De “spelregels” binnen de atletiek zijn wereldwijd overal hetzelfde, dus waar je als jurylid ook wordt ingezet, zou niet uit hoeven maken. Maar zo simpel als het lijkt is het natuurlijk niet. Als je verantwoordelijk bent voor het jureren van zo’n 700 Europese topatleten, vergt dat het een en ander aan voorbereidingen. Zeker als er, verdeeld over vier dagen, bijna 30.000 toeschouwers op de tribunes zitten en er ook nog eens 66 miljoen tv-kijkers over je schouders meekijken, ‘Ook de routine binnen Omnisport en de werkafspraken zijn anders dan bijvoorbeeld bij een NK indoor, waarmee al onze juryleden al wel ervaring hebben’, zegt Niels van der Aar, die tijdens de EK als wedstrijdleider zal optreden en nauw betrokken is bij de voorbereidingen van – onder meer – het jurykorps.
Die voorbereidingen begonnen al ruim een jaar geleden, toen alle Nederlandse juryleden de mogelijkheid kregen om zich aan te melden. Gegadigden werd gevraagd zich met een zelf gemaakt filmpje te introduceren. Op die wijze werden de 200 mensen geselecteerd, die daadwerkelijk in actie zullen komen bij de EK. Niet alleen voor het eigenlijke jurywerk, maar bijvoorbeeld ook bij de dopingcontroles, in de callroom, in de verblijfsruimte voor de meerkampers en als “Marshalls” – dat wil zeggen als begeleiders van de atleten op hun route door het stadion. Dat laatste is geen sinecure, want het is woekeren met de ruimte in Omnisport, waar tijdens het toernooi met een grote tent en het in gebruik nemen van de volleybalhal meer vierkante meters worden gecreëerd, maar alle gangen en trappen de juiste oriëntatie vereisen.
De juryleden zijn per discipline verdeeld in groepen. Deze teams staan onder leiding van een van de negen scheidsrechters. Zeven van die scheidsrechters komen uit het buitenland, twee van hen zijn Nederlanders. Ook de drie technisch gedelegeerden komen uit het buitenland en zijn door European Athletics aan Nederland toegewezen.