een ongekend hoog niveau stootte Jessica Schilder haar kogel naar een Nederlands record van 19,48 meter. Goed voor een sensationele bronzen medaille: 'Het besef dat ik op het podium mag staan, moet nog komen. Maar ik ben absoluut tevreden en heel erg blij'. Aldus Schilder na haar wedstrijd bij de NOS.

Bol en Klaver naar finale 400 meter

Femke Bol en Lieke Klaver deden waar iedereen op hoopte. Beide atletes kwalifceerden zich voor de finale van de 400 meter. De blije en opgeluchte Klaver deed dat door in de halve finale in de eerste ronde aan te haken bij titelfavoriete Shaunae Miller-Uibo en daarna vast te houden aan de derde plaats (51,81s). Klaver: 'Ik wist dat ik het kon, maar ga het dan maar even doen. Er valt echt iets van mijn schouders af'.

Bol had moeite met de concurrentie van de Jamaicaanse Stephenie Ann McPherson en liep de tweede ronde volledig in de buitenbocht. Met een goed laatste stuk kwam ze nog wel naast McPherson, maar Bol raakte uit balans en kwam vallend over de finish. Ze finishte nog wel als tweede en plaatste zich met een tijd van 51,28 seconden voor de finale. Voor de camera's van de NOS zei ze: 'Ik weet echt niet wat er gebeurde. Ik wilde zo graag en het ging niet. Maar ik voel me nog goed en ik sta er morgen gewoon. Dan hoop ik het beter te doen dan vandaag'. De finale wordt zaterdag om 19:55 uur gelopen en is live te zien bij de NOS.

Chapple dichtbij finale

Samuel Chapple maakte zijn debuut op een internationaal toernooi en kwam meteen dicht in de buurt van een mondiale finale. Alleen een klassering bij de eerste twee atleten van elke serie van de 800 meter was voldoende voor een plek in de finale. Chapple kwam met een goed laatste stuk tot een tijd van 1:48,09 minuten. Slechts twaalf honderdsten te langzaam voor de tweede plek in zijn serie. Tony van Diepen kwam ook in actie op de 800 meter. Hij kende een moeilijke voorbereiding en eindigde als vierde in zijn serie en maakte daarmee geen aanspraak op de finale. We zien Van Diepen zondag weer op de baan als onderdeel van het 4x400 meter estafetteam.

Tim Verbaandert slaagde er met een tijd van 7:56,61 minuten op de 3000 meter niet in om zich te kwalificeren voor de finale.'Ik ben wel tevreden met mijn race, maar kon de laatste kilometer niet meer mee komen. Toch ben ik niet ontevreden over mijn eerste deelname op een WK indoor. Ik wil nog veel meer laten zien, zeker straks in het outdoorseizoen'.

Net geen halve finale voor Seedo

De pas achttienjarige N’ketia Seedo slaagde er op de 60 meter niet in om door te dringen tot de halve finales. Ze kwam in de series met een tijd van 7,30 seconden een honderdste tekort voor een plek in de halve finale.

Ook Isayah Boers slaagde er niet in om zich te kwalificeren voor de halve finale op de 400 meter. Hij begon voortvarend, maar moest in het laatste deel van de race veel inleveren. Zijn tijd van 47,07 seconden was niet voldoende. Boers was de enige Nederlandse man op de 400 meter nadat Liemarvin Bonevacia zich moest terugtrekken vanwege een blessure.

Tijdschema en livestream

De WK Indoor worden komend weekend uitgezonden door de NOS in extra uitzendingen op televisie en livestreams van de avondprogramma's op NOS.nl. De ochtendprogramma's worden niet uitgezonden in Nederland, maar zijn wel te zien op de BBC en op het YouTube kanaal van World Athletics. Volg de verrichtingen van de Nederlandse atleten op de Instagram en Twitter accounts van de Atletiekunie en bekijk hier de website met alle informatie over de Nederlandse atleten in Belgrado.

Vrijdag: vanaf 18:00u op NOS.nl & vanaf 19:25u op NPO 3 / Zaterdag: vanaf 18:05u op NOS.nl & vanaf 20:10u op NPO 3 / Zondag: vanaf 17:00u op NOS.nl & vanaf 17:05 (deels) op NPO 1 en 3.

Fotografie: BSR Agency / Orange Pictures. Deze beelden zijn niet rechtenvrij en kunnen afgenomen worden bij Orange Pictures.