WK para atletiek: vijf medailles voor TeamNL in eerste drie dagen

Geplaatst op Dinsdag, 21 mei 2024
WK para atletiek: vijf medailles voor TeamNL in eerste drie dagen
© Tsutomu Kishimoto/PICSPORT

Van 17 tot en met 25 mei vinden de wereldkampioenschappen para atletiek plaats in het Japanse Kobe. Voor TeamNL komen acht atleten in actie.

Jong prolongeert wereldtitel

Het is Fleur Jong gelukt haar wereldtitel op het verspringen T64 te prolongeren. De winnende afstand van 6.53 meter, ook een kampioenschapsrecord, was meer dan één meter verder dan de nummer twee. 

Op die tweede plaats eindigde Marléne van Gansewinkel met een afstand van 5.45 meter. Beide atleten komen op dinsdag in actie op de 100 meter T62/T64.

De Jong mist op haar naar goud, brons Mbuyamba

Een veel spannendere ontknoping kun je je niet bedenken in het verspringen. In zijn laatste poging ging Joël de Jong met één centimeter (7.04 meter) over de verste afstand van zijn concurrent op dat moment. De Duitser Leon Schaefer wist in zijn ultieme sprong daar echter weer overheen te springen en zo eindigde De Jong toch op een tweede plaats bij het verspringen T63.

Het brons was ook voor Nederland, namelijk voor Noah Mbuyamba. Hij evenaarde zijn persoonlijk record met een afstand van 6.65 meter en won daarmee zijn eerste WK-medaille ooit.

Brons voor Roorda

De eerste atlete die in actie kwam op de WK para atletiek was Noëlle Roorda. En dat was gelijk raak. Bij het speerwerpen F46 wierp zij de speer naar 38.41 meter, goed voor een bronzen plak.

TeamNL WK