WK U20 dag 1: Sophia loopt Nederlands Record U20

Geplaatst op Dinsdag, 2 augustus 2022
© Kai Peters

Van maandag 1 augustus tot en met zaterdag 6 augustus vinden de wereldkampioenschappen onder 20 jaar plaats in Cali, Colombia.

Goede dag voor de tienkampers

Yoram Vriezen en Gabriel Emmanuel trappen deze WK U20 af met de 100 meter sprint op de tienkamp. In de, op papier, snelste van de vier series moest Vriezen aardig aanpoten. Hij liep echter een sterk slot en noteerde 11,03 seconden. Emmanuel liep in zijn serie naar een persoonlijk record. Hij had een geweldige start en kwam over de finish na 10,68 seconden. Na het eerste onderdeel stond Emmanuel tweede en Vriezen negende.

Bij het verspringen verbeterde Emmanuel zijn persoonlijke record met maar liefst 8 centimeter. Hij sprong 7.30 meter in de eerste poging. Hierna wist hij zichzelf niet meer te verbeteren. Vriezen had een foutpoging bij de eerste sprong, de tweede was wel geldig en ook direct zijn beste: 6.82 meter. Een seizoensbeste sprong voor Vriezen.

Met een PR van bijna 16 meter is kogelstoten een sterk onderdeel voor Emmanuel. In Cali kwam hij tot 15.09 meter. Vriezen bemachtigde bij het kogelstoten zijn eerste persoonlijk record van het toernooi. Hij verbeterde zijn beste prestatie van 13.35 meter naar 13.71 meter (711 punten)!

Vanwege een eerste foutpoging bij het hoogspringen op de openingshoogte van 1.90 meter, ontstond er enige spanning bij Emmanuel. Gelukkig maakte hij dit in de tweede poging ruimschoots goed en kwam hij vervolgens prima in de wedstrijd. Hij haalde een hoogte van 2.02 meter. Vriezen sprong 1.84 meter en bleef daarmee iets onder zijn PR van 1.90 meter.

Het afsluitende onderdeel van dag één op de tienkamp is steevast de 400 meter. Emmanuel noteerde een PR van 49,46 seconden. Vriezen liep ook een goede 400 meter en finishte na 49,09 seconden, twee tienden boven zijn persoonlijk record. De tussenstand na dag één van de tienkamp:

• Gabriel Emmanuel 1e – 4276 punten
  • Yoram Vriezen 11e – 3854 punten

Sophia loopt Nederlands record U20!

Omdat Jamie Sesay niet startte op de 110 meter horden, waren alle Nederlandse ogen gericht op Matthew Sophia. Sophia had een geweldige start en bouwde zijn snelheid steeds verder uit ondanks dat hij een aantal hordes raakte. Uiteindelijk stopte de klok op 13,10 seconden, goed voor een World U20 Lead en een Nederlands record U20! Een geweldige prestatie. Dinsdag om 22:10 uur vinden de halve finales plaats.

Werpers naar de finale

Danara Stoppels kwam namens TeamNL uit voor het discuswerpen. Stoppels wierp in haar eerste poging 48.76 meter. De tweede en derde poging waren minder ver. Met haar afstand van 48.76 meter eindigde ze bij de twaalf beste atleten en daarmee stelde ze een plek in de finale veilig. De finale is op woensdagavond.

Matyas Kerekgyarto stootte de kogel ver genoeg (19.35 meter) om zich te kwalificeren voor de finale van het kogelstoten. Een mooie afstand waarmee hij zijn PR van 19.47 meter naderde. We zien hem dinsdagavond terug in de finale!

Cali22 Tag1 27 Kai Peters
Cali22 Tag1 21 Kai Peters
Cali22 Tag1 18 Kai Peters
Cali22 Tag1 35 Kai Peters

Van Heerikhuize plaatst zich voor de halve finale

Celine van Heerikhuize startte in de eerste serie op de 800 meter. De eerste vier per serie en de vier tijdsnelsten kwalificeren zich voor de halve finale. Van Heerikhuize nestelde zich aan de binnenkant goed in de groep. De kopgroep kwam na 400 meter door in 62 seconden. Celine liep een uitstekende laatste ronde, werd vierde in haar serie en kwalificeerde zich daarmee rechtstreeks voor de halve finale! Haar eindtijd was 2:07,78 minuten. We zien haar dinsdag om 23:10 (NL tijd) terug in de halve finales.

Geen finale, wel een ervaring rijker

Op de 1500 meter kwamen namens TeamNL William Knol en Stefan Nillessen in actie. Knol begon zijn wedstrijd in het midden van het peloton. Hij was alert en ging goed mee als de groep versnelde. Na twee rondes zat hij bij de eerste zes. Daarna kwamen zeven atleten, inclusief William, los van de rest. Hij manoeuvreerde zich naar de tweede plek met nog één ronde te gaan. Het tempo in deze laatste ronde lag uiteindelijk te hoog; Knol eindigde in 3:53,50 minuten als achtste in zijn serie. Stefan Nillessen startte in de laatste serie. In de laatste ronde moest ook hij de groep laten gaan en finishte als tiende in zijn serie met 3:50,36 minuten.

Jeff Tesselaar vertegenwoordigde TeamNL op het verspringen bij de mannen. Zijn beste prestatie van de wedstrijd was 7.27 meter, niet genoeg voor kwalificatie naar de finale. Hij eindigde als 22e.

Teammanager Marjan Olyslager blikt terug op de start van het toernooi: "Wat een eerste dag met een aantal ups en downs. Jammer dat Jamie niet mee kon doen, maar Matthew liep daarentegen een waanzinnige race op de 110 meter horden. Op de MiLa waren Stefan en William iets teleurgesteld, terwijl Celine erg blij was met haar 800 meter. Gabriel zit tijdens zijn meerkamp in een goede vibe en Yoram werkt er heel hard voor maar heeft het een stuk moeilijker. En dan zijn ook de werpers nog door naar de finale. Op naar dag twee."