WK U20 dag 2: Emmanuel pakt wereldtitel tienkamp

Geplaatst op Woensdag, 3 augustus 2022
WK U20 dag 2: Emmanuel pakt wereldtitel tienkamp
© Kai Peters

Van maandag 1 augustus tot en met zaterdag 6 augustus vinden de wereldkampioenschappen onder 20 jaar plaats in Cali, Colombia.

Emmanuel wereldkampioen

Op de tweede dag van de WK U20 werkten Gabriel Emmanuel en Yoram Vriezen de laatste vijf onderdelen van de tienkamp af. En hoe! Emmanuel won het goud op de tienkamp, een ongekende prestatie. Met een puntentotaal van 7860 liet hij zijn concurrenten ver achter zich. Op dag twee liep hij onder andere een fenomenale hordenrace in 13,83 seconden en verbeterde hij zijn persoonlijk record op dat onderdeel met een halve seconde.

Yoram Vriezen had het in Cali een stuk moeilijker. Hij draaide een tienkamp zonder grote uitschieters. Op het polsstokhoogspringen behaalde hij een hoogte van 4.20 meter en belandde daardoor op plaats negen. Na de 1500 meter gaf hij weer een plekje toe en eindigde uiteindelijk op de tiende plaats.

Nederlands record U20 Seedo

Naast het goud voor Emmanuel was er dinsdagavond een Nederlands record voor het 19-jarige sprintkanon N’ketia Seedo. In haar serie van de 100 meter snelde ze naar 11,16 seconden en daarmee verbeterde ze het nationale record van Dafne Schippers. We zien N’ketia Seedo terug in de halve finale van de 100 meter op woensdagavond (23:05 uur). Kan ze dan nog sneller?

Sophia door naar de finale

Matthew Sophia kwam de halve finales van de 110 meter horden eenvoudig door. Zijn race was slordig, hij raakte veel horden en verloor zijn balans zo nu en dan. De laatste drie horden waren daarentegen ijzersterk en uiteindelijk won hij zijn serie in 13,43 seconden. We zien hem terug in de eindstrijd van woensdag op donderdagnacht (01:25 uur).

Cali22 Tag2 37 Kai Peters
Cali22 Tag2 22 Kai Peters
Cali22 Tag2 12 Kai Peters
Cali22 Tag2 34 Kai Peters
Cali22 Tag2 25 Kai Peters

Kerekgyarto wordt zesde

In de finale van het kogelstoten bij de mannen stond Matyas Kerekgyarto voor TeamNL op de startlijst. Met alle pogingen in de 18 meter zette hij een stabiele race neer. Voor het podium was echter een afstand van meer dan twintig meter nodig; zonder uitschieters niet haalbaar voor Kerekgyarto. Hij gaat naar huis met een zesde plaats op het kogelstoten (18.82 meter) en een mooie ervaring rijker op het hoogste podium.

Van Heerikhuize strandt in de halve finales

Het is Celine van Heerikhuize niet gelukt zich te kwalificeren voor de finale van de 800 meter. Het waren enorm snelle halve finales, waarin 2:03,44 minuten net genoeg zou zijn voor een plek in de eindstrijd. Van Heerikhuize kon in haar halve finale niet mee en finishte uiteindelijk na 2:11,89 minuten. Haar avontuur in Cali zit erop.

"Een dag vol geweldenaars! Een gouden Gabi, die weergaloos liet zien waar hij toe in staat is. Een tot het eind strijdende Yoram. Het zat vaak niet mee, maar hij liet het er niet bij zitten. Celine in de 800 meter halve finale was niet opgewassen tegen de razendsnelle tijden die nodig waren voor een finale, hoe standvastig ze ook was. En dan was er de nu al ontketende N’ketia in maar liefst 11,16 seconden op de 100 meter. Vlak daarna een iets slordigere uitvoering op de 110 meter horden door Matthew, maar nog steeds ruim voldoende voor de finale. Tot slot, Matyas heel mooi zesde in zijn kogelfinale, een solide regelmatige reeks zonder echte uitschieter. Wat een dag", aldus teammanager van het toernooi Marjan Olyslager.

WK