Classificatie en wedstrijden

Als je als atleet met een handicap mee wilt doen aan de Open Nederlandse Kampioenschappen, Nederlandse Records wilt kunnen aanvragen, of deel wilt nemen aan internationale wedstrijden, dan dien je in het bezit te zijn van een classificatie. Deze classificatie geeft aan welke handicap je hebt en in welke klasse je geplaatst wordt tijdens wedstrijden. Classificatie is een belangrijke en noodzakelijke stap in de weg van recreant naar wedstrijdsporter met een handicap.

Om deel te nemen aan o.a. het Nederlandse Kampioenschap en aanspraak te maken op nationale records, dien je op nationaal niveau te zijn geclassificeerd. De Atletiekunie coördineert deze classificaties. Wil je graag geclassificeerd worden? Dan dien je je aan te melden via het NOC*NSF. Heb je een visuele of verstandelijke beperking, dan zal de classificatie ook via het NOC*NSF lopen. Na aanmelding voor een classificatie lichamelijke beperking, ontvang je een uitnodiging van de afdeling Topsport van de Atletiekunie. Je wordt dan uitgenodigd voor een classificatiedag. Er zijn zo'n 2 à 3 classificatiedagen per jaar. Op deze dag is er een team van classifiers, aanwezig die de classificatie voor hun rekening neemt. Nadat alle gegevens van de classificatie zijn verwerkt, krijg je de nationale classificatiepas per e-mail toegestuurd. De kosten van de classificatie bedragen €35,- en zijn voor rekening van de atleet.

Beide procedures duren circa vier weken. Belangrijk is om deze classificatieprocedure al te hebben doorlopen voordat je je inschrijft voor het Nederlandse Kampioenschap Para Atletiek. Je dient namelijk geclassificeerd te zijn bij je inschrijving voor deelname aan het kampioenschap.

Hoe werken die verschillende classificaties precies en welke verschillen zijn er? Klik hier voor het totale classificatie-overzicht (T staat voor Track, F voor Field).

Para atletiek classificatie

Internationale classificatie

Wil je ook op internationaal niveau aan wedstrijden gaan deelnemen of je resultaten terugzien op de wereldranglijsten? Laat je dan internationaal classificeren. Deze classificatie wordt uitgevoerd door de WPA. Je kunt je alleen internationaal laten classificeren als je nationaal geclassificeerd bent. Heb je hier interesse in? Neem dan contact op met de afdeling topsport.

Deelname aan wedstrijden

Starten met wedstrijden

Wanneer je wilt deelnemen aan wedstrijden als atleet met handicap kun je, net als valide atleten, aan reguliere wedstrijden meedoen. Kijk hiervoor op de wedstrijdkalender welke wedstrijden er zijn. Hiervoor dien je in het bezit te zijn van een wedstrijdlicentie en aangesloten te zijn bij een atletiekvereniging. Een nationale classificatie is geen voorwaarde om deel te nemen aan Nederlandse wedstrijden.

Deelname aan (internationale) wedstrijden
Voor kwalificatie van een internationaal WPA evenement, zoals bijvoorbeeld een EK, WK of de Paralympische Spelen, dienen jouw uitslagen op de wereldranglijst te komen. Daarvoor moet je in het bezit zijn van onderstaande licenties:

 1. een internationale classificatie;
 2. een wedstrijdlicentie;
 3. een WPA-licentie.

Enkel uitslagen op WPA-label wedstrijden komen op de wereldranglijst. In Nederland zijn er jaarlijks meerdere wedstrijden toegankelijk voor para atleten. Dit zijn wedstrijden zoals het Open NK, een aantal track meetings en andere wedstrijden. Een overzicht van deze wedstrijden kan je vinden via de wedstrijdkalender van de Atletiekunie. Daar worden wedstrijden met een WPA-label met een logo van WPA weergegeven. Daarnaast staat een volledig overzicht van de WPA-label wedstrijden op de website van de WPA, hier vind je ook wedstrijden in het buitenland. Het WPA-label kan aangevraagd worden door wedstrijdorganisaties, de kosten hiervoor bedragen € 25,-. OM het label aan te vragen kun je contact opnemen met de de afdeling wedstrijdsport van de Atletiekunie.

WPA-licentie

Om in het bezit te komen van een WPA-licentie kun je een aanvraag indienen bij de Atletiekunie. De kosten hiervoor bedragen €25,-. De licentie is geldig voor één seizoen en moet ieder jaar opnieuw aangevraagd worden.

Voor de aanvraag van een licentie hebben we het volgende van je nodig:

 • jouw naam en adres gegevens, e-mailadres en lidmaatschapsnummer (je dient lid te zijn van een atletiekvereniging)
 • een kopie van jouw geldige ID of paspoort, zorg ervoor dat het BSN nummer niet leesbaar is op de kopie
 • een officiële pasfoto in kleur en in JPEG formaat
 • jouw klasse, bijv. T34/F44 (zie voor de classificaties de lijst hierboven)
 • je dient het IPC eligibility code form athlete in te vullen en ondertekend terug te sturen. Klik hier voor het formulier
 • klik hier voor een voorbeeld van een ingevuld IPC eligibility code form
 • je dient het Medical Diagnostics Form in te vullen. Klik hier voor het formulier
 • T20 atleten dienen ook het TSAL formulier in te vullen. Klik hier voor het formulier

Je kunt al deze gegevens mailen naar naar [email protected]. Als je voorkeur hebt voor versturen per post dan kun je je richten aan:

Atletiekunie
T.a.v. Afdeling Topsport
Postbus 60100
6800 JC Arnhem

Wanneer we deze gegevens hebben ontvangen, sturen we de factuur naar het opgegeven adres. Wij zullen dan de procedure starten voor het aanvragen van de licentie. Zodra alles rond is krijg je van ons de licentie toegestuurd.

Let op: heb je al eerder een licentie aangevraagd, dan volstaat het om een e-mail te sturen met alleen de vraag voor verlenging van het label.

Mocht je nog vragen hebben stuur dan een e-mail naar de afdeling Topsport