EK indoor dag 1: Koster, Schilder en Weerman bereiken finale

Geplaatst op Donderdag, 2 maart 2023
EK indoor dag 1: Koster, Schilder en Weerman bereiken finale
© BSR Agency

Van donderdag 2 tot en met zondag 5 maart 2023 vinden de Europese kampioenschappen indoor atletiek plaats in Istanboel (Turkije). Op de eerste dag plaatsten Koster, Schilder en Weerman zich voor de finale.

Ondanks de enorme tragedie die heeft plaatsgevonden in Syrië en Turkije heeft het lokale organisatiecomité aangeven dat zij willen dat het toernooi doorgaat. Vanzelfsprekend zal dit toernooi anders zijn dan anders. Wij roepen daarom iedereen op om geld te doneren aan Giro555. Hulp is ontzettend hard nodig voor de slachtoffers van de aardbevingen.

Koster, Schilder en Weerman bereiken finale

Op de eerste dag van de EK indoor plaatsten drie Nederlanders zich voor de volgende ronde. Maureen Koster bereikte soeverein de finale van de 3000 meter door als derde in haar serie te eindigen (grote Q). Haar zien we morgenavond (18:18 uur Nederlandse tijd) terug in de eindstrijd.

Bij het kogelstoten had Jessica Schilder maar één poging nodig om over de de kwalificatie-eis van 18.50 meter te gaan (19.18 meter). "Geen energie verspillen dus meteen in één keer goed. De aanloop naar de EK was nog even spannend na mijn val in Madrid, maar gelukkig ben ik meteen vol vertrouwen. Ik ga er morgen zo ontspannen mogelijk in", aldus de Volendamse. Benthe König eindigde als elfde, dat was helaas niet genoeg voor een finaleplaats.

Britt Weerman vloog bij de kwalificatie van het hoogspringen over 1.91 meter, voldoende voor een plek bij de beste acht. "Ik moest wel nog even in de wedstrijd komen, had een paar wisselende aanlopen maar de eerste missie is geslaagd. Nu ga ik rustig herstellen", aldus Weerman. De finale van het hoogspringen is op zondagochtend (8:20 uur Nederlandse tijd).

Britt Weermanhoog BSR Agency

Geen finale voor middellangeafstand

De eerste Nederlandse atleten die in actie kwamen op de EK indoor waren Tony van Diepen en Bram Buigel. Beiden wisten zich op de 800 meter helaas niet te kwalificeren voor de halve finale. Tony zei daar het volgende over: "ik dacht dat ik goed in de race zat, maar het was uiteindelijk niet genoeg. Mijn voorbereiding was ook niet goed, met een blessure kort geleden."

Op de 1500 meter moest Robin van Riel genoegen nemen met een vijfde plaats in zijn serie (3:51.08 minuten). "De race ging best goed. Ik had de pech dat ik was ingedeeld in een heel sterke serie, dus ik vind het geen schande dat ik het niet heb gered. Ik ben hier ook vooral om te leren", vertelde de Tilburger na afloop van zijn race.

Robinvan Riel1500m BSR Agency

Tijdschema en hoe te volgen

Kijk voor alle informatie over de EK op de speciale toernooipagina. Hier vind je onder andere het tijdschema, informatie over hoe je het live kunt volgen en hier vragen onze atleten aandacht voor Giro555.

EK TeamNL