WK Atletiek dag 3: Nederlands record voor Klaver

Geplaatst op Maandag, 18 juli 2022
© BSR Agency

Van vrijdag 15 tot en met maandag 25 juli 2022 vinden de WK Atletiek plaats in Eugene, Oregon (VS). Op dag drie liep Lieke Klaver een Nederlands record op de 400 meter en beleefden Vetter en Oosterwegel een succesvolle eerste meerkampdag.

Nederlands record voor Klaver!

De 400 meter lopers beleefden de afgelopen tijd grote successen en ook dit toernooi begonnen ze uitmuntend met zilver op de 4x400 meter gemengde estafette. Vandaag stond voor zowel de mannen als de vrouwen de 400 meter op het programma. Liemarvin Bonevacia bijtte het spits af en liep een prima race. Hij kwam als vierde de laatste bocht uit. Om zich te kwalificeren moest hij nog één plekje opschuiven. Uiteindelijk eindigde hij als tweede in zijn serie en verzekerde met 45,85 seconden zijn plaats in de halve finale.

Lieke Klaver startte vanuit baan twee, ogenschijnlijk een moeilijke baan. Ze wist al snel het gat naar de concurrentie te dichten. Met haar lange passen en ontspannen houding snelde ze naar de eindstreep in een fantastisch Nederlands record van 50,24 seconden. Hiermee verbrak ze het oude Nederlandse record van Femke Bol (50,37). Lieke Klaver na haar recordrace: “Ik wist dat ik het kon en nu eindelijk komt het eruit, dus dat voelt goed."

Ook Eveline Saalberg nam deel aan de 400 meter. Het was haar eerste keer op een mondiaal eindtoernooi. Saalberg liep een constante race maar kon zich met haar tijd van 52,29 seconden niet mengen in de strijd voor de kwalificatie.

Image 70 BSR Agency
Image 69 BSR Agency
Image 71 BSR Agency

Vetter en Oosterwegel beginnen uitstekend

Op de zevenkamp vertegenwoordigen Anouk Vetter en Emma Oosterwegel TeamNL. Na een uiterst succesvolle meerkamp op de Olympische Spelen met zilver en brons, proberen zij deze WK opnieuw voor Nederlands succes te zorgen.

Emma Oosterwegel liep op de 100 meter horden een seizoensbeste tijd van 13,44 seconden. Anouk Vetter startte een serie later en snelde naar een tijd van 13,30 seconden, iets boven haar beste prestatie van dit seizoen. De dames stonden na de 100 meter horden op een respectievelijke zevende en achtste plaats. Bij het hoogspringen sprong Oosterwegel over 1.77 meter en vloog Vetter over 1.80 meter. Tijdens het laatste onderdeel van het ochtendprogramma, het kogelstoten, haalde Vetter enorm uit met een stoot van 16.25 meter. Goed voor een persoonlijk record en daarmee liet ze alle concurrenten ver achter zich. Ook Emma Oosterwegel wist een slag te slaan op het kogelstoten. Ze kwam in de buurt van haar persoonlijk record met een afstand van 14.40 meter.

Dag één eindigt steevast met de 200 meter. Beide meerkampsters sloten deze dag goed af met een seizoensbeste tijd van 24,43 seconden voor Oosterwegel en 23,73 seconden voor Vetter. Met een puntentotaal van 4.010 vinden we Vetter terug op plaats twee en de score van 3.761 punten van Oosterwegel is na dag één goed voor plaats zeven. Wat brengt dag twee voor de meerkampsters?

Image 68 BSR Agency
Image 61 BSR Agency
Image 62 BSR Agency

Nageeye bereikt finish niet

Abdi Nageeye haalde de finish van de marathon niet. Hij liep lang mee voorin de wedstrijd, maar moest de strijd na 41 kilometer staken. Nageeye zei tegen de NOS: "het ene moment ging het heel goed en het andere moment was het ineens klaar. Ik ben behoorlijk teleurgesteld, maar kan de feiten ook accepteren".

Angela en Smidt stranden in halve finale

Maar liefst twee Nederlandse 400 meter hordelopers verschenen vandaag aan de start van de halve finale. Angela en Smidt wisten dat ze boven verwachting moesten presteren om een plekje bij de beste acht te bemachtigen. Angela liep met 49,77 seconden een degelijke race maar het was niet genoeg voor een finaleplaats. "Ik voelde me echt goed en ook tijdens de race zelf. Het is jammer dat het er dan net niet uitkomt, er zit zeker nog meer in het vat", aldus Ramsey.

Ook Nick hoopte een persoonlijk record te lopen en daarmee een plekje in de finale te veroveren. Helaas was zijn tijd van 49,56 seconden niet voldoende voor een plek bij de beste acht hordelopers. Nick daarover: "Ik had echt graag een persoonlijk record willen lopen. Maar het toernooi is nog niet klaar en ik wil mezelf echt nog laten zien in de estafette. Ik heb nog een kans."